Motorolie

Motorolie er altafgørende for din motors ydeevne og levetid, og har samtidig stor betydning for din brændstoføkonomi. Her på Bilka.dk finder du et stort udvalg af forskellige motorolier samt gode råd til, hvordan du vælger den rigtige motorolie.

Hvorfor passer én motorolie ikke til alle biler?

Der findes ikke én motorolie, som passer til alle biler. Det står i bilens manual, hvilken olie der passer til netop din bil. En af grundene til hvorfor man ikke kan bruge samme motorolie til alle biler er, at de forskellige motorer kræver forskellig viskositet fra olien. Viskositet er et begreb, som beskriver oliens evne til at flyde ved forskellige temperaturer. Motorolier er delt ind i en SAE klassificering på baggrund af viskositeten.

For eksempel kan en motorolie være klassificeret som 5W-30. W står for Winter og beskriver oliens flydeevne ved lave temperaturer. Jo lavere et tal, som 5 i eksemplet, jo bedre flydeevne har motorolien ved lave temperaturer, altså jo tyndere er olien ved lave temperaturer.

Tallet efter W'et beskriver oliens flydeevne ved høje temperaturer. Jo højere dette tal er, jo bedre flydeevne har olien ved høje temperaturer. Så når bilerne skal bruge forskellige olier med forskellige SAE klassificeringer, er det fordi, motorerne skal bruge enten mere eller mindre tyktflydende motorolie for at give den bedste smøring.

Her på siden finder du motorolie til alle slags biler fra mærker som Shell, Castrol, Rally Collection, Gulf og Vores.

 

Smøreolie og brændstoføkonomi

Tykflydende olie er tungere at trække rundt i motoren end tyndtflydende motorolie. Jo tykkere olien er, desto mere modstand yder olien, og så bruger din bil mere brændstof til at drive motoren.

Brændstoføkonomi skal afvejes med hensynet til motorbeskyttelse. Når motorolien er tyndere, så beskytter den normalt ikke motoren lige så godt. For at få biler til at køre længere på literen, arbejder Shell på at udvikle motorolier med lavere viskositet end tidligere olier, og som samtidig yder samme eller endda bedre motorbeskyttelse.

 

Hvad er forskellen på mineralsk og syntetisk olie?

På olieflasker kan du se om motorolien er mineralsk eller syntetisk - og nogen gange en blanding af mineralsk og syntetisk. Men hvad betyder det?

Olie, der hentes op fra undergrunden, kaldes som udgangspunkt for mineralsk olie. Denne olie kan dog videreforædles til syntetisk olie. Fordelen ved syntetisk motorolie er bl.a. mere stabile egenskaber og lavere viskositet, hvilket medfører en brændstofbesparelse.

Smøremidler fra Shell fremstilles i dag på en base af Gas-to-Liquid (GtL), som er en patenteret teknologi, hvor olien i stedet fremstilles fra naturgas. Modsat den gyldenbrune mineralske baseolie er GtL som udgangspunkt farveløs, fordi den er fremstillet af rene kulstofforbindelser helt fri for forurening.

GtL baseolie er endvidere lettere at nedbryde i naturen end baseolie baseret på råolie.
Du kan læse mere om Shells revolutionerende motorolie her: Shell PurePlus