Guides til rosévin

Læs vores guides og bliv klogere på rosévin

FAQ - Ofte stillede spørgsmål til rosévin

 

Rosévin er en let, lyserød vin, som er fremstillet af røde druer. Rosévinen er især populær om sommeren, hvor den nydes afkølet i den danske sommervarme. Vinen får sin smukke farve fra druernes skaller, som fjernes få timer efter gæringen er begyndt.

På Bilka.dk har vi et bredt sortiment af fantastiske rosévine, som helt sikkert kan være med til at give dig en god vin-oplevelse. Men er du i tvivl om hvilken rosévin du skal vælge? Så frygt ikke, her på siden har vi samlet nogle guides, der kan hjælpe dig med at vælge den rigtige rosévin.

Vi har også skrevet en guide til dig, der gerne vil lære lidt mere om sommerens mest populære vin. Vil du gerne lære mere om de forskellige vine? Så har vi samlet en vinguide til dig, der ønsker at dykke ned i alt fra dekantering og tanniner, til druesorter og meget mere!

Nedenstående artikel er udlånt af Vivino.

 

Værd at vide om rosévin

Når man tænker på rosévin, dannes der et billede i hovedet – i dette tilfælde er det sommer (og en del af foråret). Siden sidste år har salget af rosévin steget med 58% - og det er bare i butikkerne (ikke restauranter) og bare flasker fra Frankrig.

Det er ret fantastisk, hvis man lige tænker over det. Hvis vi også kigger på rosévine fra andre steder, altså fra Chile til Spanien, bliver omfanget endnu mere imponerende. Hallo hvidvin? Det ser ud til du har tabt faklen. Det er rosévins tur nu. Enologisk carpe diem!

For ikke så længe siden, altså i 60'erne, var Lancers og Mateus rosévinene betragtede som ”kæreste vine”. I 70'erne, kom den lyserøde Riunite (med slogannet ”On Ice, That’s Nice”), og derefter White Zinfandel, en sød sodavandsagtig vin, også kendt som ”blush” vin.

Det man kan få i dag er noget helt andet. Rosévinene, som brager frem på markedet i øjeblikket, er tørre og mineralske, og de bedste har også en lækker friskhed.

 

 

DER ER TRE FORSKELLIGE TYPER AF ROSÉVIN I DAG

  1. Halvtør rosévin: Sød og generelt lav alkoholprocent. Kendte halvtørre rosévine, inkluderer White Zinfandel og White Merlot.
  2. Tør rosévin: Den mest almindelig type, som også produceres i mange lande. Tørre rosévine kan laves af alle mørke drue varianter, men de mest populære er, bl.a. Pinot, Noir, Grenache, Syrah og Mourvédre.
  3. Mousserende rosévin: Nogle af de bedste rosévine er mousserende; boblerne understreger friskheden og teksturen.

 

En god tommelfingerregel er at købe en aktuel årgang, da det er bedst at drikke rosévin ung og frisk. Typisk er tørre rosévine af højere kvalitet, så du kan forvente, at du skal betale lidt mere for en god flaske. Hvis du ikke kan lide søde vine, skal du ikke vælge halvtørre rosévine.

Mange tror, at de ikke kan lide rosévin, men tit kan det skyldes, at de har smagt alt for mange søde rosévine i forhold til tørre rosévine. De findes jo også i forskellige smagsnuancer, så der er stor forskel på rosévine.

 

 

HVAD BETYDER FARVEN FOR ROSÉVIN?

Farverne af rosévine varierer fra en bleg lyserød til en dyb magenta. Det vigtigste du skal vide om farven er, at modsat forventningerne, er dybden af farven ingen indikation af smagsintensitet. Der er mange måder at lave rosévin på, men de to mest almindelige er:

  1. Plante mørke druer, høste dem tidligt og fjerne skindet fra saften, inden hele tønden bliver fuldstændig rød.
  2. Saignée-metoden (betyder ”at bløde”).

 

Rosévine lavet på Saignée-metoden starter ud som rødvine. Efterfølgende vil vinmageren koncentrere rødvinen ved at aflede noget af saften og efterlade drueskindet med en mindre portion saft. Resultatet er en kraftig rødvin og rosévin fra det saft, som ”blødte” af.

 

 

ROSÉVIN ELSKER MAD

Rosévin er perfekt balanceret mellem hvid- og rødvin, og har hvidvinens friskhed og rødvinens tyngde. Det giver vinen en fantastisk alsidighed, og den passer rigtig godt til alle mulige retter fra Middelhavet til Asien.

Rosévine er især lækre til forårssalater og sommerretter med alt-godt-fra-havet smagt til med generøse mængder af olivenolie, hvidløg, urter og krydderier.

Mange vine forsvinder eller bliver forvrænget blandt de stærke og farverige smagsnuancer i mad, hvilket er karakteristisk af asiatiske retter. Men rosévine er ret gode til at klare jobbet.

 

HAR OMRÅDET NOGET BETYDNING?

Efter smagsprøver på omkring 100 forskellige vine, kan man undre sig over, hvor meget betydning området har for smagen. Man kunne ønske, at man kan blindsmage en rosévin og sige hvor den kommer fra, men det er lettere sagt end gjort.

I dag er der mange fabelagtige tørre rosévine fra Italien og Sydafrika til Australien og USA. Så det er bare at komme i gang og eksperimentere med sæsonens favoritter! Husk, at det handler om at smage på livet og ikke være bange for det ukendte!

Sådan vælger du en god rosévin

Hvilken rosévin passer bedst til dig? Læs hele guiden og lær mere om forskellene på vores rosévine. Du kan både læse om de tørre eller halvtørre versioner og hvilke råvarer vinen passer særdeles godt sammen med.

Rosévin

På Bilka.dk kan du finde netop den rosévin, der skal lægge smag til din sommer. Køb den i dag og få leveret direkte til døren - nemt og hurtigt.