Shots

Vi danskere er gode til at drikke shots. Køb online her eller fysisk i vores butikker, hvor vi har et stort udvalg af de forskellige shotsvarianter såsom lakridsshots, bolsjeshots eller sure shots.

Fremstillingen af shots

Grundlæggende er det forholdsvist simpelt at fremstille shots. Størstedelen af shots er fremstillet på vodka, som er tilsat smag samt fortyndet med vand for at ramme den rigtige alkoholprocent. Dette er også forklaringen på, at det er blevet meget populært at forsøge at fremstille sine egne varianter inden for shots.

 

Historien om shots

Shots adskiller sig fra de øvrige former for spiritus, når det gælder historie. Shots går, ligesom Whisky, Rom og Gin, netop ikke århundreder tilbage. Trods dette er kulturen bag shots dog veludviklet i det danske natteliv og til forskellige festivaler samt private fester. Shots er i dag en meget populær drik, specielt blandt unge.

 

Typer af shots

Shots defineres som udgangspunkt som 2-6 cl. i et lille glas, som drikkes som et supplement til øl og drinks, når det gælder fest og farver. Der findes et stort udvalg af forskellige varianter af shots.

Lakridsshots har igennem flere år været danskernes foretrukne. Denne form for shots har været populær både blandt unge og ældre, og udelukkende inden for lakridsshots findes der utallige forskellige varianter på markedet. Der findes både søde, salte og menthol shots, men det er også muligt at købe mere friske smagsvarianter af lakridsshots med eksempelvis blåbær, ananas og granatæble. Som eksempler på ovennævnte lakridsshots er der de velkendte Ga-Jol shots, Pure og Fiskefjæs.

Bitre shots, også kendt som bitter, er en spiritus kategori for sig, da den differentierer sig fra de øvrige shots. Dette er en type spiritus, som hovedsageligt fremstilles på urter, og som typisk nydes i andre sammenhænge end fx lakridsshots. Velkendte mærker inden for bitre shots er eksempelvis Gammel Dansk, 1 Enkelt og Fernet Branca. Herunder indgår også Jägermeister og Underberg, som modsat også er kendt fra nattelivet og fx en "begivenhed " som afterski.

Sure shots er en blanding af vodka shots, der er tilsat syrlige aromaer. Dette er en kategori, som er vokset markant inden for kort tid. Det er særligt inden for den yngre generation, at disse shots er et hit. Under kategorien, sure shots, indgår de velkendte Sure Fisk, Sourz og de mange varianter af Små Sure - eksempelvis med smagene cola, æble, jordbær, energidrik, fersken mm.

De "sjove og festlige " shots kan blandt andet være de små flasker fra Flügel, hvortil der er knyttet nogle sjove og festlige ritualer, når de drikkes. Det går fx ud på, at man ikke må bruge hænderne. Det vil sige, at der i forbindelse med disse shots skabes en sjov atmosfære. Derudover medfører købet af disse shots typisk noget skørt merchandise i form af fx solbriller og keyhangers. Det vil sige, at disse shots i høj grad er knyttet til fest og farver.

Hjemmelavede og shakede shots er også en mulighed, når der er tale om shots. Der findes mange nemme og kreative opskrifter på at tilberede sine egne shots. Det er blandt andet muligt at lave nogle såkaldte Æblekage shots, Milkshake shots og Skumbanan shots. Det er kun fantasien, der sætter grænsen her.