Tequila

Tequila er en spiritus med mange muligheder, og det er muligt både at nyde den rent eller som en del af en frisk cocktail. På Bilka.dk kan vi tilbyde et bredt udvalg af hverdags tequila.

Typer af tequila

Der findes overordnet set to forskellige typer af tequila. Dog findes der et hav af forskellige brands, blandt andet Jose Cuervo og Sauza. Typerne afspejler sig i andelen af agave i produktet. De to typer kan betegnes som tequila mixto og tequila 100% agave. Tequila mixto består af mindst 51% agave, hvorimod hele produktet skal bestå af agave i tequila 100% agave. Den resterende del af tequila mixto består desuden af andre sukkerarter. Hermed bliver smagsforskellen af de to varianter også mere markant.

Ydermere tilhører de forskellige tequilaer typisk en af de nedenstående kategorier:

  • Blanco ( "hvid ") eller plata ( "sølv ")

En ikke-lagret hvid spiritus. Efter destillationen er produktet fyldt på flasker eller opbevaret. Produktet er lagret mindre end to måneder på fade lavet af rustfri stål eller neutrale egetræsfade.

  • Reposado ( "udhvilet ")

Lagres i mindst to måneder. Dog i mindre end et år på egetræsfade.

  • Añejo ( "lagret " eller "vintage ")

Lagres i mindst et år, dog i mindre end tre år på små egetræsfade.

  • Extra Añejo ( "ekstra lagret " eller "ultra-lagret ")

Lagres i mindst tre år på egetræsfade. Denne form for tequila opstod i marts 2006.

 

Forskellige cocktails med tequila

Der findes mange forskellige måder, hvorpå man kan drikke denne friske spiritus. Mange vil foretrække at blande tequilaen med diverse andre læskedrikke for at opnå en lækker drink. Andre vil foretrække at drikke tequilaen rent, i form af shots. Dette lader vi være op til den enkelte forbruger, men vi har dog et par anbefalinger til diverse festlige lejligheder.

  • Tequila Sunrise er egentlig en simpel men velkendt drink – hvis den blot er lavet til de moderne smagsløg. Tequila Sunrise er et super godt alternativ til en frisk cocktail. Drinken kan nydes både på en hyggelig sommeraften, men bestemt også til en mere festlig lejlighed. Tequila Sunrise består af tequila, appelsinjuice samt grenadine.
  • Margarita er en klassisk drink mange kender til, og er en frisk samt velsmagende drink. Ud over den klassiske Margarita findes der mange muligheder for, at pifte drinken op med yderligere smagsvarianter. Dette kan gøres ved at tilsætte lakridslikør eller friske jordbær. Den klassiske Margarita består af tequila, tripple sec samt friskpresset limesaft.
     

Tequilaens historie

I det 16. århundrede foregik den første fremstilling af tequila. Fremstillingen foregik nær byen Tequila, som desuden blev grundlagt i år 1656. Tequila var ikke det første som agaveplanten blev benyttet til. Aztekerne fremstillede en gæret drik, som i dag kaldes Pulque, fra agaveplanten. Dette var dog længe før tequilaen atter kom på markedet. Masseproduktionen af tequila startede nemlig først i 1600 tallet – og den populære tequila som vi kender den i dag, blev produceret første gang i det 19. århundrede. Herefter startede eksporten af spiritussen til USA, hvorefter den blev mere og mere kendt internationalt.

 

Tequilaens fremstilling

Tequila fremstilles af saften fra en blå agave, som er en agaveplante voksende i den mexicanske delstat Jalisco. Blå agave benyttes udelukkende til produktion af tequila. Fremstillingen foregår således, at kernen i den blå agave bliver dampkogt og presset, hvorefter saften heraf gæres og destilleres til tequila. Dog kan fremstillingen af de forskellige typer tequila variere, alt afhængig af hvor meget blå agave de indeholder. Der findes fire forskellige typer tequila som kan sættes i kategorien 100 procent agave tequila.