Gode råd til solcreme
Sådan kan du beskytte huden mod solens stråler
FAQ - Ofte stillede spørgsmål til solcreme
Solens stråler kan være farlige og skadelige for din hud. Derfor er det vigtigt, at du husker at bruge solcreme og andre former for beskyttelse, når du bevæger dig udenfor i sommervarmen. Download dette faktaark om solbeskyttelse i Danmark for mere information.
Vi anbefaler også, at du læser mere om solbeskyttelse på Sundhedsstyrelsens hjemmeside og Solkampagnen på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside, så du har styr på de gode råd og anbefalinger.
Husk solcremen!
Det er først og fremmest vigtigt, at du husker at bruge solcreme, når du bevæger dig ud i sommeren. Selvom du måske befinder dig i skygge, er det stadig nødvendigt med solcreme. Faktisk kan du bruge solcreme hele året rundt for at beskytte din hud.
Hvornår skal man bruge solcreme?
Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at du bruger solcreme og andre former for solbeskyttelse, når uv-indekset er over 3 i Danmark. Uv-indekset fortæller noget om intensiteten af uv-strålingen.
Hvilken faktor solcreme?
Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at du bruger minimum faktor 15 i Danmark. Hvis uv-indekset er højt, er det en god idé at bruge en solcreme med en højere faktor. I udlandet anbefales det, at du bruger minimum faktor 30, da solen er stærkere.
Smør dig ind ofte
Det er en god idé at smøre dig ind flere gange. Hvis du smører din ind to gange med cirka 20 minutters mellemrum, bliver du bedre beskyttet, da du påfører mere solcreme og kan undgå helligdage.
Smør altid kroppen ind, hvis du har været i vandet, svedt meget eller tørret dig - også selv om din solcreme er vandafvisende.
Husk læberne
Mange tror, at det er nok at smøre kroppen ind i solcreme. Dog er det også vigtigt, at du smører læberne ind i solcreme eller bruger en læbepomade med solfaktor.
Undgå middagssolen
Selvom du bruger solcreme, er det en god idé at undgå middagssolen imellem kl. 12-15. Det er nemlig i dette tidsrum, at solen står højest på himlen og er stærkest, hvilket betyder, at det er her, at den udsender den største mængde uv-stråler.
Her kan du med fordel opholde dig under en parasol eller spise frokost indenfor. Du kan også tage en hat med skygge på og tage noget let tøj på, der dækker store områder af din krop.
Du får også indirekte sol
Selvom du ikke sidder i direkte sol og opholder dig i skyggen, så får du stadig sol, da solens stråler reflekteres i forskellige overflader. Du kan endda få sol på en overskyet sommerdag, da skyerne stadig slipper uv-stråling igennem.
Pas særligt på, hvis du er lys i huden
Hvis du har hvide pigmentpletter eller er meget lys i huden, så vær opmærksom på at beskytte dig med en ekstra høj faktor. Hvis du har tendens til hurtigt at blive rød, er det en fordel at vælge en solcreme med f.eks. faktor 50.
Undgå parfume
Undgå at bruge parfume i solen, da alkoholen i parfume kan udtørre huden og gøre den mere udsat for irritation i solen. Dette kan skade huden, da det kan føre til små pigmentpletter på kroppen.
Drik rigeligt
Når det er varmt, sveder vi ofte - også selvom vi måske ikke opdager det. Husk derfor at drikke rigeligt med vand, når du opholder dig i solen eller i varmen. Ifølge sundhed.dk skal du drikke rigeligt inden, du bevæger dig udenfor.
Derefter skal du drikke jævnligt i løbet af dagen og spise saltholdigt mad. Sundhed.dk anbefaler, at du drikker vand eller sportsdrik med tilsatte salte og undgår vanddrivende drikke som te, kaffe, cola og alkohol.
Brug aftersun
Din hud kan blive irriteret eller stresset, når den udsættes for solens stråler. Brug derfor en bodylotion eller en aftersun lotion, der nedkøler kroppen og giver næring til den solbrune hud.
Det er en god idé at fugte din hud godt, når den udsættes for sol, da solen udtørrer huden. Det er derfor en god idé at bruge en god fugtighedscreme eller aftersun, hvis du har opholdt dig ude i solen.
Hvad gør aftersun?
Aftersun hjælper med at berolige din hud og efterbehandle den, så den kan komme i balance igen. Aftersun kan lindre generne, hvis du bliver solskoldet, men den hjælper som sådan ikke mod en solskoldning. Derfor er det vigtigt, at du husker at bruge solcreme!
Babyer og børn kræver særlig beskyttelse
Fornuftige solvaner tidligt i livet kan reducere risikoen for solskoldninger, hudskader og kræft i huden senere i livet. Jo oftere du udsættes for store UV-doser fra sol og solarier i barndommen, jo større er risikoen for at udvikle kræft i huden.
Klæd børnene på med hat og let tøj
Når børn leger udendørs mellem kl. 12-15, bør de bruge en bredskygget hat, der dækker hoved og ører og skygger for ansigt og nakke. Det anbefales også, at dit barn bærer tøj, som mindst går til knæ og albuer.
Løstsiddende tøj af tætvævet stof giver den bedste beskyttelse og er køligt, når det er varmt. Almindeligt tøj giver god beskyttelse mod solens UV-stråling. De steder, hvor huden ikke er dækket af tøj, skal huden smøres med solcreme fx på ansigt og hænder.
Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at du bruger en vandfast solcreme med min. faktor 15, som beskytter mod både UVA og UVB-stråling. I udlandet skal du bruge en højere faktor, da solen er stærkere.
Husk, at solcreme ikke forhindrer al uv-stråling i at nå huden - en lille del vil altid trænge igennem. Smør med rigelige mængder ca. 20 minutter før børnene går ud i solen. Benyt 20 ml solcreme til en hel barnekrop. Det svarer til en barnehåndfuld.
Spædbørn, som ikke selv kan bevæge sig, skal holdes væk fra direkte sollys og behøver derfor ikke solcreme.
Kilder: Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen