Hvordan virker en mikrobølgeovn?

Se her, hvad du kan bruge din mikroovn til

FAQ - Ofte stillede spørgsmål om mikrobølgeovn


Rigtig mange køkkener er udstyret med en mikrobølgeovn – men ved du egentligt, hvordan den rent faktisk fungerer? Hvis du vil vide mere om mikrobølgeovnens egenskaber og de mange muligheder, den giver, kan du få en masse brugbar viden i vores guide. 

Kombi- og mikrobølgeovne

Gør madlavningen nemmere med en mikroovn. Gå på opdagelse i vores sortiment af kombi- og mikrobølgeovne på Bilka.dk.

Sådan virker en mikrobølgeovn 

Kort fortalt virker en mikrobølgeovn ved at benytte elektromagnetisk stråling, såkaldte mikrobølger, der får molekylerne i din mad til at bevæge dig. Denne bevægelse producerer termisk energi, der breder sig og på den måde opvarmer maden. Det lyder måske meget avanceret, men det korte af det lange er, at en mikrobølgeovn overfører energien fra den elektromagnetiske stråling til en anden form for energi – nemlig varme. 
 

Hvor varm bliver en mikrobølgeovn? 

Den normale frekvens i en mikrobølgeovn er 2,45 GHz – der er nemlig tale om opvarmning via stråling frem for gennem reel varme. Derfor vil du ofte opleve, at din mikrobølgeovn ikke føles varm, når du åbner den, selvom din mad er blevet meget varm.  

De fleste mikrobølgeovne kan indstilles til forskellige styrker – mange helt op til 1000 watt. Det er smart, hvis du eksempelvis ønsker at tø en frossen bøf op, eller hvis du vil undgå, at din varme kakao koger over. Det kan i nogle tilfælde også være en god idé at varme dine råvarer op i små intervaller med pause.
 

Mikrobølgeovnens mange muligheder 

Der findes mange måder at benytte en mikrobølgeovn på. Du kan naturligvis varme gårsdagens rester op på en hurtig og nem måde, uden at du behøver at have gang i gryder og stegepander. Men du kan også bruge den til opgaver såsom: 

 • At tø frostvarer op 
 • Poppe popcorn 
 • Genopvarme drikke som te og kaffe 
 • Smelte smør 
 • Stege bacon på køkkenrulle 
   

Det er altså ikke kun den hurtige aftensmad, du kan opvarme. Der er mange forskellige opgaver, der kan være med til at gøre din madlavning eller bagning lidt nemmere – eller i hvert fald lidt hurtigere. 

Populære mikrobølgeovne

Undgå at putte disse genstande i din mikrobølgeovn 

Mikrobølgeovnen er altså en alsidig maskine, der kan hjælpe dig med mange forskellige opgaver i køkkenet. Men der er naturligvis visse genstande, du ikke bør forsøge at varme op i mikrobølgeovnen: 

 • Aluminium eller sølvpapir, der kan slå gnister 
 • Papirposer, der ikke er lavet til brug i mikrobølgeovnen 
 • Plastik, der ikke er godkendte til brug i mikrobølgeovnen 
 • Flamingo, der kan smelte 
 • Æg, der ikke er pakket rigtigt ind 
 • Rejsekrus, der ikke er godkendt til brug i mikrobølgeovnen 
   

Endelig skal du undgå at tænde for mikrobølgeovnen, hvis der ikke er noget inden i den. Det kan nemlig ødelægge mikrobølgeovnen.
 

Vælg mellem forskellige modeller 

Du kan finde mikrobølgeovne i mange størrelser og med flere forskellige egenskaber. For den studerende, der mest bare vil genopvarme en kop kaffe eller varme et måltid til en eller to, kan en lille mikrobølgeovn være et godt valg. Bor der derimod mange hjemme hos jer, eller laver du tit store portioner, så kan en stor mikrobølgeovn være at foretrække.  

Der findes dog også andre former af små ovne, der alligevel skiller sig en smule ud. Først og fremmest kan du vælge en miniovn, der fungerer mere som en almindelig ovn end en mikrobølgeovn – og samtidig bruger den endda mindre strøm. Det kan være det perfekte valg til det lille sommerhus eller til dig, der har begrænset plads i køkkenet. 

Endelig er der også mulighed for at vælge en smart og praktisk kombiovn. Som navnet måske allerede har afsløret, er dette et køkkenapparat, der har kombineret en almindelig ovn med en mikrobølgeovn. Det betyder, at du har mulighed for at indstille kombiovnen til at varme på den måde, der passer til dit behov. Skal du hurtigt tø noget kød op eller varme en flaske til dit barn? Så kan du vælge mikrobølgeovn-funktionen. Skal du derimod bage en kage eller stege en kylling, kan du i stedet vælge ovn-funktionen.

Relaterede kategorier