Hvad er reglerne for vådrumssikring?

Bliv klogere på reglerne for VVS installation på dit badeværelse

Badeværelset må siges at være det mest tekniske rum i et hus og består blandt andet af vigtige afløb og el-installationer. Og så er det også her, at chancerne for fugtskader er allerstørst. Derfor er det vigtigt at vådrumssikre dit badeværelse og sørge for, at det er opført og installeret korrekt efter gældende vådrum regler.

Står du overfor en renovering af dit badeværelse? Måske er du i tvivl om, hvilke installationer du selv må udføre? I denne guide hjælper vi dig med at blive klogere på reglerne omkring VVS installation i vådrum. 

Sikring mod vand og fugt

Badeværelset er et vådrum og påvirkes således af vand og høj luftfugtighed. Vand og fugt slider meget på en rumkonstruktion, og derfor er det vigtigt, at badeværelsets vægge, lofter og gulve er godt beskyttede. 

Et badeværelse deles op i to dele: Vådzone og en fugtig zone. Vådzonen omfatter det område, som direkte påvirkes af vand på daglig basis. Det vil eksempelvis være i en brusekabine. Her er der strenge krav til materialer og hældning af gulvet fra Bygningsreglementet. Bl.a. skal alle materialer i vådzonen være vandtætte. Du kan finde de specifikke krav og regler for vådrumssikring på Bygningsreglementets hjemmeside.

Udover regler for materialer er det også påkrævet, at en vådzone som en brusekabine er placeret i et rum med udluftnings- eller ventilationsmuligheder for at skåne konstruktionen. Det fremgår ligeledes af Bygningsreglementets regler for vådrum.
 

SBi-anvisning for vådrum

Skal du i gang med et gør-det-selv-badeværelse, er det også en god idé at se på den såkaldte SBi-anvisning 252 for vådrum. SBi-anvisningen for vådrum beskriver og vejleder, hvordan du opfører et vådrum, så kravene fra Bygningsreglementet bliver overholdt. 

I anvisningen står bl.a. angivet, hvordan gulve, vægge og VVS installationer kan udføres, så der opnås størst mulig sikkerhed i forhold til at beskytte badeværelset mod vand- og fugtskader.

VVS installationer i vådrum 

Installation og montering af brusekabine kan du foretage delvist selv. Regler for vådrumssikring er strenge, og derfor bør alle faste installationer, herunder afløb- og el-installationer, håndteres af en autoriseret VVS installatør. Det er nemlig enormt vigtigt, at alle samlinger er tætte. Ligeledes skal alt kloakarbejde foretages af en kloakmester. 

Der er dog også en række opgaver, som du gerne selv må udføre. Du må gerne: 

  • Udskifte håndvaskarmaturer og pakninger i håndvaskarmaturer. 
  • Udskifte håndvaske med tilhørende vandlås, hvis vandlåsen er monteret synligt, og der ikke sker indgreb i faste dele.
  • Udskifte toiletter, hvis der er tale om et godkendt toilet med samme type tilslutning som det eksisterende, og der ikke sker indgreb i faste dele.
  • Udskifte vaskemaskinen, hvis den eksisterende er tilkoblet en afspændingsventil, og der ikke sker indgreb i faste dele. 
  • Udskifte en brusekabine, hvis termostaten ikke skal håndteres. Har du købt en brusekabine med indbygget termostat, skal en VVS installatør tage sig af denne del.
     

Det er vigtigt at understrege, at vådrum er det mest komplicerede rum at udføre i huset grundet den høje påvirkning fra vand og fugt. Derfor bør du sætte dig grundigt ind i regler og krav. Det er også en god idé at rådføre dig med en professionel, inden du går i gang med arbejdet. En lille fejl i et vådrum kan nemlig blive en bekostelig affære i sidste ende. 

Brusekabiner og brusevægge