Derfor skal du have en affugter i hjemmet
Bliv klogere på, hvordan en affugter kan medvirke til et bedre indeklima
FAQ om affugtere
Hvorfor købe en affugter?
Danmark befinder sig på en breddegrad, hvor fugtigheden er høj. Udendørs har vi typisk problemer med græsplaner og haveterrasser, som bliver overbegroet med mos. Heldigvis vokser der ikke mos indendørs. Til gengæld døjer vi med andre fugtproblemer. Fugtproblemer som kan være ganske alvorlige for vores bolig, og ikke mindst for vores helbred - nemlig skimmelsvamp.
Skimmelsvamp er en af vores værste fjender indendørs og kan ofte kræve professionel hjælp. Det kan være en bekostelig affære at komme af med skimmelsvamp. Helbredet kan også blive hårdt ramt. Irriterede øjne, hovedpine og træthed er blandt de typiske symptomer på skimmelsvamp, og i sin yderste konsekvens kan det føre til astma.
Derfor er det vigtigt at fugten i vores bolig ikke bliver for høj. Vi ønsker ikke grobund for skimmelsvamp. Oplagte steder hvor fugten kan være for høj er: badeværelser, kældre, der hvor vi hænger vasketøj, køkkener og andre opholdsrum, hvor udluftningen er mindre god. Nøgleordet er derfor forebyggelse, og en del af løsningen på problemet kan være anskaffelsen af en affugter.
Hvordan virker en affugter?
Når affugteren tænder, suges luften ind i affugteren igennem et filter. Det vil sige, at den samtidigt har en luftrensende effekt. Fugten i luften, som suges ind i maskinen, bliver kondenseret til vand. Vandet opsamles i maskinens vandbeholder (eller ledes via en slange til et afløb). Når vandbeholderen er fyldt op, stopper affugteren med at arbejde, indtil vandbeholderen tømmes.
Den luft som kommer ud igen er varm, tør luft. Derfor er det oplagt at bruge affugteren til at tørre vasketøjet skånsomt. For at affugteren skal være effektiv, er det vigtigt at man ikke har vinduerne på vid gab døgnet rundt.
Fordele ved en affugter
På affugtere i dag kan man indstille dem til at køre, når fugtigheden eksempelvis overstiger 60%. En indbygget hygrostat (fugtmåler) registrerer områdets luftfugtighed. Når fugtighed igen når 60%, stopper affugteren automatisk med at arbejde. Det er yderst praktisk, fordi den derved ikke forbruger unødvendig strøm.
3 ting, du skal tænke på, når du vælger en affugter:
- Hvad skal du bruge affugteren til?
Der findes mange forskellige affugtere, som alle kan noget forskelligt. Skal du bruge affugteren til: din båd, din kælder, tørring af tøj, badeværelset, garagen … ?
- Hvor stort et område drejer det sig om?
10m2, 50m2, 100m2, 200m2 … ?
- Og hvordan er områdets indretning?
Er det et område med mange små rum?
Eksempler på hvilke affugtere, som passer til hvilke situationer
Her er nogle eksempler på scenarier, hvor en affugter kan afhjælpe dit problem, og eksempler på hvilken affugter du med fordel kan gå efter. Selv om mange af modellerne i mange tilfælde kan bruges til mere end et område.
-
1. Eksempel - Tørring af tøj: Har man en kælder, er det ofte her tøjet hænges til tørring. Dette kan dog være problematisk i forhold til de store mængder fugt, der bliver dannet. Især hvis vi bruger kælderen til at opbevare familieklenodier; fotoalbums, arvegods, osv.. Fugtskader kan nemt opstå, men kan også nemt forebygges. Til et område på op til 40 m2 er Eese Emma 12 l affugter en god løsning.
-
2. Eksempel - Kælder: Kælderen plejer typisk at fungere som opbevaringsrum med ting, som vi ikke vil skille os af med. Vi har tendens til hurtigt at samle mange ting, jo mere plads vi har. Mange af disse ting burde for længst have endt på genbrugsstationen. Andre ting har dog en større affektionsværdi, hvis der er tale om bryllupskjolen, Anders And tegneseriesamlingen mm.. Papir og tekstiler er noget af det første, der rammes af fugtskader, fordi de har så nemt ved at absorbere fugt. Afhængigt af kælderstørrelse kan en Eese Emma 20 l affugter være det rigtige valg. Denne affugter dækker op til 100 m2.