Prosecco

Prosecco er navnet på både en drue og en region i det idylliske Veneto i Italien. Den grønne drue går nu om dage under navnet Glera, men Prosecco byder stadig på en skøn mousserende vin, der passer perfekt til en varm sommeraften. Se hele vores skønne udvalg af Prosecco herunder.

Derfor bør du prøve Prosecco

Prosecco er en mousserende vin, der fremstilles af en grøn drue, som indtil 2009 var kendt under navnet Prosecco. Denne drue kaldes nu Glera, som er en druesort, der primært bruges til fremstilling af de mousserende Spumante vine.

Der er dog helt specifikke regler for, hvornår du må kalde en vin for Prosecco. Kort sagt, hvis du har en flaske Prosecco fra Veneto i Italien, der er klassificeret som DOC eller DOCG, kan du kalde det en Prosecco. Er druen dyrket på den anden side af gaden eller i en anden region, må den ikke længere kaldes Prosecco grundet kommercielt beskyttende grunde. Her vil druen så blive kaldt Glera.

Ordet Prosecco kan oversættes til ”næsten tør”, hvilket også betyder, at du i en Prosecco får en halvtør vin med en forholdsvist lav alkoholprocent på mellem 10-12%. Prosecco har desuden en smag af citrus og en let blomstret aroma, hvilket gør den til den perfekte ledsager på en varm sommerdag på terrassen, hvor den bør nydes helt afkølet.

 

Sådan fremstilles Prosecco

I modsætning til de mousserende vine Champagne og Cava bliver Prosecco ikke gæret direkte i flasken. Prosecco fremstilles ved hjælp af Charmat-metoden, hvor der anvendes en tryktank, som i modsætning til eksempelvis Champagne ikke indebærer en anden gæring. Vinen bliver herefter tappet under tryk på flaske, så de fine bobler bevares. Det sikrer, at Proseccoen får en frisk og frugtagtig stil versus den mere dramatisk sprøde stil, som Champagne har.

Boblerne i Prosecco varierer fra den semi-mousserende stil Frizzante til den fuldt mousserende Spumante. Hvor den lette Frizzante egner sig godt til fisk og skaldyr, bliver Spumante med sine mere livlige bobler ofte brugt som aperitif. Sukkerniveauerne varierer også, og ganske overraskende er Extra Dry faktisk den, der indeholder mest sukker. Derefter kommer Dry og endelig Brut, som er den tørreste i flokken.

Du kan se vores store udvalg af spændende mousserende vine fra hele verden lige her. Hvis du derimod vil lære mere om nogle af de mange andre druesorter, der findes, så har du også mulighed for det her på Bilka.dk.

Dele af artiklen er udlånt fra Vivino.