Cabernet Franc

Som en af de ældste og vigtigste sorter i Bordeaux familien, står Cabernet Franc ofte i skyggen af sit afkom, Cabernet Sauvignon. Cabernet Franc er dog langt mere elegant i smagen.

En drue i skyggen af sit afkom

Som en af de ældste og vigtigste druesorter i Bordeaux-familien står Cabernet Franc ofte i skyggen af sit afkom, Cabernet Sauvignon. Cabernet Franc bruges ofte i blandingsvin, og den er da også en fast bestanddel af vinene fra Haut-Médoc i Bordeaux. Typisk blandes den med druerne Cabernet Sauvignon og Merlot, og her finder du derfor sjældent en vin baseret udelukkende på Cabernet Franc. Du kan desuden være heldig at finde druen i de udsøgte vine fra Saint-Émilion.

Hvor Cabernet Sauvignon både er mørkere og har en dybere smag med masser af garvesyre, karakteriseres Cabernet Franc som en mere elegant vin med en blødere tekstur. Derfor blandes de to druer ofte sammen, da Cabernet Franc er ideel til at afbalancere den noget mere aggressive Cabernet Sauvignon.  

Smag på den internationale Cabernet Franc

Selvom det klassiske dyrkningsområde for Cabernet Franc primært er i Bordeaux, så dyrkes druen også i stor stil i både Italien og Californien. Den italienske version af Cabernet Franc bliver som regel dyrket i Toscana og længere nordpå, hvor de er kendte for mere modne, rige og sofistikerede vine. I de oversøiske varianter er der desuden en større sandsynlighed for at finde en 100% ren Cabernet Franc vin, men findes naturligvis også blandet med andre druesorter som dem fra Bordeaux.

Den blå drue resulterer i vine med medium fylde, en middel alkoholprocent samt et relativt højt indhold af syre og tanniner. Den har skønne duftnoter af hindbær, blåbær, kirsebær, ribs og et hint af røg. Desuden byder Cabernet Franc ofte på vegetabilske aromaer af eksempelvis grillet peberfrugt og grøn peber. I sine unge år har en rødvin baseret på Cabernet Franc ofte en meget fremtrædende syre og en god mængde tanniner, men opnår et mere rundt og harmonisk udtryk efterhånden som den ældes. Cabernet Franc vin passer rigtig godt sammen med retter bestående af lyst kød såsom lam eller svinekød.

Dele af artiklen er udlånt af Vivino.