Hvor meget tøj skal baby have?

Hvor meget og hvilket tøj skal man købe til en nyfødt?

FAQ om tøj til baby

 

Når man venter en lille ny, er der mange ting, man skal have styr på. En af dem er tøjet til den nyfødte baby. Men hvor meget og hvilket tøj skal man egentlig købe? Det kan være svært at vide på forhånd, hvor stor ens baby bliver, og hvilke behov den har, men der er da et par tommelfingerregler og gode tips. Derfor har vi lavet en lille guide til dig, der gerne vil være godt forberedt, inden den lille melder sin ankomst. Læs med her.

 

Hvor meget tøj skal man købe?

Det er en god idé at have lidt forskelligt tøj i forskellige størrelser klar til den nyfødte baby. Det er ikke til at sige, hvor stor din baby er ved fødslen, og hvor hurtigt den vokser. Du får selvfølgelig et skøn til jordemodertjek sidst i graviditeten, men det er ikke altid så præcist. Nogle babyer starter i str. 50, mens andre springer direkte til str. 56 eller endda 62. Så start med en smule af det mindste og supplér efterfølgende, hvis du får brug for mere.

En tommelfingerregel er at have 5-10 sæt tøj i hver størrelse til den nyfødte baby. Et sæt tøj består typisk af en body og et par bukser. Det kan variere alt efter årstiden og temperaturen, hvor meget overtøj og tilbehør, du skal bruge. Om sommeren kan det fx være en god idé at anskaffe sig et par kortærmede bodyer og et par shorts eller to, mens du om vinteren skal have hue, vanter, sokker og køredragt. Se listen nedenfor og justér selv alt efter årstid. 

 

Huskeliste - Tøj til nyfødt:

 • 5-10 bodyer i str. 50-56. (Start eventuelt med kun at købe 2-3 stykker i str. 50 og resten i str. 56. Hvis din baby er større end en str. 50, er det ærgerligt at ligge inde med en masse tøj, der ikke bliver brugt. Derudover er der mange, der sværger til de såkaldte slå-om-bodyer i starten. Er det sommer, kan et par af dem med fordel være kortærmede). 
 • Omkring 5 par bukser. (Gå gerne efter bløde materialer og relativt løs pasform). 
 • Omkring 5 cardigans eller trøjer. (Mange foretrækker cardigans, da da er nemmere at få af og på, når børnene er helt små). 
 • 5 heldragter og/eller sparkedragter. (Det er en smagssag, om man bedst kan lide dem med fødder i eller uden).
 • 2 huer/kyser (selv et sommerbarn kan have brug for en helt tynd, let hue, da de små øre kan være sarte overfor vind mm.) 
 • Små futter og evt. vanter (Der er jo ingen grund til at give baby rigtige sko, når de er nyfødte. Mange vælger små futter i uld, som babyen kan få på, når man skal på farten eller hvis det er koldt. Alt afhængig af årstiden kan det også være nødvendigt med et par luffer.
 • 1-2 køredragter. Særligt om vinternen, men generelt både praktisk og komfortabelt for baby. Nogle køredragter har foldbare hænder/fødder, så de kan lukkes helt til, hvis det er koldt. 
 • 5 par strømper.
 • Evt. strømpebukser. Mange bruger dem faktisk som 'bukser' til de små. Fordelene er, at de er dejlig elastiske og har strømpefødder, der ikke falder af de små babyfødder. 

Hvilket tøj skal man købe?

Når du vælger tøj til din nyfødte baby, er der et hav af behov og forskellige præferencer. Der er dog et par fokusområder, der går på tværs, og du kan derfor overveje følgende, når du vælger tøj til en nyfødt:

 • Tænk på kvaliteten og materialet. Babyens hud er sart og følsom, så overvej at vælge tøj i bløde og naturlige materialer som bomuld, uld eller bambus. 
 • Vær opmærksom på pasform og detaljer på tøjet. Tøjet skal være rummeligt nok til at give plads til bleen og bevægelse, men ikke for stort eller løst, så det generer babyen. Det skal også være nemt at få af og på, da man kan se frem til utallige tøjskift. 
 • Overvej sæsonen, inden du køber tøjet. Men husk, at uld faktisk kan være et super materiale året rundt. Det tynde merino uld er for eksempel også oplagt i de varmere måneder. 
 • Når det kommer til farver og mønstre, er det selvfølgelig en smagssag. Du kan vælge klassiske pasteller eller neutrale nuancer, eller du kan gå efter mere sprudlende farver eller sjove prints. Det vigtigste er, at du synes om tøjet og føler dig glad, når du ser din baby i det.
 • Hvis man skal nævne én ting, der er fuldstændig uundværlig i en babygarderobe, så er det bodyer - og som tidligere nævnt en god håndfuld eller to af dem. VRS laver de fineste bodyer, og du kan se et udvalg af de mest populære nedenfor. 

 

Find dit babytøj fra VRS på Bilka.dk

Vi håber, at du er kommet et skridt nærmere med at få styr på din baby-garderobe. Her på BIlka.dk forhandler vi VRS, der har et bredt udvalg af alle de gode basics til baby. Så hop ind og kig på udvalget. Du finder også stofbleer, savlesmække og andre musthaves til baby. 

Størrelsesguide til baby

Det kan være svært at finde den rigtige tøjstørrelse til de mindste. Derfor hjælper og vejleder vi dig til at finde den rigtige størrelse til baby.