Hvor meget tøj skal baby have på i barnevognen?

Forår, sommer, efterår og vinter - Få tips her

FAQ om tøj til lur i barnevogn

 

I Danmark er det en tradition, at babyer sover lure udenfor i barnevognen, uanset årstiden. Det giver dem frisk luft og mange oplever eftersigende også en god søvnkvalitet. Men hvordan klæder man sin baby på til vejret, så den hverken fryser eller sveder?

Her kommer nogle gode råd til, hvad du kan overveje, når du lægger din baby til at sove i barnevognen. Rådene bygger på egne erfaringer og skal blot ses som inspiration. Er du bekymret over noget i relation til din baby og søvn, bør du altid forhøre dig hos din sundhedsplejerske eller lignende eksperter.  

Hvor meget tøj skal baby have på i barnevognen om sommeren?

Som udgangspunkt kan du nøjes med et enkelt lag tøj på en varm sommerdag - og eventuelt med korte ærmer. Mest oplagt er en body i merino uld. Det er meget let i stoffet og gør det samtidig nemmere for baby at ånde og regulere temperaturen. Undgå syntetiske materialer, der kan irritere huden og øge svedproduktionen. Du kan med fordel bruge en tynd sommerdyne eller en stofble som dække. Hvis der er lidt vind er det en god idé også at give baby et par tynde bukser og strømper på, så det ikke trækker på de små lår og fødder. Det er vigtigt, at du løbende mærker efter i babys nakke, om den sveder og har det for varmt. 

Vigtigt! Sørg for, at barnevognen står i skyggen, og at der er god ventilation i kalechen. Du bør ikke dække åbningen til, da der meget hurtigt kan blive rigtig varmt inde i kalechen på en sommerdag (såfremt der er myg, kan det naturligvis give mening med et myggenet).

En tommelfingerregel lyder, at man bør lade sin baby sove indenfor, hvis temperaturen overstiger 25 grader, men igen - forhør dig altid hos sundhedsfaglige eksperter, hvis du er i tvivl i din konkrete situation. 

 

Hvor meget tøj skal baby have på i barnevognen om vinteren?

Om vinteren er det vigtigt, at dit barn ikke har det for koldt. Samtidig kan man også komme til at pakke baby alt for meget ind, så det ender med at blive alt for varmt. Det er oplagt at vælge tøj i uld, der hjælper med at holde kropsvarmen. Husk også vanter, futter og en hue, der dækker ørene, da babyer mister meget varme gennem hovedet.

Det er populært at lade baby sove i en såkaldt 'køredragt' om vinteren. Det er en heldragt, der typisk er lavet af uld. Nogle versioner har foldbare ærmer og ben, som kan dække de små hænder og fødder.

Lad baby sove med en vinterdyne eller en voksipose/sovepose. En voksipose har den fordel, at den også isolerer bunden af vognen, så baby ikke ligger direkte på en kold madras. Hvis du bruger en almindelig dyne, kan det være en god idé at lægge et lammeskind, et uldtæppe eller lignende i bunden af barnevognen for at isolere mod kulden nedefra.

Hvis det regner eller sner, skal du have regnslaget på, men husk at åbne det lidt for at undgå fugt og kondens. Hvis det er meget fugtigt i vejret, er det en god idé at lade baby sove indendørs i stedet. Det samme gælder, hvis temperaturen falder til under 10 minusgrader. Så bør baby også komme indenfor og sove lur i stedet. 

 

...Og hvad med forår og efterår?

I overgangsperioderne mellem sommer og vinter kan vejret være meget omskifteligt. Det stiller større krav til dig som forælder om at holde øje med temperaturen og justere din babys påklædning efter behov. 

En god tommelfingerregel er at give din baby ét lag mere på end dig selv - og husk også stadig en tynd hue, selvom det ikke er vinter. Når det er sagt: Vejret er omskifteligt og babyer er forskellige, så det meget forskelligt. Du kan bruge en dyne eller voksipose, og eventuelt supplere med et tæppe eller et lammeskind i bunden. Hvis det er vådt eller blæsende, skal du naturligvis have regnslaget på.

Psst! Et lille tip til at tjekke temperaturen...

Det er vigtigt at holde øje med, at det hverken bliver for koldt eller for varmt ude i barnevognen, mens den lille sover. 

I varmt eller koldt vejr bør du jævnligt gå ud og tjekke - for eksempel ved at mærke efter i nakken, om baby sveder for meget. 

Et lille tip er, at du kan købe en babyalarm med indbygget temperaturmåler. Det er en stor hjælp at kunne følge med i temperaturen på skærmen. Det kan naturligvis ikke erstatte dét at gå ud til baby fysisk og mærke efter.  

Uanset årstiden er det vigtigt at tjekke din babys temperatur jævnligt ved at mærke på nakken eller brystet. Hvis din baby er kold eller varm at røre ved, skal du tilpasse tøjet, flytte vognen, udskifte dynen osv. Du skal også være opmærksom på din babys signaler, som gråd, uro eller rødmen, der kan indikere ubehag.

Størrelsesguide til baby

Det kan være svært at finde den rigtige tøjstørrelse til de mindste. Derfor hjælper og vejleder vi dig til at finde den rigtige størrelse til baby.