Sådan får du udbytte fra krukker, kasser og højbede

Dyrk flere forskellige afgrøder på samme areal, og få et større udbytte

Få størst muligt udbytte af dine krukker, kasser og bede. Med lidt planlægning kan du sagtens dyrke flere hold afgrøder på det samme areal. På den måde kan du får det størst mulige udbytte af dét areal, du har til rådighed. I denne guide kan du få inspiration til, hvordan du skal udnytte dine krukker og plantekasser bedst muligt.

 

Forår

Et rigtig godt valg som den første afgrøde er kartofler. Kartofler kan sagtens lægges i en spand eller i en stor krukke. Der bliver måske ikke kartofler nok til den helt store familiemiddag, men til gengæld er der noget helt specielt ved at spise årets første danske kartofler. Og fornøjelsen bliver bestemt ikke mindre af, at du selv har dyrket dem. Det er et sikkert sommertegn.

Kartoflerne kan lægges fra den værste nattefrost er ovre. Hvis du har mulighed for at overdække krukken eller bedet eller højbed eller flytte det ind i et frostfrit område, kan kartoflerne sagtens trives, selvom der kommer en smule nattefrost. Hvis du er omhyggelig med forspiring af kartoflerne, inden du lægger dem, kan du med lidt held høste de første kartofler allerede fra slutningen af maj og begyndelsen af juni.

Sommer

Når kartoflerne er høstet, kan du i juni så forskellige salater, ærter, gulerødder, forårsløg eller hvad du ellers drømmer om at høste i løbet af højsommeren. Salater og krydderurter trives fint i mindre krukker og altankasser, og samtidig er denne type planter særdeles brugbare i madlavningen. Salater vokser generelt hurtigt frem og er nemme at dyrke. Så hvis du er helt uerfaren på området er salat en super afgrøde i dit højbed, blomsterkassen eller altankassen.

Det er også nu, at forspirede tomater, chili og andre traditionelle drivhusplanter skal plantes ud. Hvis du har et drivhus, er det selvfølgelig oplagt at placere planterne her. Men planterne kan også trives i krukker i en solrig krog, hvor de står beskyttet mod vind og kulde. Der findes desuden små drivhuse, som kan placeres på terrassen eller altanen og på den måde skabe de helt perfekte forhold for de varmekrævende planter.

 

Sensommer og efterår

I sensommeren er det først og fremmest tid til at høste alle de lækre grøntsager, du har plantet og sået tidligere på året. Men mange typer salat som fx vårsalat, rucula og spinat kan igen sås i august og september og kan høstes indtil frosten sætter ind. På den måde får du udnyttet dine plantearealer hele sommerhalvåret, og du får mest muligt ud af den plads, du har til rådighed.