Sådan vælger du det rigtige foder til din hund

Sammen med dyrlæge Kim Hesvang hjælper vi dig med at vælge det rigtige hundefoder til din bedste firbenede ven.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål om hundefoder


Det kan være svært at vælge det helt rigtige hundefoder til lige netop din hund. Der findes utrolig mange forskellige typer hundemad og mange forskellige brands med forskellige produkter. Det er også meget individuelt, hvad hunde har brug for i deres hundefoder, og der er mange forskellige faktorer, der spiller ind.

I samarbejde med dyrlæge Kim Hesvang guider vi dig gennem junglen af hundefoder. Vi hjælper dig med at blive klogere på, hvilket foder du skal vælge til lige netop din hund.

Hvilket hundefoder skal jeg vælge? 

Hunde er forskellige, og det er hundefoder også. Når du skal vælge foder til din hund er der flere forskellige faktorer, der har indflydelse. Du skal blandt andet overveje din hunds alder, aktivitetsniveau, størrelse og eventuelle særlige behov eller sygdomme, der skal tages hensyn til.

Det er vigtigt at vælge noget godt hundemad af god kvalitet, som indeholder de rigtige næringsstoffer. Det har nemlig stor indflydelse på din hunds generelle sundhed og velbefindende.

I denne guide kan du blive klogere på valg af hundefoder til din hund, uanset om du har en lille hvalp, en ældre hund eller en hund med sundhedsmæssige udfordringer.
 

Forskellige typer hundemad

Der findes flere forskellige typer af hundemad. Der er både de overordnede typer og de mere specifikke typer af foder. Nogle af de forskellige typer er blandt andet:

 • Tørfoder
 • Vådfoder
 • Allergivenligt hundefoder
 • Kornfrit hundefoder
 • Godbidder som belønning
   

Tørfoder er den type hundefoder, som i langt de fleste tilfælde bør stå for størstedelen af hundens foderindtag. Der kan selvfølgelig være særlige omstændigheder, som gør, at din hund ikke kan tygge de hårde foderpiller. Det kan dog afhjælpes ved at bløde tørfoderet op i vand.

Det kan også være en god idé at blande vand i tørfoderet, hvis din hund ikke drikker nok vand. Samtidig fylder foderet mere i hundens mave, hvilket kan give en større mæthedsfornemmelse. Der kan dog være en øget tendens for tandsten, hvis hunden ofte får opblødt tørfoder. Hvis du er i tvivl, kan det være en god idé at tale med din dyrlæge.

Vådfoder er fuldfoder eller tilskudsfoder med et højt vandindhold på minimum 60%. Vådfoder har ofte en stærkere smag, og derfor kan det fungere godt at blande lidt vådfoder i din hunds tørfoder. Det kan især hjælpe kræsne hunde med at spise op. Du skal dog være opmærksom på, at din hund ikke overskrider sit anbefalede næringsindtag, hvis du blandet foderet.

Allergivenligt hundefoder er hundemad, der er særligt tilpasset den sensitive hund med foderallergi eller maveproblemer. I dag findes der mange forskellige alternativer til hunde med allergi over for forskellige ingredienser.

Hundefoder uden korn kan også være værd at overveje. Der er både fordele ved at vælge hundefoder med og uden korn. Har du en hund, der udviser tegn på allergi, kan du prøve at give din hund hundefoder uden korn og gluten. Ved tegn på allergi vil vi også altid anbefale, at du tager en snak med din dyrlæge. Hvis din hund har problemer med maven, kan det på den anden side være gavnligt at vælge foder, der indeholder korn. Der er nemlig en masse gode fibre i korn, som er godt for din hunds fordøjelsessystem.

Hvalpefoder til de mindste

Hundehvalpe har helt særlige behov til næringsindholdet i foderet. Derfor bør du også give din hund hvalpefoder, som er særligt udviklet til at imødekomme nærings- og energibehovet hos hvalpe.

Hvalpe skal vokse og udvikle sig, og derfor har de også et større behov for fedt og protein i foderet. Det kræver en hel masse energi for en hvalp at vokse sig stor, og derfor skal energiindholdet i foderet være tilsvarende højt.

Indholdet af calcium er generelt også højere i hvalpefoder sammenlignet med indholdet i foder til voksne hunde. Det skyldes, at hvalpen har brug for en større mængde calcium for at udvikle stærke og sunde knogler.

Se på foderemballagens deklaration for at sikre dig, at foderet indeholde mindst følgende indhold pr. 100 gram tørstof:

 • Råprotein: min. 20-25 g.
 • Råfedt: min. 8,5 g.
 • Calcium: min. 1 g.
   

Du kan rådføre dig med din dyrlæge, hvis du er i tvivl om, hvor længe din hund skal have hvalpefoder samt hvor meget. Det kan nemlig være individuelt og afhænger blandt andet af din hunds race.

Hundefoder til små hunde

Din hunds størrelse har betydning for dit valg af hundemad. Derfor skal du gå efter hundefoder, som er specifikt udviklet til de små racer. Små hunde har generelt brug for et større energiindhold i foderet. Derfor vil hundefoder til små racer også indeholde flere kalorier pr. 100 g. Så skal din hund nemlig ikke have en stor portion mad for at være dækket ind med alle de rigtige næringsstoffer.

Hundemad til små hunde kommer også i mindre foderpiller end til store hunde. Det gør det nemmere for din hund at tygge foderet. Gå derfor efter et produkt, der tilgodeser de små hundes særlige behov.
 

Hundefoder til store hunde

Store hunde har andre behov end små hunderacer. Som det er tilfældet med små hunderacer, skal også store hunderacer have foder, som er tilpasset specifikt til deres størrelse.

Større hunde har ikke brug for samme energiindhold i foderet, som de små racer har. De har dog brug for en større mængde. Derfor er foder til større hunde udviklet med et lavere kalorieindhold. På produktets foderration kan du altid se, hvor meget foder din hund skal have for at få dækket sit næringsbehov.

Det er vigtigt at vælge hundefoder med det rette indhold af næringsstoffer, mineraler og vitaminer. Store hunde kan nemlig have større risiko for at udvikle problemer med led og knogler.

Foder til store hunde kommer også i større foderpiller. Det er vigtigt at vælge en pillestørrelse, som din hund ikke bare sluger. Gå efter store foderpiller, som din hund vil give sig i kast med at spise og tygge. De virker også bedre mod tandsten.
 

Seniorfoder til den ældre hund

Ældre hunde kan have helt særlige behov i forhold til hundefoder. Mange ældre hunde har et lavere energiniveau, hvilket bør afspejle sig i valg af hundefoder.

Når din hund bliver ældre, er det særligt vigtigt at holde øje med din hunds ernæringstilstand. Får din hund for mange kalorier i forhold til aktivitetsniveauet? Eller måske begynder din hund at tabe sig og har derfor brug for foder med et højere kalorieindhold. Det kan derfor være en god idé at vælge noget godt seniorfoder, som tilgodeser behovet hos den ældre hund.

Foder til hunde med særlige behov

Der kan være mange årsager til, at din hund har særlige behov til foderet. Måske lider din hund af en sygdom eller har allergi over for bestemte ingredienser. Det kan også være, at din hund snart skal have hvalpe og derfor har helt særlige hensyn, der skal tages.

Allergivenligt hundefoder

Foderallergi er en reaktion over for bestanddele i foderet. Symptomer på foderallergi kan være opkast, diarre og/eller hudreaktioner som f.eks. fældning og kløe og i værste fald hudbetændelse.

De nævnte symptomer kan dog også være symptomer på andre allergier end foderallergi samt andre sygdomme. Derfor bør du altid rådføre dig med din dyrlæge for at være sikker på, hvad din hund er allergisk overfor.

Lider din hund af foderallergi over for bestemte ingredienser, skal du naturligvis vælge hundemad, som ikke indeholder disse ingredienser. Heldigvis er der en masse allergivenligt hundefoder at vælge imellem, som tilgodeser din hunds behov.

Hundefoder til drægtige og diegivende tæver

Har du en tæve, som skal have hvalpe inden længe, bør du sætte dig godt ind i energibehovet hos drægtige tæver.

Drægtige tæver fodres som normalt indtil cirka 14 dage inden planlagt fødsel. Det er vigtigt ikke at fodre for meget tidligere i drægtighedsperioden for at undgå overvægt, der kan føre til fødselskomplikationer.

I den sidste del af drægtighedsperioden samt efter fødslen har tæven et højt energibehov. Her har hun brug for en større mængde fedt, protein og kulhydrater i foderet. Det er som regel at finde i hvalpefoder og foder, som er særligt udviklet til drægtige og diegivende tæver.

Slankekost til overvægtige hunde

En hund er overvægtig, når den vejer 15-20% mere end idealvægten for racen, kønnet og alderen. Årsagen til overvægt er som regel, at hunden er blevet overfodret i forhold til sit aktivitetsniveau, er blevet motioneret for lidt eller har fået for mange godbidder.

Overvægt hos hunde skal tages alvorligt og undgås, da det belaster hunden unødvendigt. Overvægt kan føre til sygdomme i kredsløbet og stofskiftet og give ledproblemer. Under alle omstændigheder bør dyrlægen undersøge hunden for de mest almindelige stofskiftesygdomme, der også kan forårsage fedme.

Bliv klogere på din hunds sundhed

I vores guide om hundesygdomme, kan du blive klogere på din hunds helbred. Vi giver dig gode råd til, hvordan du opdager sygdom hos din hund i god tid. 

Find hundefoder på Bilka.dk

På Bilka.dk har vi et stort udvalg af hundefoder til store og små hunde. Vi har specialtilpasset hvalpefoder til de søde hvalpe med krudt i rumpetten og voksenfoder til både små og store racer. Du finder også hundemad til hunden med særlige behov.

Gå på opdagelse i vores store sortiment af hundefoder fra mange kendte brands. Om du er på udkig efter tørfoder, vådfoder eller godbidder til træningen, kan du finde det på Bilka.dk. Hvis du lige har fået en ny lille hvalp hjem, mangler du måske også en flot madskål, noget sjovt hundelegetøj eller en hundesnor til en masse gode gåture. Det finder du selvfølgelig også på Bilka.dk.