Sådan vælger du våddragt til vandsport

Hvorfor bruge våddragt og hvordan skal den sidde?

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

 

Hvis du nyder at bruge din tid på vandsport, kan du forlænge sæsonen ved at bruge en våddragt. Den hjælper dig nemlig med at holde dig varm, hvis vandet eller vejret er køligt. Den kan bruges til både vandsport, svømning og dykning.

I denne guide præsenterer vi dig for de mest almindelige grunde til at bruge en våddragt, når du dyrker vandsport. Samtidig gennemgår vi de vigtigste ting, vi mener, du har brug for at vide, når du skal vælge en våddragt.

Hvad er en våddragt?

En våddragt er en dragt, der hjælper dig med at holde varmen, hvis du befinder dig i koldt vand eller vejr. Det er en tætsiddende og fleksibel dragt, så den forhindrer dig ikke i at bevæge dig frit. Det er selvfølgelig essentielt, når du dyrker vandsport.

 

Hvordan virker en våddragt?

En våddragt er lavet i neopren, som er en slags elastisk gummi. Når du er i vandet, vil der trænge vand ind i dragten, men det kan ikke komme ud igen. Når vandet kommer i kontakt med din krop, bruger våddragten din kropsvarme til at varme våddragtens materiale.

Da vandet forbliver i kontakt med din krop, vil du opleve, at en våddragt fungerer som et ekstra lag af varme og beskyttelse, så du ikke kommer til at fryse, hvis vandet eller vejret er køligt.

 

 

Hvad kan du bruge en våddragt til?

En våddragt er altid god at bruge, når du dyrker vandsport eller lignende. Den hjælper dig med at holde varmen, så du kan blive længere nede i vandet. Samtidig kan den give dig en øget opdrift og holde dine muskler varme.

En af de klare fordele ved en våddragt er, at den forlænger sæsonen for vandsport og lignende, da den hjælper dig med at holde varmen. Du kan fx bruge en våddragt til:

 

 

Hvordan skal en våddragt sidde?

Det er vigtigt, at du vælger en våddragt med den rigtige pasform. Din våddragt skal passe til din kropsform. Våddragterne fås både til mænd, kvinder og børn, og de vil variere alt efter køn. Det er essentielt, at våddragten passer til din kropsform og sidder tæt til kroppen.

For at våddragten skal være effektiv, må den ikke være for stor. Hvis våddragten er for stor, kan der trænge for meget vand ind. Hvis der trænger for meget vand ind, kan det være sværere at varme vandet op, hvilket kan mindske effekten af våddragten.

Hvordan står man på paddleboard?

Det er en god idé at bruge en våddragt, hvis du kan lide at dyrke Stand Up Paddle. I denne guide hjælper vi dig med, hvordan du kommer op på dit paddleboard og hvordan du står på det, så du kan nyde en tur på vandet.

Våddragt – hvilken tykkelse?

Når du skal vælge våddragt, skal du også vælge hvilken tykkelse du kunne tænke dig. Det er en god idé at prøve forskellige våddragter, så du kan mærke tykkelsen og finde ud af, hvor stram dragten skal være.

 

Hvor tyk skal en våddragt være?

De fleste våddragter fås typisk i tre tykkelser neopren: 3 mm, 5 mm og 7 mm. Det anbefales, at du vælger tykkelse efter, hvornår du skal bruge din våddragt. Nedenfor kan du se, hvornår du kan bruge de forskellige tykkelser:

  1. 3 mm: Denne tykkelse giver dig en højere grad af bevægelighed, og du kan opholde dig længe i vandet, så den er ideel til sommermånederne.
  2. 5 mm: Denne tykkelse giver også en høj grad af bevægelighed, men er ideel til foråret og det sene efterår, da den er tykkere og kan holde bedre på temperaturen.
  3. 7 mm: Denne tykkelse giver en mindre grad af bevægelighed, men kan ofte bruges hele året rundt og særligt om vinteren, da den holder godt på temperaturen og er tykkest.

 

Når det danske sommervejr viser sig fra sin bedste side, er det selvfølgelig ikke altid nødvendigt at bruge en våddragt. Du skal dog huske på, at vandtemperaturen falder jo dybere fra overfladen, du svømmer eller dykker. En varm våddragt vil derfor forlænge den tid, du kan være i vandet.

Hvor stram skal en våddragt være?

Våddragten må heller ikke være for stram. Hvis den er for stram, kan du have sværere ved at bevæge dig, og det kan føles ubehageligt. Det kan selvfølgelig have indflydelse på, hvordan du dyrker din vandsport.

Som en tommelfingerregel skal våddragten være stram nok til, at der ikke er luft omkring overkroppen, skuldrene, skridtet og knæene. Ved halsåbningen skal der være plads til, at du kan få en pegefinger ind.

 

Dyrk vandsport med en våddragt fra Bilka.dk

Der er altså alle mulige gode grunde til at bruge en våddragt, hvis du fx dyrker vandsport, åbent vand svømning eller dykning. Den gør nemlig, at du kan nyde dine fritidsinteresser lidt længere end blot om sommeren.

På Bilka.dk finder du et udvalg af våddragter til herrer, damer og børn, så du ka’ finde en våddragt til hele familien. Vi tilbyder også redningsveste og svømmeveste, hvis I har forelsket jer i vandsporten.