Sådan vælger du det bedste SUP board

Hvilket paddleboard skal jeg vælge?

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

 

Paddleboards er blevet utrolig populære, og du har helt sikkert set dem på vandet, når den danske sommer viser sig fra sin bedste side. De giver en fantastisk mulighed for at nyde de mange solskinstimer på vandet.

Men det kan være svært at finde ud af, hvilket af de smarte boards, man skal anskaffe sig, hvis man vil ride med på bølgen. Derfor har vi lavet denne guide til dig, så du kan vælge det paddleboard, der passer bedst til dig.

Hvad er et paddleboard?

SUP board, paddleboard og stand up paddle er nogle af de udtryk, du møder, når du hører om de populære boards. Som navnet måske antyder, er et paddleboard et bræt, du står på, hvor du bruger en pagaj til at padle dig rundt på vandet.

Selvom navnet antyder, at du står op og padler, kan du sagtens sidde på boardet og padle dig frem og tilbage på vandet. Mange nyder også at ligge på boardet og suge solens varme stråler til sig på en varm sommerdag.

Der er et hav af forskellige muligheder med et paddleboard. Du kan endda tage en ven under armen, og I kan bevæge jer rundt på et paddleboard sammen. Det er en fantastisk måde at nyde vejret og naturen på.

 

Hvilket SUP board skal jeg vælge?

Det er ikke nemt at finde ud af, hvordan du vælger det rigtige SUP board. Der er to overvejelser, du kan gøre dig, når du skal vælge SUP board:

 1. Hvor meget plads har du til boardet og hvordan kan du transportere det?
 2. Hvad skal dit SUP board bruges til?

 

Nedenfor går vi i dybden med disse to overvejelser, så du er sikker på, at du træffer et velovervejet valg, når du skal vælge paddleboard.

 

 

1. Opbevaring og transport af paddleboard

Det første du kan gøre for at vælge det bedste SUP board er at overveje, hvor meget plads du har til boardet og hvordan du gerne vil transportere det. Det har nemlig stor betydning for, hvilken type paddleboard du skal vælge.

Det er nemlig ikke alle, der har plads til at have et stort board stående i garagen, og det er heller ikke alle, der har mulighed for at transportere sit board. Der er generelt to former for SUP boards, du kan vælge mellem:

 1. Et oppusteligt SUP board.
 2. Et fast SUP board.


 

Oppusteligt paddleboard

Et oppusteligt paddleboard skal du puste op, før du kan bruge det. Det er praktisk, da du kan have dit SUP board i en taske, så du kan transportere det nemmere rundt. Samtidig kan boardet pakkes sammen, så det fylder mindre og nemt kan opbevares.

Dette board er en fordel, hvis du ikke har plads til at opbevare et stort board. Samtidig er det en god idé med et oppusteligt paddleboard, hvis du godt kan lide at besøge forskellige strande, søer og lignende. Så kan du nemt transportere dit board til et nyt sted.

 

Fast paddleboard

Et fast paddleboard er opbygget med en kerne af skum, og det vejer derfor ofte mere end et oppusteligt board. Derudover er et fast paddleboard mere stabilt og egner sig godt til bølger og vind. Derfor er det en fordel for dig, der bruger dit board meget.

Dog kan et fast paddleboard ikke foldes sammen, så det kræver, at du har plads til at opbevare det og muligheder for at transportere det ud til vandet på fx en bil.

Hvordan står man på paddleboard?

Har du aldrig prøvet at stå på paddleboard før? Så kan vi hjælpe dig! I denne guide hjælper vi dig med, hvordan du står på paddleboard og hvordan du kommer op på boardet, så du kan nyde mange timer på vandet med venner og familie.

2. Hvad skal du bruge dit paddleboard til?

Det andet du kan gøre for at vælge det bedste SUP board er at overveje, hvad du skal bruge dit board til. Det har nemlig stor betydning for, hvilket board du skal vælge. Vil du fx:

 • Slappe af på boardet?
 • Sejle ture på vandet?
 • Konkurrere mod andre?

 

Du kan bl.a. finde typer som allround SUP board, touring SUP board og race SUP board. De forskellige boards har forskellige former, der har indflydelse på boardets funktioner. Derfor er det vigtigt, at du overvejer, hvad det primære formål med SUP boardet er.

 

Allround SUP board

Et allround SUP board er til dig, der gerne vil bruge dit board til lidt af hvert. Det kan nemlig bruges til hyggelige timer på vandet med familie og venner, men du kan også sejle længere ture på det. Næsen på et allround SUP board er mere rundt, hvilket giver en god stabilitet.

 

Touring SUP board

Et touring SUP board er til dig, der gerne vil sejle ture på fladt vand. På et touring SUP board er næsen mere spids, så du nemmere kan glide gennem vandet. Det er ofte også smallere end et allround SUP board, så du bedre kan skære gennem vandet.

 

Race SUP board

Er du en haj til at stå på paddleboard? Så kan et race SUP board være det helt rigtige valg for dig. Dette board kan du bruge til konkurrencer. Boardet er meget smalt, så det kræver, at du har god erfaring med SUP boards og konkurrencer. Her vil det være en fordel at have en god balance.

 

 

Hvilken størrelse paddleboard skal jeg vælge?

Du skal først og fremmest tænker over volumen på dit paddleboard – altså den maximale belastning. Det er et udtryk for, hvor stor en vægt boardet kan holde til, og det angives i liter. Det er boardets volumen, der oftest er afgørende for størrelsen på boardet.

Du finder den rette volumen ved at gange din vægt med 2 eller 2,5.

 • Hvis du fx vejer 70 kg, skal dit board have en volumen på 140-175 liter.

 

Det er vigtigt, at du vælger den korrekte belastning, for hvis boardet ligger for langt nede i vandet, vil det være sværere at styre det. Derfor skal du vælge SUP board efter den person, der primært skal bruge boardet.

Dernæst skal du også overveje boardets længde. Jo længere det er, jo hurtigere kan du komme fremad, da et langt board har kontakt med mere vand. Boardets længde har indflydelse på retningsstabiliteten, og bredden har indflydelse på stabiliteten, når du padler.

Hvis du blot skal bruge dit paddleboard til lidt af hvert, behøver du ikke at vælge et langt board. Hvis du derimod er mere rutineret og tager på lange ture, kan det være en fordel at vælge et langt board, da du dermed kan komme hurtigere frem.

Paddleboard regler

Det er sjovt at stå på paddleboard, men der er faktisk nogle regler, du skal følge, når du bruger dit paddleboard. I denne guide giver vi dig et overblik over de mest generelle paddleboard regler, så du kan bevæge dig sikkert ud på vandet.

Husk sikkerheden!

Du skal have styr på sikkerheden, når du bevæger dig ud på dit paddleboard. Dansk Surf & Rafting Forbund (DSRF) har udviklet nedenstående 10 gode råd for at sikre, at du får en sikker tur på vandet:

 1. Brug ALTID en leash.
 2. Husk svømmevest (det er et lovkrav).
 3. Medbring telefon i vandtæt etui.
 4. Gå som udgangspunkt ikke alene på vandet.
 5. Fortæl andre hvor du/i padler ud og hvornår du/i forventer at være tilbage.
 6. Få et introduktionskursus i en DSRF forening eller hos en surfskole.
 7. “If in doubt, don’t paddle out” – brug din sunde fornuft og kend dine begrænsninger.
 8. Brug korrekt påklædning efter årstiden samt vind- og vejrforhold.
 9. Undersøg altid vind- og vejrforhold inden du går ud. Gå ikke ud i fralandsvind hvis du er nybegynder eller let øvet.
 10. Brug padlen til at signalere hvis du er i nød.


Få flere råd til sikkerhed på DSRFs hjemmeside. Her finder du flere gode råd om udstyr, lovkrav og apps, der er gode at kende til, når du bevæger dig ud på vandet. TrygFonden har også samlet flere gode råd til, hvordan du bliver klar til at bruge dit SUP board.

 

Find dit nye paddleboard på Bilka.dk

Vi håber, at du nu har fundet ud af, hvilket paddleboard der passer bedst til dig. På Bilka.dk har vi et stort udvalg af forskellige SUP boards til dig, der gerne vil nyde et par timer på vandet – så tjek udvalget ud og hop med på bølgen!

Når du bevæger dig ud på vandet på dit nye paddleboard, skal du selvfølgelig altid huske at medbringe redningsvest eller svømmevest, og det er altid en god idé at bruge dem. Det finder du heldigvis også lige her på Bilka.dk.