Sådan vælger du den bedste redningsvest

Bliv klogere på redningsvest regler

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

 

Det er altid en god idé at bruge redningsvest eller svømmevest, når du bevæger dig ud på vandet. Du øger nemlig din egen sikkerhed, hvis du altid bærer rednings- eller svømmevest på vandet. Ved nogle former for færdsel på vandet, er det faktisk et lovkrav at medbringe redningsvest.

I denne guide giver vi dig et overblik over nogle redningsvest regler, hvad forskellen på en svømmevest og en redningsvest er, og hvordan du vælger den rigtige vest.

 

 

Redningsvest regler

Ifølge Søsportens Sikkerhedsråd skal ethvert fritidsfartøj medbringe godkendte redningsveste eller svømmeveste til alle personer ombord. Det gælder både sejlbåde, kajakker, kanoer, windsurfers og paddleboards.

Vi anbefaler, at du læser reglerne om sikkerhed ved sejlads med fritidsfartøjer på Retsinformation.dk. Det er vigtigt, at du overholder reglerne for brug af rednings- og svømmevest for din egen og andres sikkerhed.

Selvom det blot er et krav at medbringe redningsveste og svømmeveste, anbefaler vi kraftigt, at alle ombord altid bærer vestene for at øge jeres sikkerhed.

Paddleboard regler

Der er også nogle regler, du skal følge, når du bevæger dig ud på vandet med dit paddleboard. I denne guide giver vi dig et overblik over, hvor du må bruge dit SUP board og hvordan du kan øge din sikkerhed.

Svømmevest vs redningsvest

En svømmevest er en vest, der hjælper dig med at holde dig over vandet. Dog skal du stadig holde dig i bevægelse for at holde dig oven vande, da den har en lavere opdrift end en redningsvest.

En svømmevest giver større bevægelighed og komfort, så du kan bruge armene til fx at ro i kajak eller padle på dit SUP board. Svømmeveste er beregnet til brug tæt på kysten og af øvede svømmere, da du selv skal holde dig i bevægelse.

En redningsvest er en vest, der sikrer, at dit hoved bliver over vandet. Den er udstyret med en krave, der støtter hovedet i vandet, og den er udviklet til, at du vendes om på ryggen, hvis du ikke er i stand til at svømme.

Derfor giver en redningsvest mere sikkerhed end en svømmevest, da den har større opdrift. Dog har du mindre bevægelsesfrihed, men det opvejes af sikkerheden. Det er derfor altid en god idé at vælge en redningsvest.

Hvilken redningsvest skal jeg vælge?

Om du skal vælge en redningsvest eller en svømmevest afhænger af, hvad du skal bruge din vest til. Hvis du er en øvet svømmer og kun skal bruge vesten tæt på kysten, kan du vælge en svømmevest. Ellers anbefales det, at du altid vælger en redningsvest.

Alle rednings- og svømmeveste skal være CE-mærkede eller ISO-godkendte, da det viser, at vestene lever op til kravene på området. Du skal derfor være særligt opmærksom på, at du vælger en vest, der er CE-mærket eller ISO-godkendt.

 

Opdrift

En rednings- eller svømmevests opdrift har betydning for, hvor let du er i vandet, og opdriften angives i Newton. Der er stor forskel på opdriften ved redningsveste og svømmeveste, og du skal være særligt opmærksom på, hvor vesten skal bruges henne, når du skal købe en vest.

Nedenfor kan du se Sikkerhedsstyrelsens klassificeringer, der angiver, hvor vestetypen egner sig til at blive brugt:

  • 50 N: En svømmevest til øvede svømmere tæt på kysten og med hjælp i nærheden.
  • 100 N: En redningsvest til brug i kystnært og beskyttet farvand.
  • 150 N: En redningsvest til brug i alle farvande.
  • 275 N: En redningsvest til brug i alle farvande med ekstreme vejrbetingelser.

 

 

Størrelse

Det er vigtigt, at din rednings- eller svømmevest passer til dig og din vægt. De fleste veste angiver, hvilken vægt de passer til. Det er vigtigt, at du tjekker, om vesten stadig passer efter noget tid. Du skal gerne kunne få en flad til knyttet hånd op under vesten, hvor den spænder om livet.

Hvis vesten har en skridtgjord, skal du altid bruge den. Den sørger for, at vesten ikke glider op og derfor bliver, hvor den skal, når du er i vandet.

 

Synlighed

Det er også en god idé at vælge en rednings- eller svømmevest i en farve, der kan ses på afstand. Det kan fx være gul, orange eller rød, da disse farver er meget iøjnefaldende. Vestene skal også have reflekser på for at øge din synlighed.

Det er også en fordel at vælge en vest med lys, der aktiveres, når du rammer vandet. På den måde kan du også ses i mørke. Det er vigtigt, at du er til at få øje på, hvis uheldet skulle være ude. Du kan læse mere om valg af redningsvest på Dansk Sejlunions hjemmeside.

 

Køb redningsvest eller svømmevest på Bilka.dk

På Bilka.dk finder du et stort udvalg af både redningsveste og svømmeveste, så du kan færdes sikkert på vandet. Det er vigtigt, at du vælger den korrekte type vest, så du får den mest optimale sikkerhed, når du begiver dig ud på vandet.