Fødselsdagsboller

Opskrift på nemme og luftige fødselsdagsboller

Du kan nærmest ikke sige fødselsdag uden også at sige fødselsdagsboller. De to ting hører bare sammen og er en fast dansk tradition. Når der fejres fødselsdag for de mindste, gøres det med luftige, bløde fødselsdagsboller og gerne varm kakao med masser af flødeskum.

Lad der være fest synes man at tænke, når det kommer til fødselsdagsbollen. For her er de hverdagsagtige tanker om speltmel, fuldkorn og grove grøntsager fuldstændig blæst af banen til fordel for lækre boller med smør og sukker i. 

De fleste familier har deres opskrift, som måske endda går flere generationer tilbage. Men ellers er det med at finde den perfekte opskrift, som man gemmer og bruger igen til næste fødselsdag. Det må også gerne være nogle lidt nemme fødselsdagsboller, når man nu lige om lidt skal have huset fuld af gæster og stå med boller, der gerne skal tages ud af ovnen, lige når alle er klar til at sætte sig til bordet. 

Se opskriften på fødselsdagsboller herunder og tjek videoen, hvor Ditte gennemgår opskriften trin for trin. 

 

Opskrift på Ditte Julies fødselsdagsboller

Ingen fødselsdag uden fødselsdagsboller. Dittes fantastiske fødselsdagsboller med perlesukker på toppen smager skønt med smør og marmelade – så bag rigeligt, når der er fødselsdag i familien, for de skal nok få ben at gå på.

 

Det skal du bruge:

 • 15 g gær 
 • 140 ml vand 
 • 1 æg, str. M/L 
 • 20 g lyst rørsukker 
 • 90 g smør, smeltet og afkølet 
 • 300 g hvedemel 
 • 1 knvsp salt 
 • 1 æg, til pensling 
 • Perlesukker

 

Sådan gør du:

 1. Opløs gæren i vandet og rør æg og sukker i blandingen.
 2. Rør det smeltede, afkølede smør i og sigt melet i, og ælt dejen godt igennem – ca. 15 min. Dejen skal være smidig og glat, og du skal kunne trække i dejen, uden den knækker.
 3. Kom dejen i en skål dækket med film og lad den hæve et lunt sted i 2-3 timer. Har du travlt, kan du bruge 30 g gær og lade dejen hæve i 60 min.
 4. Når dejen har hævet, sprayer du dine hænder og bordplade med sprayfedt eller lidt neutral olie og hælder dejen ud på bordet.
 5. Lav 12-15 boller og ælt dem runde.
 6. Placer bollerne på en bageplade med bagepapir og lad dem efterhæve i 45-60 min. under et rent viskestykke.
 7. Pensl bollerne med et sammenpisket æg, drys med perlesukker og bag dem i ovnen på 200° varmluft i 12-15 min.
 8. Lad bollerne køle af på en bagerist.

 

Se hvordan du laver fødselsdagsbollerne trin for trin - Video

Se med, når Ditte fra Den Store Bagedyst viser, hvordan hun laver sine lækre fødselsdagsboller trin for trin. Så bliver det ikke nemmere at få succes med fødselsdagsbollerne.

Andre temafest idéer?

Få idéer til temafester og find alt, hvad du skal bruge til din næste fest: Borddækning, pynt, udklædning, mad, drinks, taler, festlege og meget mere! Fester & Gæster er vores univers på Bilka.dk, hvor vi hjælper dig med planlægning af livets store og små fester.