Fødselsdagskage

Opskrift på klassisk lagkage

Alle fortjener en fødselsdagskage, når de har fødselsdag. Og her er opskriften på en helt uimodståelig en af slagsen, der nok skal få gæsterne til at råbe hurra lidt højere. Det er Ditte Julie fra Den Store Bagedyst, der har lavet fødselsdagskagen – en klassisk, gammeldags lagkage med vaniljecreme, flødeskum, marcipan og jordbær, der smager absolut himmelsk!

Vaniljecreme

 • 1 god vaniljestang
 • 2 spsk lyst rørsukker
 • 20 g maizena majsstivelse
 • 2 dl sødmælk
 • 2 æggeblommer
 • 2 dl piskefløde

 

 1. Flæk vaniljestangen på langs og skrab nænsomt kornene ud. Gem den tomme vaniljestang. Mas kornene sammen med en smule af rørsukkeret.
 2. Rør maizenaen ud i 2 spsk mælk og tilsæt æggeblommer, vaniljesukker og resten af rørsukkeret til blandingen. Rør det sammen, til det er jævnt.
 3. Kom resten af mælken og den tomme vaniljestang i en lille gryde og varm det op til lige under kogepunktet. Tilsæt æggeblandingen i en jævn stråle, mens du pisker konstant i gryden. Varm cremen op, til den slår bobler og tykner godt, mens du hele tiden pisker.
 4. Tag gryden af varmen, fisk den tomme vaniljestang op og lad vaniljecremen afkøle helt i køleskabet. Lav bundene imens.
 5. Pisk den kolde creme lind med en elpisker. Pisk fløden til en let flødeskum og vend den lidt ad gangen med den kolde vaniljecreme. Fyld cremen i en sprøjtepose klar til brug.

 

Lagkagebunde

 • 1 god vaniljestang
 • 3 æg, str. M/L
 • 175 g lyst rørsukker
 • 70 g hvedemel
 • 1 tsk bagepulver
 • 70 g kartoffelmel

 

 1. Flæk vaniljestangen på langs og skrab nænsomt kornene ud. Mas kornene sammen med en smule af rørsukkeret. Pisk æg, rørsukker og vaniljekorn til en meget luftig og tyk æggesnaps.
 2. Bland hvedemel, bagepulver og kartoffelmel sammen og sigt det ned i æggesnapsen.
 3. Fyld dejen i en springform (22-24 cm i diameter) beklædt med bagepapir i bunden.
 4. Bag kagen midt i ovnen ved 180° varmluft i ca. 25-30 minutter, til den giver efter ved et let tryk.
 5. Lad den afkøle helt i formen, inden den skæres fri og bagepapiret fjernes.
 6. Flæk bunden i to lige tykke dele med en brødkniv.

 

Lagkagefyld 

 • 1 glas god jordbærmarmelade 
 • 100 g marcipan 
 • 5 dl piskefløde 
 • 50 g friske jordbær 

 

 1. Rengør springformen og læg et stykke kageplast rundt i kanten. Kom den ene bund ned i formen, fordel lidt jordbærmarmelade ud over den og herefter halvdelen af vaniljecremen. Gentag processen, så lagkagen har to lag.
 2. Stil kagen på køl i mindst tre timer og gerne natten over.
 3. Befri kagen fra kageplast og springform og placer den på et lagkagefad.
 4. Pisk fløden til en sprøjtefast flødeskum og rul marcipanen ud flad.
 5. Skær en cirkel af marcipanen, der passer til kagens top.
 6. Smør lidt flødeskum på kagens top og placer marcipanlåget ovenpå. Kom resten af flødeskummet på sprøjtepose med en stor rund stjernetylle.
 7. Sprøjt kanten op med flødeskum og sæt en rand på kagens top.
 8. Pynt med jordbær. 

Hvor kommer traditionen med fødselsdagskage fra?

Fødselsdagskagen er en meget fasttømret dansk tradition - både at man får en kage på sin fødselsdag, men også at man giver kage i skole og på arbejde. 

Men fødselsdagskagen er en gammel tradition, som går helt tilbage til de gamle romere. Det var dog kager, som ligger ret langt fra vores fødselsdagslagkager og smukt dekorerede og pyntede kager. 
Det var flade kager af mel, nødder og honning. 

Senere tog tyskerne kagen til fødelsdage og bryllupper til sig og videreudviklede den, så den nærmede sig den avancerede form, som vi kender i dag. Der kom flere lag på kagen, til den blev en regulær fødselsdagslagkage.

Et andet element, der også hænger uløseligt sammen med lagkagen eller den flotte kage til fødselsdagen, er lysene. For der skal jo helst lys i kagen, som repræsenterer fødselarens antal leveår. Og de skal helst blæses ud under overvågning af resten af selskabet. 
I nogle dele af verden sætter man et ekstra lys i kagen, end det antal år, som fødselaren fylder. Det skulle give ekstra held. 

Idéer til fødselsdagsfest

I denne guide finder du masser af idéer og inspiration til fødselsdagsfesten. Find invitationer, opskrifter, pynt og meget mere - kig med her!