Tips til bryllupstalen
Tips til bryllupstalen

Talerække: Bryllup

Det er ikke alle, der kender den uskrevne bryllups talerække. Der er nemlig regler for, hvem der taler først til et bryllup. Men frygt ikke. Få et overblik over rækkefølgen i vores bud på den store bryllup talerække.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål til talerække bryllup

 

Som ven eller familiemedlem til enten bruden eller brudgommen bør du rådføre dig med toastmasteren, hvis du er i tvivl om bryllupstalerækken.

Lige til denne slags fester er det nemlig ikke god skik at holde en uanmeldt tale. Alt skal gerne planlægges ned til mindste detalje – det gælder også rækkefølgen af talerne.

 

Talerække: Bryllup

Hvordan er det nu lige, at talerækken normalt er til bryllupper? Her på siden får du det fulde overblik over, hvem der taler hvornår, og hvilke emner de forskellige talere traditionen tro vil komme ind på.

Bryllupper er traditionelt de fester, hvor der holdes allerflest taler. Det er derfor en rigtig god idé at udpege en toastmaster, der kan styre slagets gang og sørge for, at talerækken overholdes. Ønsker I at følge skik og brug, ligger det nemlig helt fast, hvem der taler hvornår.

 

 

Toastmaster: Bryllup

Når I skal vælge en toastmaster til bryllup, så tænk over, at det skal være en med et godt overblik, for der kan være megen koordinering med køkkenet for at sikre, at maden er varm, og at brudevalsen danses inden midnat.

Det kan være en god idé at vælge toastmasteren allerede inden indbydelsen til brylluppet udsendes. På den måde kan toastmasteren på forhånd forberede de forskellige indslag, der kommer inden brylluppet.

Skriv gerne toastmasterens oplysninger i invitationen, så gæsterne ved, hvem de skal henvende sig til både før og under brylluppet. Hvis de har planlagt et stort indslag, kræver det ofte noget mere koordinering med køkkenet, og det er rart at have på plads inden brylluppet.

 

Talerækkefølge bryllup: Sådan er den

Nedenfor har vi udpenslet talerækken til bryllup, så du kan finde ud af, hvor I rækken du oftest er, når du skal holde en tale til et bryllup. Det er dog ikke altid, at alle på listen holder tale, så det er ikke sikkert, at rækkefølgen ser sådan ud til brylluppet.

 

1. Værten (brudeparret)

Det er her gommen, bruden eller begge to byder velkommen til gæsterne. Det er her, hvor der skal oplyses om praktiske hensyn såsom valg af toastmaster, toiletforhold, menu og eventuel rygepolitik. Det er mere en velkomst end egentlig tale, men det er dog stadig den første i rækken. 

 

2. Toastmasteren

Toastmasteren er ofte valgt af brudeparret, så der er én, der holder styr på slagets gang. Toastmasteren præsenterer sig selv og beder alle, der ønsker at sige noget, melde sig hos ham. Som med velkomsten, er dette blot en præsentation og ikke en egentlig tale.

Det er meget almindeligt, at toastmasteren er en god ven af brudeparret, hvorfor det vil være naturligt, at toastmasteren selv har en tale. Den skal dog først komme senere, da denne tale kun bør bruges som oplysning om dagens forløb angående talerækken.

 

 

3. Brudens far

Når brudens far skal holde sin tale, vil det være naturligt, at han kommer ind på brudens barndom og glæden ved, at hun har fundet gommen, og han med glæde ”giver hende videre” til gommen.

Det er ofte en rørende og personlig tale, men den kan også indeholde sjove anekdoter fra brudens barndom. Her kan man også komme ind på gommen og hans personlighed og til sidst give et kærligt råd til ægteskabet.

 

4. Gommen

Normalvis vil gommens tale omhandle en tak til dem, som har hjulpet til med at arrangere festen på den ene eller den anden måde. Det er nemlig en fin indledning på en tale, der helt sikkert vil få folk til at fælde tårer.

Herefter vil han som regel sende en hilsen til brudens forældre for at have skabt bruden, før han til sidst kommer med sin store kærlighedserklæring til bruden. 

 

5. Forloveren

Forloveren er ofte gommens bedste ven. Her er det oplagt at tale om deres fælles ungdom. Det er meget typisk, at forloverens tale er en blanding af at grille og hylde gommen.

Dog slutter det altid af med en hyldest, hvor det vil være passende at hylde det nye liv, som han skal starte med sin brud.

 

6. Gommens far

Rollen som gommens far indebærer oftest, at man vil bruge anledningen til at byde bruden velkommen indenfor i familien. Gommens far vil helt sikkert også sige et par ord til gommen og fortælle om hans personlighed.

Det er op til gommens far selv, alt efter hvem man er, hvordan man vil holde stilen. Det kan være ren kærligt, eller det kan gøres sjovt, hvor man i spøg ”advarer” bruden mod gommen.   

 

7. Bruden

Bruden er normalvis den syvende i rækken, men hun kan dog vælge at holde sin tale som den allersidste. Det kan koordineres med toastmasteren, så det bliver præcis som bruden ønsker.

Hun vil almindeligvis bruge talen til at fortælle om de gode tider sammen med brudgommen, og hvordan de to mødtes. Det er også meget almindeligt, at hun kort nævner sine egne forældre, og at hun ser frem til at komme ind i svigerforældrenes familie. 

 

Talerækken gives fri

Efter de 7 taler, gives talerækken fri, men resten af talerne og eventuel underholdning skal naturligvis aftales med toastmasteren. Talerækken behøver selvfølgelig ikke at følge vores eksempel. Der er fx ofte også en fælles tale fra brudeparrets forældre, så det behøver ikke at være opdelt.