Kend dine bryllupstraditioner
Kend dine bryllupstraditioner

Danske bryllupstraditioner

Listen over danske bryllupstraditioner er lang, hvorfor de færreste kender dem alle. Det er ikke desto mindre vigtigt, at man kender de mest udbredte traditioner bestående af brudevals, ris, tomme dåser efter bilen og en håndfuld andre. 

Skal du deltage i dit livs første bryllup, så kan du forberede dig godt ved at sætte dig ind i, hvilke traditioner der er de vigtigste herhjemme. Du kan også vælge at forhøre dig hos nogle af dine ældre familiemedlemmer.

Der følger mange traditioner med til et bryllup.

Men hvorfor er det nu lige, at man kaster ris på brudeparret, og der er fastspændt dåser bag brudeparrets bil, når de kører væk fra vielsen? Se herunder hvilke traditioner du skal kende, når du skal afholde bryllup eller skal til et som gæst.     

Op ad kirkegulvet

Det er normalt brudens far, der fører hende op ad kirkegulvet og giver hende væk til gommen. Traditionen bunder i, at parret i gamle dage ikke boede sammen inden brylluppet. Kan brudens far ikke være til stede, kan det være en bror eller et andet mandligt familiemedlem, der følger bruden op til alteret.

Ris

Der er tradition for at kaste ris over brudeparret, når de kommer ud af kirken. I gamle dage symboliserede risene frugtbarhed, mens det i dag i højere grad er et ønske om en god fremtid.

Kys

Når gæsterne under middagen slår bestikket på tallerkenen eller glasset, er det skik, at brudeparret rejser sig og kysser hinanden. Og går gommen på toilettet, går alle herrerne op og kysser bruden på kinden – og omvendt når bruden forlader bordet.

Brudevals

Brudevalsen skal danses inden midnat, og umiddelbart efter er der tradition for at rive brudens slør i stykker og klippe et stykke af gommens sokker. At rive sløret i stykker symboliserer lykke for bruden, mens sokkerne klippes i stykker, så gommen ikke længere kan ’gøre sine hoser grønne’ hos det andet køn.

Noget nyt, noget gammelt...

Bruden skal ifølge traditionen bære noget nyt, noget gammelt, noget lånt og noget blåt. Noget nyt, som repræsenterer det nye liv, noget gammelt, som symboliserer fortiden, noget lånt fra en lykkelig gift kvinde og noget blåt, som betyder troskab. Nogle bruger også at lægge en kobbermønt i brudeskoen, hvilket skulle bringe bruden velstand.

Kast brudebuketten

Ifølge gammel overtro skal brudebuketten kastes, inden brudeparret forlader festen, og den af de ugifte kvinder, der griber den, bliver den næste, der skal giftes.

Tomme dåser efter bilen

Ifølge gammel overtro skulle larmen fra dåserne bag de nygiftes bil skræmme onde dæmoner væk. Nogle binder også en gammel højre sko fast til bilen, da det skulle give lykke i ægteskabet.