Kend dine bryllupstraditioner
Kend dine bryllupstraditioner

Bryllupstraditioner

Listen over danske bryllupstraditioner er lang, hvorfor de færreste kender dem alle. Det er ikke desto mindre vigtigt, at man kender de mest udbredte traditioner bestående af brudevals, ris, tomme dåser efter bilen og en håndfuld andre. 

FAQ - Ofte stillede spørgsmål til bryllupstraditioner

 

Skal du deltage i dit livs første bryllup, så kan du forberede dig godt ved at sætte dig ind i, hvilke bryllupstraditioner der er de vigtigste herhjemme. Du kan også vælge at forhøre dig hos nogle af dine ældre familiemedlemmer eller venner, der har deltaget i bryllupper før.

De fleste bryllupstraditioner er gamle, så det er ikke alle, der bliver fulgt i dag. Det er op til brudeparret, om de vil følge traditionerne eller om det ikke betyder noget for dem. Det er jo brudeparrets dag, så de kan vælge, om de vil følge nogle af traditionerne, så de får en dag, der passer til dem.

 

De mest almindelige bryllupstraditioner

Men hvorfor er det nu lige, at man kaster ris på brudeparret, og der er fastspændt dåser bag brudeparrets bil, når de kører væk fra vielsen? Se herunder, hvilke traditioner du skal kende, når du skal afholde bryllup eller skal til et som gæst.

 

Op ad kirkegulvet

Det er normalt brudens far, der fører hende op ad kirkegulvet og giver hende væk til gommen. Traditionen bunder i, at parret i gamle dage ikke boede sammen inden brylluppet. Det symboliserer, at kvinden går fra at være sin fars datter til at være sin mands kone.

Kan brudens far ikke være til stede, kan det være en bror eller et andet mandligt familiemedlem, der følger bruden op til alteret. Det kan også være brudens mor eller et andet familiemedlem.

 

Ris til bryllup

Der er tradition for at kaste ris over brudeparret, når de kommer ud af kirken. Dog er der nogle kirker, der frabeder sig, at man kaster med ris, da det kan give problemer med rotter og fugle.

I gamle dage symboliserede risene frugtbarhed, mens det i dag i højere grad er et ønske om en god fremtid - og så er det jo også en fin tradition som mange holder fast i.

 

Kys bruden og gommen

Når gæsterne under middagen slår bestikket på tallerkenen eller glasset, er det skik, at brudeparret rejser sig og kysser hinanden - ofte står de på stolene. Når gæsterne tramper i gulvet, skal brudeparret kysse under bordet.

Hvis gommen går på toilettet eller forlader lokalet, går alle herrerne op og kysser bruden på kinden – og omvendt, når bruden forlader bordet.

 

Brudevals

Brudevalsen skal danses inden midnat, men hvorfor egentlig? Der er ikke et entydigt svar på, hvorfor man skal danse brudevalsen inden midnat. En forklaring kan være, at man i gamle dage dansede en brudedans omkring midnat, der symboliserede parrets overgang fra ugift til gift.

Under brudevalsen er det kutyme, at gæsterne samler sig rundt om brudeparret og rykker sig langsomt tættere på dem, mens de klapper i takt til musikken.

 

 

Klip sokker og riv i sløret

Umiddelbart efter brudevalsen er der tradition for, at gommen løftes af de mandlige gæster, og sokkerne bliver klippet i stykker. Det betyder, at gommen ikke længere kan ’gøre sine hoser grønne’ hos det andet køn - han behøver altså ikke længere at imponere andre piger.

Brudens slør bliver også enten revet eller klippet i stykker. Det symboliserer lykke for bruden og at hun nu ikke længere er en pige, men en kvinde.

 

Noget nyt, noget gammelt...

De fleste kender nok denne sjove og fine tradition, hvor bruden skal bære noget bestemt. Bruden skal ifølge traditionen bære:

  • Noget nyt, som repræsenterer det nye liv.
  • Noget gammelt, der symboliserer fortiden.
  • Noget lånt fra en lykkelig gift kvinde.
  • Noget blåt, der betyder troskab.

 

Nogle bruger også at lægge en kobbermønt i den højre brudesko, hvilket skulle bringe bruden velstand. Det siges også, at mønten er med til at beskytte bruden over for andre interesserede bejlere. Det er lidt samme idé som, når man klipper i gommens strømper.

 

 

Kast brudebuketten

Ifølge gammel overtro skal brudebuketten kastes, inden brudeparret forlader festen, og den af de ugifte kvinder, der griber den, bliver den næste, der skal giftes.

 

Tomme dåser efter bilen

Ifølge gammel overtro skulle larmen fra dåserne bag de nygiftes bil skræmme onde dæmoner væk. Det ville derfor betyde, at parret ville få et langt og lykkeligt ægteskab. Nogle binder også en gammel højre sko fast til bilen, da det skulle give lykke i ægteskabet.

 

Bryllup: Regler

Der findes også uskrevne regler til et bryllup, der primært omhandler bryllupsgæsternes tøj. Det handler særligt om de kvindelige gæsters tøj, men der er også et par regler for mænd.

 

Hvilke farver må man ikke have på til bryllup?

Det er primært hvid, sort og rød som de kvindelige gæster ikke må have på til et bryllup. Hvid er selvfølgelig forbeholdt bruden, der skal overstråle de andre kjoler - det er hende, der er i centrum.

Sort er typisk forbundet med sorg, så det er også en af de uskrevne regler. Dog er det mere normalt at have sort tøj på i dag, så det er ikke alle, der følger denne regel.

Historien om den røde farve er meget gammel. Man så nemlig rød som en mere forførende farve, og derfor blev kvindelige bryllupsgæster anset som værende gommens elskerinde eller at de prøvede at forføre gommen, hvis de bar den røde farve.

 

 

Hvad tager man på til et bryllup?

Der er også et par regler for de mandlige gæster til brylluppet. De må fx ikke være pænere klædt på end gommen, og det kan jo være svært, når de typisk har jakkesæt på. Det kan man som mandlig gæst måske undgå ved at tage et farvet jakkesæt og en mønstret skjorte på.

Derudover må de mandlige gæster heller ikke tage jakken af, før gommen har fået det for varmt og endelig smidt jakken. Det er tit en sjov oplevelse, når mændene sidder i det varme lokale og gerne vil smide jakken, men gommen endnu ikke har gjort det.

 

Vælg selv mellem disse bryllup regler

Det er ikke alle brudepar, der følger reglerne eller synes, at reglerne betyder noget. Hvis du er i tvivl om din påklædning, kan du altid spørge brudeparret. Ofte står der også dresscode i invitationen, men hvis ikke der gør, kan du også tyde det på lokationen for brylluppet.

Er du kommet af sted i et sæt tøj, der går "imod reglerne", så går det hele nok alligevel. Det vigtigste er, at I fejrer brudeparret på deres store dag, og så går det nok, at man er kommet til at tage de røde sko på.