Søm

Er du, eller skal du snart i gang med et gør-det-selv hobbyprojekt derhjemme? Så har du nok brug for søm. Uanset om du arbejder indendørs eller udendørs, er søm uundværlige i din værktøjskasse. På Bilka.dk finder du søm til netop dit projekt. Se vores udvalg herunder.

Vælg de rette søm til dit projekt

Valget af søm virker umiddelbart som en ganske ukompliceret beslutning. Søm er vel bare søm - eller hvad? For at sikre dig det bedste og mest holdbare resultat, er det vigtigt, at du ikke blot vælger de første og de bedste søm i værktøjskassen. Der er nemlig flere faktorer, som påvirker dit valg. Heriblandt: 

  • Materiale - Det er vigtigt, at du vælger søm alt efter, hvilket materiale du skal hamre i. Betonsøm egner sig naturligvis til beton, mens andre passer bedre til træmaterialer. 
  • Størrelse - Længde og tykkelse på sømmet er også vigtig at tage højde for. Dit valg afhænger især af tykkelsen på materialet, som sømmet skal igennem, samt hvilken belastning det skal kunne holde til. 
  • Finish - Det æstetiske er også et vigtigt element for mange. Du kan få søm i blandt andet messing, jern og kobber. Til de små, fine sammenføjninger og når du ønsker at skjule sømmet så meget som muligt, er dykkersøm et oplagt valg. 

 

Der findes også en lang række forskellige typer søm. Udover betonsøm og dykkersøm kan du eksempelvis vælge kamsøm, kramper, papsøm og firkantede søm. Hver type har sin egen unikke fordele. 

 

Søm eller skruer?

Formålet med søm og skruer er generelt meget ens. I begge tilfælde handler det om at bruge dem som en form for befæstelse til at bruge som sammenføjning. Begge typer har sine egne styrker og svagheder, alt efter hvilken opgave du bruger dem til.  

Søm er oplagt til de lidt mindre opgaver samt beklædningsopgaver - for eksempel profil- eller beklædningsbrædder. Benytter du en sømpistol, kan det tage ingen tid at sætte det op. Søm sidder dog generelt ikke lige så godt fast som skruer og kan risikere at påvirke resultatet over tid. Vil du være mere sikker på et godt og langtidsholdbart resultat, kan du med fordel overveje skruer.