Puslespil til børn: Hvor mange brikker?

Vælg det rigtige puslespil, der passer til dit barns alder

FAQ om puslespil til børn

 

Hvis du er på udkig efter puslespil til børn, så er du landet på den helt rette guide. Her hjælper vi dig nemlig med at vælge et aldersvarende puslespil til dit barn.

For at finde et puslespil, der passer til dit barns alder, skal du vurdere spillets sværhedsgrad. Her skal du overveje følgende:

 

  • Antal brikker
  • Brikkernes størrelse
  • Materialet
  • Motivet

 

Antal brikker

Det er vigtigt, at antallet af brikker ikke bliver for uoverskueligt for barnet. Det siger sig selv, at antallet af brikker kan stige, efterhånden som dit barn bliver ældre. Nedenstående er pejlemærker - Børn udvikler sig forskelligt, og der kan være forskel alt efter om et barn er vant til at lægge puslespil eller om det er helt nyt for barnet.

 

Puslespil 1 år til 2 år - hvor mange brikker?

1-12 brikker. Se vores udvalg af puslespil til børn i alderen 1-2 år her.

Puslespil 3 år til 4 år - hvor mange brikker?

12 til 50 brikker. Se vores udvalg af puslespil til børn i alderen 3-4 år her. 

Puslespil 5 år til 6 år - hvor mange brikker?

50 til 100 brikker. Se vores udvalg af puslespil til børn i alderen 5-6 år her.

 

Størrelsen på brikkerne

Ved de helt små børn er det vigtigt, at brikkerne ikke er for små. Dels fordi det er svært for dem at nørkle med, og dels for at undgå kvælningsfare, hvis de putter brikkerne i munden. Derfor: Se altid efter brikkernes størrelse, når du køber et puslespil til dit barn.

 

Materialet

Der er mange puslespil til de mindste, hvor brikkerne er lavet i træ. Det kan være en rigtig god idé at gå efter dem i træ til de helt små børn, så brikkerne ikke bliver ødelagt, hvis barnet kaster rundt med dem eller propper dem i munden.

 

Motivet

Motivet kan også påvirke sværhedsgraden. Jo bedre barnet bliver til at lægge puslespil, jo mere detaljeret kan motivet blive – det kan være detaljerigdom i farver, figurer osv. Ved de mindste børn kan det være en god idé med nogle simple, genkendelige motiver. Det kunne for eksempel være dyr eller biler.

 

Hvornår kan børn lægge puslespil?

Mange af de puslespil der forhandles, egner sig til børn fra 3-4 års alderen og op efter. Du kan dog også finde puslespil, der kan bruges helt ned til 1 års alderen. Det er typisk puslespil med et par enkelte store brikker med genkendelige motiver.

På de fleste puslespil der henvender sig til børn, fremgår det desuden på kassen, hvilken alder spillet anbefales fra. Læs derfor altid på kassen, inden du køber.

 

Hvilke fordele er der ved at lægge puslespil?

Dit barn kan få rigtig meget ud af at lægge puslespil. Ikke nok med at det er sjovt, så er det også lærerigt. Det handler både om at forstå mønstre og sammenhænge, og så handler det også om at placere brikkerne og få dem til at passe sammen. På den måde sætter det gang i både den kognitive udvikling og de finmotoriske færdigheder. Og så er det bestemt også en fordel, at det kan være en rigtig hyggelig aktivitet at lave sammen med dit barn.