Få styr på flagreglerne

Læs om de forskellige flagregler her

Læs guiden og bliv klogere på de forskellige flagregler.

Flagregler – hvornår må man flage?

Det danske flag, Dannebrog, er et højt respekteret og meget populært flag. Derfor følger der også særlige regler for skik og brug af Dannebrog. Disse skikke gælder ikke vimpler og standere. Disse må flages med døgnet rundt, hele året. 

Dannebrog må være hejst fra solopgang, dog tidligst fra klokken 08.00, og skal som udgangspunkt tages ned senest ved solnedgang. Flagning efter solnedgang er muligt, men det stiller en række krav til hvordan flaget er belyst.

Når Dannebrog bæres til og fra flagstangen bæres det over den ene arm. For at passe på Dannebrog når flaget ikke er hejst, skal det være pænt foldet sammen, så det hvide kors er beskyttet af den røde dug. Man bør beskytte Dannebrog mest muligt, da det ikke er velset at flage med snavsede eller falmede flag. På den måde sikrer man, at respekten omkring Dannebrog består.

Flagning på halv stang

Der findes flere regler omkring det at flage på halv stang. At flage på halv stang betyder, at man først skal hejse flaget helt til tops i flagstangen, og lade det blive der i nogle sekunder, hvorefter det nedhales til det nederste af flaget er ud fra midten af flagstangen.
Ved dødsfald flages der på halv stang indtil solnedgang. Det samme gælder for langfredag som minde om Jesus’ død.
Ved en bisættelse flages der på halv indtil bisættelsen har fundet sted. Herefter hejses flaget til hel flagstang, hvor det bliver resten af dagen.

Flagning med udenlandske flag

I Danmark sætter vi vores eget flag højest. Det vil sige, at hvis der flages med andre flag, skal Dannebrog have den bedste plads. Det er dog ikke alle flag man må flage med i Danmark. Kun de nordiske landes flag, EU-flaget og FN flaget. Hvis man ønsker at flage med andre flag, skal man have tilladelse fra det lokale politi.

Afskaffelse af Dannebrog

Når Dannebrog er blevet for slidt eller beskidt til at flage med, skal det afskaffes på den korrekte måde, så respekten for Dannebrog opretholdes. Det mest korrekte er at brænde Dannebrog, dog ikke offentligt. Ellers kan det afleveres korrekt sammenfoldet på en genbrugsstation.