Læggekartofler

Vil du dyrke dine egne kartofler? Så har du brug for nogle læggekartofler, og dem finder du lige her på Bilka.dk. Der findes forskellige kartoffelsorter, så vælg den sort, som du gerne vil dyrke, og læs nedenunder, hvordan du planter dine kartofler. 

Hvilke slags læggekartofler skal du vælge? 

Kartoflen er en populær grøntsag, som bliver spist og tilberedt på mange forskellige måder verden over – det kan være alt som ovnbagt, grillet og moset til pålæg på en rugbrødsmad. Samtidig kan den gro i alle jordtyper. Er du også vild med at spise grøntsagen, så er det oplagt at dyrke kartofler i din egen have eller i et drivhus

Du ka’ vælge mellem mange forskellige kartoffelsorter, som har hver deres høsttidspunkter. De tidlige sorter kan høstes først, mens de sene sorter kan bruges i løbet af sommeren og efteråret. 

Elsker du at spise kartofler hele året, kan du med fordel vælge to-tre forskellige læggekartofler, som du kan høste på forskellige tidspunkter. 

 

Sådan skal du lægge kartofler 

Det er nemt at dyrke kartofler, da de vokser i stort set alle jordtyper. Du skal bare sørge for, at der er nok næringsstoffer, og at jorden er gødet godt, inden du planter dem. 

  • Begynd at lægge kartofler fra sidst i marts. Jorden skal være løs og tør samt være godt gødet, så der er nok næringsstoffer. 
  • Lav render i jorden, hvor du lægger de forspirede kartofler ned i med cirka 25 cm afstand. Du skal lave renden så dyb, at kartoflerne er i niveau med jordoverfladen. 
  • Fjern ukrudt under hele perioden, hvor kartoflerne er i jorden – det er især vigtigt i starten af dyrkningsperioden.  
  • Du skal også sikre dig, at kartoflerne har nok vand, da udtørring af jorden kan give skurede knolde. 


Så snart dine læggekartofler har fået en passende størrelse og er skindfaste, kan du grave dem op. Dette undersøger du ved at gnide kartoflerne med en tommelfinger. Hvis skindet holder, så er de klar til opgravning.