Tips om strikkefasthed og strikkeprøver

Få råd og vejledning til omregning af strikkefastheden og lave strikkeprøver

Strikkefasthed

På garnets banderole finder du oplysninger om hvilken størrelse strikkepind og strikkefasthed, der passer bedst til garnet. Det kan fx være pind 4 mm og en strikkefasthed på 20m (masker) x 26 p (pinde/rækker). Men hvad betyder det egentlig? 

Der er forskel på, hvordan vi strikker. Nogle strikker stramt, andre lidt løsere. Strikkefasthed er helt enkelt et udtryk for, hvor fast maskerne er strikket i bredden og i højden pr. 10 x 10 cm. Den angives i strikkeopskriften, for at sikre at det, du strikker, kommer til at passe med målene i opskriften. 

Strikker du et tæppe eller halstørklæde, betyder det måske ikke meget, om det bliver en smule smallere eller bredere end planlagt. Men strikker du en trøje, uden at have styr på strikkefastheden, er det en anden sag. Du kan risikere at bruge mange timer på et projekt, som ikke passer, når det er færdigstrikket. 

Strikkefasthed måles som regel i glatstrik (ret på den ene side, vrang på den anden side). Den måles på et fladt, vasket stykke strik, hvor du kan måle 10 x 10 cm glatstrik. 

Sådan gør du

I din opskrift angives hvilken størrelse pind, der skal strikke på og strikkefastheden, der skal rammes. 

- Find den anbefalede pindestørrelse og slå masker op. Brug den anbefalede strikkefasthed som vejledning, det kan fx  være 20 m x 26 p. Slå helst lidt flere masker op end der angives, så har du nogle ekstra masker i hver side. Kantmaskerne er ikke altid nemme at måle, og din strikkeprøve skal ligge helt fladt, mens du måler den. 

- Strik en lap, som er stor nok til, at du kan måle 10 x 10 cm indeni. 

- Luk maskerne af og vask lappen efter anvisningen på banderolen. 

- Mål 10 cm op i bredden af strikkeprøven, uden at strække den. Tæl hvor mange masker, der er i bredden på de 10 cm. 

Har du flere masker end strikkefastheden angiver, kan du prøve at strikke på en pind, som er 1/2 eller 1 nr. større. 

Har du færre antal masker, kan du prøve at strikke på en mindre pind. 

- Dernæst måler du 10 cm i højden, og tæller på samme måde antallet af rækker. 

Det er vigtigt at vaske prøven inden du måler. Garnet kan, ligesom andre tekstiler, krympe eller vokse en smule efter vask. En lille afvigelse på 2 masker pr. 10 cm, kan nå at blive til mange cm for bredt eller for smalt. Derfor kan tiden, du bruger på at ramme den korrekte strikkefasthed, ofte være rigtig godt givet ud.