Sådan vælger du den rette boremaskine eller skruemaskine

Læs mere om de forskellige typer af boremaskiner og skruemaskiner

Bore-/skruemaskinen er nok den type elværktøj, man kommer til at anvende oftest. Derfor er det særligt vigtigt, at man træffer det rigtige valg, når man skal købe sin første bore-/skruemaskine, eller den gamle blot skal udskiftes. Indledningsvist skal man gøre sig nogle tanker om, hvilke behov man har, da der er flere typer at vælge imellem.

Bore-/skruemaskinen 

Bore-/skruemaskinen er det alsidige valg, som passer til de fleste mindre opgaver i hjemmet som eksempelvis samling af møbler, opsætning af hylder og lignende. Fordelen ved denne type af maskine er, at man, som navnet antyder, både kan bruge den til at bore og skrue med. Bore-/skruemaskinen kan anvendes til de fleste lettere vægtyper og træ, men kommer til kort, hvis du skal bore i hårde materialer som eksempelvis beton.

Slagboremaskinen 

Slagboremaskinen er anvendelig, hvis du skal bore i hårdere materialer. En slagboremaskine frembringer i modsætning til en almindelig bore-/skruemaskine en mejselvirkning, som gør at boremaskinen både ”slår” og borer i materialet og derved har lettere ved at komme igennem. De fleste slagboremaskiner med batteri kan i dag også bruges til at skrue med, men husk at slå slagfunktionen fra!
 

Borehammeren

Borehammeren er det rigtige valg, hvis du skal bore i særligt krævende materialer som beton. I modsætning til slagboremaskinen, hvor to aksler skaber en mejselvirkning, så sidder der et stempel i borehammeren, der gør slagfunktionen kraftigere. Ulempen er dog, at denne type maskine ofte er lidt tung og klodset til de mindre opgaver.
 

Vigtige egenskaber ved bore-/skruemaskiner

Batteri eller ledning

Uanset om man skal købe en slagboremaskine eller en bore-/skruemaskine, bør man først og fremmest gøre sig klart, om man ønsker en maskine med batteri eller ledning. Typisk er en bore-/skruemaskine med ledning lidt billigere end en tilsvarende maskine med batteri, men omvendt opvejes besparelsen ofte af den forbedrede mobilitet med en akku bore-/skruemaskine.
 

Batterifamilie

Dernæst kan det også anbefales at se nærmere på, om der er tale om en hel batterifamilie. På denne måde vil det være muligt løbende at købe andet elværktøj uden batteri i samme serie og til samme batteritype. Her kan man således ofte spare penge, frem for at skulle købe en ekstra maskine med et ekstra batteri.
 

Gearing

Det næste spørgsmål er, om den skal være med eller uden gearing. Fordelen ved en maskine med gearing er, at man har et højt gear, som er godt at anvende, når man skal bore, mens det lavere gear giver mere kontrol, når man skruer.
 

Vægten

Endeligt er det også vigtigt at se på vægten. En borehammer er ofte meget tung og egentlig ikke behagelig at bruge, medmindre man har et specifikt behov. Hvis man kun skal bruge en bore-/skruemaskine til mindre opgaver, er det derfor en fordel at finde en maskine med så lav vægt som muligt. Alternativt kan man også vælge en elskruemaskine, som er særligt god ved samling af møbler og lignende skrueopgaver.