Petanque

Når vejret er godt udenfor, hygger mange sig med havespil – og petanque er en klassiker. Har du spillet? Ellers finder du det her på Bilka.dk, hvor vi også har samlet petanque reglerne til dig. Kasteteknik, præcisionstræning og ikke mindst hyggelig stemning: Se frem til alt sammen i ét spil.

Reglerne til petanque

Petanque er et spil, som både unge og gamle elsker at spille. Og det kommer du sikkert også til. Har du ikke spillet petanque før, lærer du hurtigt reglerne. For de er meget simple.

Kort fortalt er petanque et havespil, som består af seks lige store kugler og en mindre kugle, som på dansk kaldes ’grisen’. Du vinder spillet, hvis du med flere kugler end modstanderen kommer tættere på ’grisen’ som overhovedet muligt.

Banen 

Banearealet er i internationale mål 4 x 15 meter, men mindre kan også gøre det, hvis du ikke har så meget plads. Spillet kan spilles på forskellige underlag, men grus er bedst. 

Holdopdeling 

Petanque spilles altid i to hold mod hinanden. Spillet kan spilles enten som: 

  • Single (en mod en). Hver spiller får tre kugler. 

  • Double (to mod to). Hver spiller får tre kugler. 

  • Triple (tre mod tre). Hver spiller får to kugler. 

Hvem starter? 

Træk lod om, hvilket hold som starter. Dét hold, som vinder lodtrækningen, tegner en cirkel med en diameter på mellem 35 og 50 centimeter på jorden for enden af banen. Alle skal have begge fødder inden for cirklen, når de kaster med kuglerne i hver runde. 

Inden spillet går i gang, skal en spiller fra holdet, som vinder lodtrækningen, tage ’grisen’ og kaste den ud på banen. ’Grisen’ skal ligge mindst 6 meter og højest 10 meter fra cirklen af. 

Sådan foregår en spillerunde – trin for trin 

  1. Holdet, der vandt lodtrækningen, starter. Begge hold bestemmer selv rækkefølgen, som spillerne kaster i. 

  1. Første spiller, som kaster, skal med kuglen forsøge at komme så tæt på ’grisen’ som muligt. 

  1. Næste spiller fra det modsatte hold skal nu med sit kast enten komme tættere på ’grisen’ eller måske endda skyde modstanderens første kugle længere væk. 

  1. Holdet, som ikke kom tættest på ’grisen’, fortsætter nu med at kaste deres kugler – indtil de får en kugle tættest på. Efterfølgende går turen til det andet hold. 

  1. Har et hold ikke flere kugler at kaste med, er det det andet holds tur til at kaste sine resterende kugler. 

  1. Når begge hold har kastet kuglerne, tælles point – se nedenfor. 

Sådan tælles point 

I hver spillerunde kan kun ét hold få point. Holdet, som ligger tættest på ’grisen’, får samme antal point som det antal kugler, de har liggende tættere på ’grisen’ end det andet hold.  

Holdet, som vinder en spillerunde, starter næste runde ved at tegne en ny cirkel – så kastene kan begyndes. Vinderen af hele molevitten og dermed spillet er dét hold, som først opnår 13 point i alt.
 

Køb petanque på Bilka.dk 

Med et spil petanque i hånden er du sikret mange timers underholdning sammen med vennerne og familien udenfor. Når vejret er godt, er udendørs spil altid et hit blandt både børn og voksne. Vil du på et tidspunkt gerne prøve at kaste med andet end petanque-kugler, er kongespil og stigegolf også sjove spil. Køb både petanque og andre havespil på Bilka.dk.