TIPS DU SELV KAN GØRE

Der er mange ting, du selv kan gøre for at mindske dit CO2-aftryk, og derfor har vi samlet en række tips til hverdagen, du selv kan følge.

VASK TØJ VED LAVERE TEMPERATUR

Du kan spare på strømmen ved at fylde vaskemaskinen helt op, vaske ved lavere temperaturer samt undgå at bruge tørretumbleren, hvis tøjet alligevel kan hænge udenfor.

Kilde: Energistyrelsen, sparenergi.dk

SPIS MERE GRØNT OG MINDRE KØD

Langt de fleste animalske varer udleder væsentligt mere CO2 end plantebaserede alternativer. Spis mere grønt og mindre kød og gå efter sæsonaktuelle varer – så er du godt på vej. Grøntsager, der ikke er i sæson, kommer ofte langvejsfra eller er dyrket i miljøbelastende drivhuse. Se vores guide til, hvornår forskellige danske grøntsager og frugter er i sæson nede i frugt & grønt afdelingen.

Kilde: Den Store Klimadatabase

VÆR KREATIV MED MADRESTERNE

Vær med til at bekæmpe madspild som er en stor belastning for miljøet. Find kreativiteten frem i køkkenet og brug resterne i madpakken eller aftensmaden. Overmodne frugter er fx gode i smoothies og bløde tomater perfekte i en kødsovs. Du kan finde inspiration til, hvordan du kan brug dine rester i Billies flyer.

Kilde: Den Store Klimadatabase

SLUK FOR APPARATER, DER STÅR PÅ STANDBY

En del af en husstands elforbrug kommer fra elektronik, der står på standby såsom printere og spillekonsoller. Hvis du i stedet slukker for disse og sætter en timer på de produkter, hvor det er muligt såsom havelamper og udendørsbelysning, så kan du være med til at spare på strømmen.

Kilde: Energistyrelsen, sparenergi.dk

SORTER AFFALDET

Sortér jeres affald og lad også familiens mindste være med, så det bliver en naturlig del af hverdagen for både store og små. Vores egen serie Salling har affaldspiktogrammer på de fleste emballager, så du nemt kan se, hvordan emballagen skal sorteres korrekt.

DEL MED NABOEN

Fælles haveredskaber og værktøj kan være en vej til mindre forbrug og dermed også give besparelser på dit klimaaftryk.

Kilde: Nordisk Ministerråd, 2017

REJS LOKALT OG UDFORSK DANMARK

Skift sommerferien til syden ud med en skøn staycation og udforsk Danmark – som har meget mere at byde på, end man måske først skulle tro.

Kilde: Danmarks Naturfredningsforening

UDNYT LYSET

Udnyt dagslyset og flyt arbejds-, læse- og legepladser hen til vinduet. Husk at slukke for lyset, når du ikke bruger det, og erstat de gamle el-pærer og brug LED-pærer i alle lamper.

Kilde: Energistyrelsen, sparenergi.dk

PLANT ET TRÆ

Skove er det mest effektive redskab til at suge CO2 ud af atmosfæren og et vigtigt bidrag til at bekæmpe vores CO2-aftryk.

Kilde: Danmarks Naturfredningsforening

DE 7 OFFICIELLE KOSTRÅD