Inspiration til mortensaften
Inspiration til mortensaften

Mortensaften

Det er nemt at invitere gæster til mortensaften, for både dato og menu er allerede på plads. Den 10. november skal der en stor, sprød and på bordet – og det er en både smuk og hyggelig tradition at samle venner og familie om.

Idéer til Mortensaften

En god begyndelse på aftenen

Server cider som velkomstdrink og giv den et strejf af jul ved at pynte med mandarinskiver og stjerneanis. Skal drinken være lidt stærkere, kan du erstatte cider med rom og ginger ale.

Din egen buket

Køb en buket af dine yndlingsblomster og miks dem med forskelligt stedsegrønt fra haven. Det giver en personlig, rustik buket til bordet. Find en smuk efterårsbuket her.

Naturlige bordkort

Saml store blade fra skovbunden, lad dem tørre godt og giv dem så en gang guldspray på den yderste tredjedel af bladet. Det er en nem og hurtig måde at skabe smuk bordpynt.

Gode råd til andstegen

Har du inviteret mange gæster mortensaften, kan det være en fordel at stege anden (eller ænderne) dagen inden. Og det kan du sagtens. Du får det bedste resultat, hvis du parterer anden, når den er stegt, og næste dag varmer den op med skindsiden opad i ca. 15 min. ved 180 grader lige inden servering.

Opskrifter til mortensaften

Chokoladetærte med sprød nøddebund

Mørk chokolade og sprød nøddebund. Mmmm – så bliver desserten på en mortensaften ikke meget bedre.

(8 personer)

Bund

150 g havregryn
80 g Rice Crispies
50 g kokosmel, ristet
100 g hasselnødder, ristet og hakket groft
1 tsk kanel
100 g smør, smeltet
120 g mørk chokolade, smeltet.

Bland alle de tørre ingredienser sammen i en skål og stil til side. Rør det smeltede smør sammen med chokoladen. Vend chokoladen sammen med de tørre ingredienser og vend det grundigt sammen indtil det er godt kombineret. Tryk blandingen ned i en tærteform (20 - 24 cm) med løs bund og dæk hele formen med et jævnt lag tærtebase. Fyldet skal dække op til kanten hele vejen rundt. Stil tærtebunden på køl og lav imens chokoladefyldet. 

Chokoladefyld

300 ml fløde
3 stk stjerneanis
Revet skal af 1 appelsin
½ tsk kanel
½ dl mørk rom
350 g mørk chokolade, hakket fint
Kanel til pynt
Hele stjerneanis til pynt
Skovsyre til pynt

Hæld fløden i en gryde og tilsæt stjerneanis, appelsinskal og kanel. Varm fløden langsomt op under omrøring til lige under kogepunktet. Tag gryden af varmen og lad fløden trække smag i 15 min. Varm forsigtigt fløden op igen til lige under kogepunktet under omrøring. Hæld fløden gennem en sigte over chokoladen i en skål. Rør forsigtigt chokoladen og fløden sammen, indtil den er helt glat. 

Hæld chokoladecremen ned i tærtebunden og stil den forsigtigt tilbage på køl i ca 3 timer, indtil chokoladen har sat sig. Pynt tærten med kanel, stjerneanis og skovsyre lige inden servering. 

Du kan evt. servere chokoladetærten med friske stykker appelsin og is.

Andeconfit 

Mortensaften skal der and på bordet – for eksempel som her i en lidt utraditionel udgave som andeconfit. 

(4 personer)

4 andelår
Salt, ca 40 g
4-6 fed hvidløg
Friske kviste timian, skyllet
4-6 lauerbærblade, revet i stykker
Friskkværnet peber
750 g andefedt

Dag 1 - begynd gerne 2 dage inden servering.
Gnid andelårene med salt og læg dem i et fad med de andre krydderier. Dæk med film og lad dem ligge i mindst 24 timer.

Dag 2
Rens krydderiblandingen af med et rent viskestykke. Andelårene har nu smidt en del væske. Læg andelårene i et ovnfast fad. Tænd ovnen på 100 grader. Smelt andefedet i en gryde og lad det blive godt varmt. Hæld andefedtet over lårene og dæk fadet med et låg eller staniol. Stil fadet i ovnen og lad dem stege i 2-4 timer. Når lårene er møre, tages de op af fedtet og dryppes af en smule. Kom andelårene på en bageplade og steg dem yderligere ved 225 grader, indtil skindet er sprødt. Du kan også stege skindet sprødt på en pande.

Server med brunede kartofler og rødkål. Har du ikke nok andefedt til at dække lårene helt under stegningen, så kan du supplere op med smagsneutral olie.
 

Historien om mortensaften

Historien fortæller, at den franske Martin (på dansk Morten) af Tours ikke ville være biskop og derfor gemte sig i en gåsesti. Gæssene skræppede imidlertid så højt, at han blev opdaget, og som straf besluttede han som biskop, at alle skulle slagte og spise en gås på mortensdag den 11. november. Siden er gåsen blevet til en and, som spises aftenen inden mortensdag.

Du kan eventuelt lægge små kort med historien ved hver kuvert – det er dekorativt og en fin oplysning til de gæster, der måske ikke ved, hvorfor vi fejrer mortensaften.