Hold en god tale til konfirmationen
Hold en god tale til konfirmationen

Få hjælp til konfirmationstalen

Det kan for mange menneskers vedkommende være meget grænseoverskridende at skulle stå og tale foran mange mennesker, hvorfor dét at holde en konfirmationstale, kan være en stor udfordring. Der er heldigvis hjælp at hente, da vi her guider dig i, hvordan du skriver og holder en god tale til den kommende konfirmation. Et af de gode tips går på at holde en generalprøve, så du kan vurdere, om din tale rent faktisk fungerer, eller om den bør omskrives. Bilka.dk byder også ind med nogle gode tips til den bedste konfirmationsgave – her er der også masser af inspiration til ønskesedlen!

Talerækken

Talerækken ved konfirmationer er ikke så fast som ved for eksempel et bryllup. Af samme grund er det heller ikke normalt at have en toastmaster. Faktisk er der kun en obligatorisk tale, og det er den fra konfirmandens far eller mor – eller måske dem begge. Herefter kan alle, der ønsker at sige noget eller har en sang med melde sig på banen.

Kære mor og far - konfirmandens tale til sine forældre

Puha, hvad skal jeg nu sige? For mange er konfirmationstalen den første tale foran mange mennesker og en af de ting, der godt kan få maven til at gøre lidt ondt. Heldigvis handler det i bund og grund kun om at få sagt tre ting:

- Tak til mor og far
- Tak til gæsterne for at komme
- Tak for gaverne

Og har konfirmanden flere ord i sig end det, er det kun en bonus, som alle i rummet vil elske.

Tips til at holde en god tale

Der er ikke noget som en god tale, men for de fleste er det ikke noget, man bare lige ryster ud af ærmet. Heller ikke selvom man har kendt talens hovedperson hele sit liv, som det ofte er tilfældet ved konfirmationer. Vi har samlet et par gode råd her – både til at skrive talen og til at holde den.

7 tips til en god tale

  1. Tænk over, hvad din pointe er – uden en rød tråd risikerer du, at talen bliver rodet.
  2. Vær personlig og gerne sjov, men undgå de værste pinligheder og afsløringer – det er trods alt konfirmandens dag.
  3. Gør det (relativt) kort – taler må som en tommelfingerregel maks. vare 10 min., så begræns dig.
  4. Hav gerne talen med på et stykke papir, men undgå at læse op – det bliver nemt monotont.
  5. Tag rekvisitter med, hvis det giver mening – de kan fungere som ’huskekort’, ligesom det kan dæmpe nervøsiteten at stå med noget i hånden.
  6. Sørg for at stå, så alle kan se og høre dig.
  7. Vigtigst af alt: Hold en generalprøve – her kan du for alvor vurdere, om din tale fungerer – og øv den igennem flere gange. Det gør dig mere fri, når du holder talen, at du kender alle ord og overgange.