Festtaler

Idéer til sjove taler

Få gode råd, idéer og fif til den gode tale her på siden, hvad enten det er til konfirmationen, fødselsdagen eller brylluppet.

 

Gode idéer og fif til talen

Det kan være rigtig svært at holde en tale. Men hvis du har lysten og noget på hjerte, er du allerede godt i gang. Her får du inspiration og råd til den gode tale, den sjove tale eller den lidt anderledes tale. 

Overvej, om du er typen, der har brug for at begynde talen med sætningen ”Jeg er ikke den store taler”. Måske er det så bedre at komme med en sang. 

Men hvis du går talevejen, så tænk over disse enkle råd.

  1. Tænk over, hvad din pointe er – uden en rød tråd risikerer du, at talen bliver rodet
  2. Vær personlig og gerne sjov, men undgå de værste pinligheder og afsløringer 
  3. Gør det (relativt) kort – taler må som en tommelfingerregel maksimalt vare 10 minutter, så begræns dig
  4. Hav gerne talen med på et stykke papir, men undgå at læse op – det bliver nemt monotont
  5. Tag rekvisitter med, hvis det giver mening – de kan fungere som ’huskekort’, ligesom det kan dæmpe nervøsiteten at stå med noget i hånden
  6. Sørg for at stå, så alle kan se og høre dig
  7. Vigtigst af alt: Hold en generalprøve – her kan du for alvor vurdere, om din tale fungerer – og øv den igennem flere gange. Det gør dig mere fri, når du holder talen, at du kender alle ord og overgange. Læs den højt for dig selv, så du kan høre, om der er sætninger, der ikke fungerer. 
     

Din fremtræden

  • Dig selv
    Træk vejret ind i mellem og tænk over om du taler for hurtigt. En jappende tale, som ingen kan høre, er der i hvert fald ikke meget ved. 

  • Få øjenkontakt 
    Kig direkte på nogle af gæsterne, mens du taler. Det får dig til at slippe dit manuskript lidt og blive mere levende.

  • Hold pauser
    Det gør ikke noget, at du lige stopper op ind i mellem. En pause kan jo eventuelt bruges til en skål. 

  • Rekvisitter eller billeder
    Overvej om du har brug for noget at støtte dig til – det kan være rekvisitter eller en Powerpoint med billeder eller ord. 
     

Ideer til taler

Historier

Find de små gode historier om talens hovedperson – hvad enten det er til fødselsdag, konfirmation eller bryllup. Historierne og anekdoterne skal have en pointe og hænge sammen, fortælle mere om personen og være noget, som de andre gæster kan genkende. 

Gem de pinlige historier til en anden gang – det er sjældent behageligt med den slags hverken for hovedpersonen eller fæsterne. 

Prøv og find de historier, som ikke alle allerede kender. Det bliver hurtigt kedeligt. Og husk at ikke alle detaljer behøver at komme med i din fortælling. Om det lige var onsdag eller torsdag, og om I kørte med bus nummer 18, er måske ikke detaljer, der er vigtige for historien. 

 

Nissebanko

Oprindeligt er nissebanko en historie om nogle nisser, hvor der indgår en masse tal. Men den kan også overføres til en tale, hvis du husker at få en masse tal med i talen. 

Giv hver gæst et stykke papir og en pen og bed dem skrive 6-8 tal på hvert papir. Når du i din tale siger ét af de tal, de har på papiret, noterer de det. Den der først får pladen fuld, vinder en præmie. 

Det bliver et meget opmærksomt publikum, du får til din tale. 

 

Alfabetet/Navnetale

Brug fødselarens eller konfirmandens navn til at lave en personlig tale. Brug bogstaverne i navnet til at fortælle noget om personen og komme ind på små historier, der underbygger de ord, du har valgt. 

H: Heldig – når vi er til banko, vinder du altid noget. Og der var den gang, du vandt i Lotto

M: Madglad – vi nyder godt af dine evner i køkkenet, og når vi er på tur sammen, skal vi altid prøve nye, spændende madsteder, som du har researchet på forhånd

F: Fantastisk – du er det mest fantastiske menneske, jeg kender – og det siger jeg ikke bare, fordi jeg er din mor!

 

Tilstandsrapport

En tale kan bygges op som en tilstandsrapport, hvor der laves lidt sjov med hovedpersonen – eller personerne. 

Hvordan står det til med fundamentet? Er der fugt i krogene? Er der bygget til? Seriøse K3’ere eller andet, der kræver mere spartelmasse eller en fugning. Er der lavet forbedringer. Googl dig frem og se andres eksempler på det. 

 

Et eventyr

Der var en gang en lille dreng/en smuk pige/ to unge mennesker/ en far og en mor. Der er mange muligheder, hvis du er fantasifuld og kan skrive et eventyr på udgangspunkt i konfirmanden, fødselaren eller brudeparret. 

Det kan laves sjovt med dialog og med genkendelige passager fra kendte eventyr. Måske kan I være flere, der holder talen, så I skiftes til at læse højt og lægge stemme til hver jeres person.

 

Velkomsttale

Det er god skik at byde velkommen og præsentere rammerne for festen. Hvad skal vi have at spise, hvor meget, og hvordan kan vi forvente det. Er der en toastmaster, eller skal man sige det til personalet, hvis man har en tale eller en sang? Hvor er toilettet, og skal man udenfor for at ryge? 

Det kan også være en god idé at præsentere alle gæsterne og deres relation til festens midtpunkt. Hvis man altså ikke har inviteret alt for mange. 

 

Gode råd og citater

Holder du tale til et brudepar, skal du huske dem begge to – selvom du kender den ene bedst. En mulighed kan være at bygge din tale op omkring nogle gode råd eller livs-citater, hvis du kan finde nogle, der passer godt. På Udvalgte ordsprogs hjemmeside finder du masser af citater. 

 

Du kan også hente inspiration i sange..

Baz Luhrman er kendt for sin tale/sang Sunscreen, hvor han øser ud af sin livsvisdom. Måske kan du bruge nogle af dem eller sætte dine egne til. 

Det kan også være, at Kære Linedanser kan give dig lidt inspiration. 

Lyt til eksempelvis til disse sange for at hente inspiration:

  • Fix you af Coldplay
  • 7 Years af Lukas Graham
  • You Can't Always Get What You Want af The Rolling Stones
  • Beautiful af Christina Aguilera
  • Man In the Mirror af Michael Jackson
  • Don't Worry, Be Happy af Bobby McFerrin

 

Anden inspiration til talen

 

...Og ellers googl løs!