Inspiration til guldbryllup
Inspiration til guldbryllup

Guldbryllup

Står der kobberbryllup, sølvbryllup eller guldbryllup i kalenderen? Så er der al mulig grund til at fejre de 12 ½, 25 eller 50 år sammen. Sæt et telt op i haven, lej et forsamlingshus eller ryd stuen og inviter alle I kender. Æresporten og morgensangen kan heldigvis overlades til andre.

Traditioner omkring æresporten

Skikken med at vække sølv- og guldbrudeparret om morgenen er en skik, der går tilbage til omkring år 1900 – og æresporten er et vigtigt element i et bryllupsjubilæum. I forbindelse med sølv- og guldbryllupper males skjoldet over døren i enten sølv eller guld.

Kærlige forfriskninger

Regner I med, at venner, familie og naboer kommer for at lave en æresport til jer i løbet af natten, er det en fin gestus at stille lidt øl og vand ud til dem.

Brug metallet

Lad jer inspirere af metallet, når I skal i gang med invitationer og bordpynt. Fejrer I guldbryllup, så giv nogle flasker en omgang guldspray, find guldbestikket frem (køb eventuelt engangsbestik i guld) og klip for eksempel hjerter ud i guldfarvet karton. I kan også hænge flotte folieballoner formet som tallet 50 op for at understrege, hvad dagen handler om.

Opskrifter til guldbryllupet

Morgensang og morgenmad

Æresporte er en smuk tradition og en sød gestus fra venner, naboer og familie. Heldigvis skal I ikke bekymre jer om at lave den. I skal bare komme ud og stå under den på jeres kobber-, sølv- eller guldbryllupsmorgen, mens de fremmødte synger ”I Østen stiger solen op” og ”Det er så yndigt at følges ad”. Herefter forventes det, at I har morgenmad parat – gerne med en lille bitter til. Tænk over, at der ofte kommer mange mennesker sådan en dag, så vælg mad, det er nemt at stå med.

Tips til morgenbuffeten

• Køb engangskopper, -tallerkener og -bestik af god kvalitet, så I ikke løber tør for service, for det kan være svært at vide, hvor mange der dukker op til morgensangen. Det sparer i øvrigt også på opvasken – og det er altid et plus.
• Server yoghurt med mysli i mindre glas, så det er nemt for gæsterne at forsyne sig. Små portioner bliver også oftere spist helt op.
• Vælg faste oste, som kan tåle at stå ude på buffeten i et stykke tid. 
• Skær gerne frisk frugt ud dagen inden og opbevar frugtstykkerne i lufttætte beholdere natten over.

Opskrift på mint julep drink

En Mint Julep er måske nok en af de mindre kendte drinks. Til gengæld serveres den traditionelt i et kobberbelagt glas, hvilket giver den et festligt udtryk – ikke mindst til et kobberbryllup.

4 cl bourbon
8-10 mynteblade
2 cl sukkersirup
Danskvand

Kom mynte og sukkersirup i et glas og slå let på mynten, så olierne kommer ud. Tilsæt bourbon og fyld glasset med knust is, inden der toppes med danskvand. Drys til sidst lidt flormelis på toppen.

Se hvordan en professionel bartender laver en Mint Julep

Følg med, når Danmarksmesteren i Cocktails & Flair, Mathias Daa Løfquist, laver en Mint Julep.

Pynt til guldbryllupet

Pynt op i et gennemført guld-tema til guldbryllup med guld balloner, guldbestik og andet guld pynt og dekoration. Du finder alt pynt til en festlig og flot guldbryllup i din lokale Bilka butik.