Sådan vedligeholder du Jungle Gym legetårn

Få tips og råd til hvordan du bedst vedligeholder dit nye legetårn

Når du køber et Jungle Gym legetårn, er det vigtigt at huske på, at træet bør vedligeholdes løbende. Det forlænger tårnets levetid og giver den bedste brugsoplevelse.

Hvordan skal jeg vedligeholde mit Jungle Gym legetårn?

Dit Jungle Gym legetårn er fremstillet i trykimprægneret træ, som har været gennem en imprægneringsproces, der forlænger holdbarheden ved at gøre træet mere modstandsdygtigt over for råd-, svampe- og insektangreb. 

Trykimprægnering er den mest effektive form for kemisk træbeskyttelse mod biologisk nedbrydning. Nyt trykimprægneret træ er grønligt, men som alt andet træ, der anvendes udendørs, påvirkes det af vejret og bliver først gråt og derefter sort. Ønskes dette ikke, kan trykimprægneret træ behandles. 

Anvend træolie eller træbeskyttelse. OBS! lyse farver kan give anledning til gennemslag. Behandling af trykimprægneret træ mindsker risikoen for overfladebegroninger. Trykimprægneret træ kan behandles, når fugtprocenten er under 16 %. Trykimprægneret træ skal behandles så hurtigt som muligt, idet hurtigere behandling sikrer længere holdbarhed.

Ud over trykimprægneret træ består dit Jungle Gym legetårn af diverse plast- og metaldele. Både træ-, metal- og plastdele skal jævnligt efterses for skader og mangler og om nødvendigt udskiftes.

Hvor ofte er det nødvendigt at vedligeholde mit Jungle Gym legetårn?

Der er ingen præcis facitliste for, hvor ofte trykimprægneret træ skal behandles. Frekvensen afhænger af, hvor udsat træet er for vejr- og fugtpåvirkninger, kvaliteten af tidligere behandlinger, og hvad træet er behandlet med. 

Som udgangspunkt bør træet tjekkes mindst én gang om året så behandling kan ske i god tid, inden overfladen begynder at blive nedbrudt. Er træbeskyttelsen først begyndt at skalle af, eller er overfladen blevet grå og dækket af mug og skimmelsvamp, skal der meget mere arbejde til at rette op på sagen. Farveløse eller transparente produkter holder afhængig af produktet et halvt til et helt år, mens halvdækkende beskyttelse kan holde 2-4 år, før træet skal behandles igen. 
Heldækkende træbeskyttelse og maling holder op til 8 år, hvis behandlingen er grundigt og korrekt udført. 
 

Gør legetårnet klar til en ny sæson

I det tidlige forår inden legesæsonen starter anbefaler vi, at dit Jungle Gym legetårn gennemgås for eventuelle fejl og mangler. Efterspænd om nødvendigt skruer og bolte, som kan have løsnet sig i løbet af efteråret og vinteren. Er en del gået i stykker, kan de mest anvendte reservedele købes direkte hos Jungle Gym.

Er en træ del gået i stykker, kan du ofte finde delen i dit lokale byggemarked, alternativt kontakt vores kundeservice, som vil hjælpe dig med at finde en løsning.

I løbet af legesæsonen anbefaler vi, at dit Jungle Gym legetårn efterses en gang om måneden. Bolte og skruer kan løsne sig i takt med at træet tørrer ud, og det er vigtigt, at legetårnet til enhver tid er en sikker legeplads for børnene.

Hvornår kan jeg behandle mit Jungle Gym legetårn?

Fra maj til september. Det er bedst at male udendørs træ, når temperaturen er mellem 10 og 25 grader. Derudover er det vigtigt at træet har en fugtighed på under 16 %. Brug en fugtmåler til at måle træets fugtighed inden behandlingen påbegyndes. En lun og tør dag i august eller september er et godt tidspunkt til maling af udvendigt træ, da træet har haft tid til at tørre gennem sommeren.
Undgå at male i meget varmt vejr og i direkte sol, da træbeskyttelsen tørrer så hurtigt, at den ikke når at trænge ordentligt ind i træet.

Udendørsmaling og træbeskyttelse