El løbehjul regler

Bliv klogere på regler for el løbehjul

FAQ - Ofte stillede spørgsmål til el løbehjul regler

 

Ved benyttelse af el løbehjul, er der visse regler og krav, du skal overholde for at færdes sikkert i trafikken. I denne guide har vi samlet de generelle regler for brug af el løbehjul, så du kender dem og derved kan overholde dem i trafikken.

Nedenfor kan du læse, hvilke regler der gælder for brug af el løbehjul. Du kan læse mere på Politi.dk, Færdselsstyrelsen og Rådet for Sikker Trafik for at få et fuldt overblik og kendskab til reglerne.

 

Hvor gammel skal man være for at køre på el løbehjul?

Du skal være over 15 år for at køre alene på et el løbehjul. Det er et lovmæssigt krav, at børn under 15 år, der færdes på elektrisk løbehjul i trafikken, skal være sammen med en voksen på 18 år eller derover, som har kontrol over barnets kørsel.

Hvis du er under 15 år, er det altså ulovligt at færdes alene på el løbehjul i offentlig trafik - det gælder også villaveje og stisystemer. Børn under 15 år må kun køre alene på el løbehjul indenfor afmærkede opholds- og legeområder og på privat grund.

 

Hvor hurtigt må et el løbehjul køre?

Der er regler for fart ved elektriske løbehjul i trafikken. Løbehjulet må højst kunne køre 20 km/t med motorkraft alene. Det skal derfor bemærkes, at kørsel over 20 km/t i trafikken ikke er tilladt.

Hvis dit el løbehjul kan køre hurtigere end 20 km/t, er det derfor ulovligt, og du må ikke køre på det. Du kan risikere, at politiet konfiskerer dit elektriske løbehjul.

 

 

Skal man have hjelm på el løbehjul?

Pr. 1. januar 2022 blev det ulovligt at køre uden hjelm på el løbehjul. Det er altså lovpligtigt at bære cykelhjelm, når du kører på el løbehjul. Hvis du ikke har hjelm på, riskikerer du at få en bøde.

Det er selvfølgelig altid en god idé at bruge cykelhjelm, når du bevæger dig ud i trafikken - uanset om det er på el løbehjul eller cykel. På Bilka.dk kan du finde en cykelhjelm, der passer til dig, så du kan passe bedst muligt på dig selv og dit hoved i trafikken.

 

Generelle regler for el løbehjul

Hvis du begiver dig ud i trafikken på et elektrisk løbehjul, skal du følge cykelreglerne. Dem kan du læse på Rådet for Sikker Trafik. Det gælder bl.a. følgende:

  • Al kørsel skal foregå på cykelstien og ikke på fortov, gangstier eller i fodgængerfelter.
  • Ved benyttelse af løbehjulet skal der gives tegn ved sving og stop.
  • Du skal følge cyklistsignaler- og skiltninger.

 

Derudover skal du huske at overholde nedenstående regler for brug af el løbehjul. Politiet har ret til at konfiskere ulovlige el løbehjul.

  • Det maksimale antal personer på løbehjulet er én person.
  • Ved færdsel på køretøjet er der en promillegrænse på 0,5.
  • Det er et krav, at løbehjulet er CE-godkendt og at det højst må veje 25 kg, være 2 meter langt og 70 cm bredt.

 

 

Lys på el løbehjul

Der er krav til anvendelse af lys både foran og bagpå løbehjulet hele døgnet. Kravene til belysning er, at der skal være en hvid eller gul lygte foran og en rød lygte bagpå. Lyset fra løbehjulet skal være tydeligt og synligt fra en afstand på mindst 300 meter.

Derudover skal der også være en rød refleks bagpå løbehjulet, en hvid refleks foran og gule eller hvide reflekser på hver side. Det er dit ansvar at holde øje med, at lyset og reflekser fungerer optimalt.

 

Pas på dig selv, når du kører på el løbehjul

Det skal bemærkes, at disse færdselsregler skal overholdes ved anvendelse af elektrisk løbehjul. Det er dig som bruger, der har ansvaret for at tjekke om løbehjulet opfylder reglerne for at være lovligt i trafikken.

Pas på dig selv, når du bevæger dig ud på et el løbehjul og anskaf en god cykelhjelm, før du suser afsted i trafikken. Det er nemlig et lovkrav, og det er med til at beskytte dig, så det er dumt at lade være.