Autostole

Værd at vide om autostole

Se de mange modeller og finde ud af, hvilken autostol der passer dit barn og jeres behov. Herunder kan du blive klogere på, hvilke størrelser af autostole, der passer til hvilken aldre og mål. Derudover kan du få lidt gode råd til, hvordan du tilsikrer, at autostolen er sikker og lovlig.

 

Størrelsesguide til autostole

Der findes tre størrelsesgrupper af autostole, som er klassificeret i forhold til barnets vægt. Nogle autostole kan dog passe til barnet i længere tid.

  • Gruppe 0+ (0-13 kg. eller 0 måneder til 15 måneder): Autostolen i denne gruppe bruges til en nyfødt baby og indtil babyen er omkring 15 måneder. I denne gruppe anbefales det, at barnet vender med ryggen mod kørselsretningen, da babyens nakke i så fald er bedre beskyttet ved frontalkollision. Nogle autostole i denne kategori kan placeres både på forsædet, hvis airbaggen er slået fra, og på bagsædet. Bagsædet er dog den sikreste plads.

  • Gruppe 1 (9-18 kg. eller 9 måneder til 4 år): Når barnet er ca. 9 måneder, eller når han eller hun begynder at kunne sidde selv, er det tid til en ny autostol. Autostolene har forskellige størrelser både for barnets komfort, men også for barnets sikkerhed. I denne gruppe kan der også vælges mellem fremadvendt eller bagudvendt stol, men ligesom i gruppe 0+, er den bagudvendte autostol mest sikker ved frontalkollision.
  • Gruppe 2/3 (15-36 kg. eller 3 år til 12 år): Barnet vokser typisk ud af gruppe 2 autostolen omkring de 15 kg., og så er det tid til en ny autostol, som bedre passer barnet. Barnet skal sidde i autostol eller på en godkendt selepude, indtil han eller hun når 135 cm., da barnet først der passer bilens sele uden noget at sidde på. Barnet er dog bedre beskyttet mod sidekollision i en autostol end på en selepude. I denne gruppe vil det være svært at placere barnet i en bagudvendt autostol, simpelthen fordi barnet bliver for langt.
     

Sikkerhed og lovlighed for autostole

Herunder kan du blive klogere på, hvad du skal være opmærksom på, når du investerer i en autostol.

  • Brugte autostole: Det kan for mange være fristende at købe en brugt autostol, fordi en autostol i gruppe 0+ for eksempel ikke kan bruges i meget mere end ét år. Dog kan det være risikabelt, at købe brugte autostole, fordi man ikke kender til eventuelle uheld, autostolen har været med i. Det er nemlig vigtigt, at din autostol ikke tidligere har været indblandet i et uheld. Hvis en autostol har været i en bil i et trafikuheld, fungerer autostolen muligvis ikke korrekt længere. Selvom autostolen ikke har nogen synlige skader, kan den have indre skader som gør, at den ikke længere er sikker. Køb derfor ikke en brugt autostol, hvis du ikke er 100 % sikker på, at den ikke har været involveret i et uheld tidligere.

 

Om du køber en brugt eller en ny autostol, så sørg altid for at den har de godkendelser, som loven kræver. Udviklingen af autostole står aldrig stille, og det kan derfor være en god idé at købe en autostol af nyere dato, så du på den måde sikrer, at den er sikker og lovlig. Herunder kan du læse, hvordan du tjekker om autostolen er lovlig.

 

Sådan læser du ECE-mærkningen og i-Size:

Alle autostole skal være mærket med en ECE sikkerhedsmærkning for at være lovlige. De lovlige mærkninger er ECE R44-03, ECE R44-04 og ECE R129 (i-Size).

Af ECE mærkningen kan man læse:

  1. i hvilken kategori autostolen er godkendt
  2. hvilken vægtklasse autostolen passer til
  3. om den har en 5-punkt sele
  4. om den er godkendt i Europa
  5. hvilket land godkendelsen skete i
  6. et godkendelsesnummer
  7. et producent nummer

Ud over ECE mærkningerne findes der nu en i-Size mærkning. Hvis autostolen har i-Size mærket har den Isofix og er blevet testet for sidepåvirkning.