Autostole

Sikkerhed på bilturen er vigtig for både børn og voksne. Det gælder både lange og korte ture. Derfor er det vigtigt, at du vælger en god autostol til dit barn, der opfylder alle krav og behov. Find dit barns autostol blandt udvalget nedenfor.

Autostole til bilen

Både nybagte og erfarne forældre stiller store krav til autostole og deres sikkerhed. Dit barn bør sidde sikkert og komfortabelt på både lange og korte bilture. Vi anbefaler, at I læser lovgivningen og gode råd fra Rådet for Sikker Trafik, FDM og Forbrugerrådet Tænk, inden I vælger autostol.

 

Hvor længe skal børn sidde i autostol?

Der findes tre størrelsesgrupper af autostole, som er klassificeret i forhold til barnets vægt. Nogle autostole kan dog passe til barnet i længere tid. Nedenfor kan du læse mere om, hvor længe og hvilke autostole børn skal sidde i.

 

Gruppe 0+ (0-13 kg eller 0-15 måneder)

Autostole i denne gruppe bruges til en nyfødt baby og indtil babyen er omkring 15 måneder. I denne gruppe anbefales det, at barnet vender med ryggen mod kørselsretningen, da babyens nakke i så fald er bedre beskyttet ved frontalkollision.

Nogle autostole i denne kategori kan placeres både på forsædet, hvis airbaggen er slået fra, og på bagsædet. Bagsædet er dog den sikreste plads.

 

Gruppe 1 (9-18 kg eller 9 måneder til 4 år)

Når barnet er ca. 9 måneder, eller når barnet begynder at kunne sidde selv, er det tid til en ny autostol. Autostolene har forskellige størrelser både for barnets komfort, men også for barnets sikkerhed.

I denne gruppe kan der også vælges mellem fremadvendt eller bagudvendt stol, men ligesom i gruppe 0+, er en bagudvendt autostol mest sikker ved frontalkollision.

 

Gruppe 2/3 (15-36 kg eller 3-12 år)

Barnet vokser typisk ud af gruppe 2 autostolen omkring de 15 kg, og så er det tid til en ny autostol, som passer bedre til barnet. Barnet skal sidde i autostol eller på en godkendt selepude, indtil barnet er 135 cm, da barnet først dér passer bilens sele uden noget at sidde på.

Barnet er dog bedre beskyttet mod sidekollision i en autostol end på en selepude. I denne gruppe vil det være svært at placere barnet i en bagudvendt autostol, simpelthen fordi barnet bliver for langt.

 

Ny autostol eller brugt?

Det kan være fristende at købe en brugt autostol, fordi en autostol i gruppe 0+ f.eks. ikke kan bruges i meget mere end ét år. Dog kan det være risikabelt at købe brugte autostole, fordi du ikke kender til eventuelle uheld, autostolen har været med i.

Hvis den brugte autostol har været i et trafikuheld, fungerer den muligvis ikke korrekt længere. Selvom den ikke har synlige skader, kan den have indre skader, som gør, at den ikke længere er sikker. Køb derfor ikke en brugt autostol, hvis du ikke er 100% sikker på, at den ikke har været involveret i et uheld tidligere.

Sørg altid for, at din autostol har de godkendelser, som loven kræver. Udviklingen af autostole står aldrig stille, og det kan derfor være en god idé at købe en autostol af nyere dato, så du følger med udviklingen. Herunder kan du læse, hvordan du tjekker, om autostolen er lovlig.

 

Sådan læser du ECE-mærkningen og i-Size

Alle autostole skal være mærket med en ECE sikkerhedsmærkning for at være lovlige. De lovlige mærkninger er ECE-44-03, ECE-44-04 og ECE-R129 (i-Size). Af ECE-mærkningen kan du læse:

  • I hvilken kategori autostolen er godkendt
  • Hvilken vægtklasse autostolen passer til
  • Om den har en 5-punkt sele
  • Om den er godkendt i Europa
  • Hvilket land godkendelsen skete i
  • Et godkendelsesnummer
  • Et producentnummer.


Ud over ECE-mærkningerne, findes der en i-Size-mærkning. Hvis autostolen har i-Size-mærket, har den Isofix og er blevet testet for sidepåvirkning. Du kan læse mere om reglerne for autstole på FDMs hjemmeside.

 

Autostole til enhver familie på Bilka.dk

På Bilka.dk finder du autostole, der passer til alle familier og biler. Vælg mellem flere modeller og farver for at finde netop den autostol, der opfylder dine behov og matcher din stil. Vi har alt, du skal bruge for at sikre, at din familie kan rejse sikkert.