Brunkager

Cirka 50 stk.

120 g hele mandler
250 g sukker
200 g lys sirup
250 g smør i mindre stykker
2 spsk. stødt kanel
1 spsk. stødt kardemomme
2 tsk. stødt ingefær
1 tsk. stødt allehånde
2 spsk. stødt nellike
500 g hvedemel
1 spsk. natron
1 spsk. vand
2 spsk. appelsinskal

Kom mandlerne i kogende vand og lad dem ligge i et par minutter. Tag mandlerne op og fjern skindet. Hak dem groft og sæt til side. Kom sukker, sirup og smør i en stor, tykbundet gryde. Lad det smelte ved jævn varme under omrøring – det må ikke koge. Fjern gryden fra varmen.

Kom krydderier, mel og hakkede mandler sammen i en stor skål. I en lille skål blandes natron og vand. Tilsæt derefter krydderiblandingen. Hæld sukker-sirup blandingen i skålen og tilsæt appelsinskal. Rør blandingen godt igennem og stil den til afkøling.

Del kagedejen i 2 lige store ”pølser”. Du kan enten lave brunkagerne med det samme, eller tildække dejen og stille den i køleskabet til et senere tidspunkt. Blandingen kan nemt holde sig i køleskabet i et par uger, men tag den ud af køleskabet et par timer før brug.

Forvarm ovnen til 200°C

Skær rullerne i meget tynde skiver eller rul dejen tyndt ud og stik kager ud med små forme og læg dem på plader med bagepapir. Bag kagerne i 5-7 minutter, indtil de er pænt brune.