Parfumeguiden

Kend forskel på de forskellige typer af dufte

FAQ - Ofte stillede spørgsmål til parfumer

 

Parfumer kommer i mange komplicerede franske navne. Det kan være svært at finde den egentlige forskel på en parfume, eau de parfum og eau de toilette. Udover prisen er der nemlig også betydelige forskelle i intensitet, holdbarhed og den måde du bedst bruger duften på.

Derfor har vi lavet denne guide til dig, der gerne vil blive klogere på de forskellige typer af dufte. Her forklarer vi dig nemlig forskellene, så du er bedre klædt på til at vælge og bruge parfume.

Hvordan laver man parfume?

For at kunne forklare forskellene er det væsentligt at starte med lidt fakta om de kostbare dråber. En klassisk fransk parfume bliver lavet ved at kombinere tre lag af dufte, kaldet duftnoter. De forskellige duftnoter bliver fremstillet kunstigt eller kommer fra frugter og blomster.

  1. Topnoten indeholder de letteste og mest flygtige dufte og varer kortest tid, kun ca. 10 minutter.
  2. Mellemnoten udgør duftens hjerte, og den duft holder cirka en times tid.
  3. Bundnoten er duftens krop, og den kan vare i op til et døgn alt efter hvilken udgave af duften, du vælger.

 

Duften ændrer sig altså ganske drastisk, hvilket er værd at have med i tankerne, inden du finder en ny duft. Hvis du f.eks. ønsker, at du kan dufte parfumen hele dagen, kan det nogle gange være en god idé at vælge en kraftig parfume, der vil aftage i løbet af dagen.

 

Typer af dufte

Der findes fem typer af dufte og en kropscreme. Alle duftene er lavet af alkohol- og vandopløsninger med duftolier i, undtagen eau fraiche, som er uden alkohol.

De fem dufttyper afviger fra hinanden i mængden af duftolier og alkoholstyrken, som igen har betydning for deres holdbarhed, intensitet og hvordan de bruges og påføres. Nedenfor kan du læse meget mere om de forskellige typer.

 

 

1. Parfume

En parfume er den reneste og mest koncentrerede type af dufte. Den er dermed også ofte dyrere, men den holder også duften længst.

Den indeholder mellem 20-30% duftolier i en opløsning af alkohol, hvilket er en meget højere koncentration end nogen anden duft. Cirka halvdelen af duften består af de holdbare grundtoner.

Sådan bruger du den: Parfume skal ikke sprayes på, i stedet duppes der få dråber på hudens pulsområdet.

 

2. Hvad er eau de parfum?

Eau de parfum er en af de mest populære typer af dufte, da den er relativt holdbar. Den indeholder mellem 15-22% duftolier i en opløsning af vand og alkohol. Omkring 70% af duften i en eau de parfum går tabt efter nogle timer, mens de resterende 30% holder i et døgns tid.

Sådan bruger du den: Spray din eau de parfum på hudens pulsområder.

 

3. Hvad er eau de toilette?

Eau de toilette er sammen med eau de parfum en af de mest populære duftformer. En eau de toilette indeholder 8-15% duftolier, hvoraf cirka 80% af dem fordamper i løbet af bare 3 timer.

Hvis du ønsker en afdæmpet duft, kan du roligt købe en eau de toilette. Hvis du ønsker en kraftig duft, er det en fordel at vælge en eau de parfum.

Sådan bruger du den: En eau de toilette kan både sprayes på, hvor pulsen slår. Den kan sprayes ud over hele kroppen, afhængigt af hvor kraftig en duft du ønsker. Du kan også vælge at spraye eau de toilette i håret for en mere varig effekt.

4. Hvad er eau de cologne?

Eau de cologne er en af de letteste dufte, der kun indeholder 4-8 % duftolier. Eau de cologne har dermed i mange år været den svageste udgave af en duft. Af samme grund ses denne dufttype sjældent på markedet.

Sådan bruger du den: Eau de cologne kan sprayes over hele kroppen, da den har en let koncentreret duft. Derfor behøver du ikke at være bange for at spraye meget på. Den er samtidig perfekt til at opfriske med i løbet af dagen.

 

5. Hvad er eau fraiche?

Eau fraiche er modsat eau de cologne på vej frem på markedet. Ligesom colognen er det en meget let og svag duft, der kun indeholder 1-3% duftolier. Den er derfor mild og plejer ofte huden samtidig med, at den spreder en skøn duft.

Den adskiller sig fra de andre typer ved, at den er baseret på olie i stedet for alkohol. Dette betyder, at den er skabt til sommeren, da den alkoholfrie koncentration ikke udtørrer huden. På den måde kan du undgå de misfarvninger, du kan få, hvis du bruger alkohol-baseret parfume i solen.

Sådan bruger du den: Eau fraiche er skabt til sommervejr, og du kan derfor bruge den som en kropsspray hele sommeren.

 

6. Duftende kropscreme

En duftende kropscreme indeholder bare 3-5% duftolier, men på grund af den fede konsistens, kan du dufte den i helt op til 24 timer. Den plejer ofte huden, mens den giver en skøn duft.

Den duftende kropscreme kan både bruges alene og sammen med din yndlingsduft. Bruger du den alene, giver det en let, mild og holdbar duft. Bruger du den sammen med din duft, forstærker du både duft og holdbarhed.

Sådan bruger du den: En duftende kropscreme påføres på hele kroppen efter bad.

Sådan finder du den bedste parfume

Skal du til at finde en ny parfume? Så kan du læse med her. Vi hjælper dig med at finde en parfume, der passer til dig og din personlighed. Derudover får du også 3 tips til at få parfumen til at holde længere.