Parfume Guiden

Ved du hvad forskellen er på parfume, eau de parfum og eau de toilette?

Parfumer kommer under mange komplicerede franske navne, og det er svært at finde den egentlige forskel på en parfume, eau de parfum og eau de toilette. Udover prisen er der nemlig også betydelige forskelle i intensitet, holdbarhed og den måde man bedst bruger duften på.

For at kunne give en forklaring på forskellene er det væsentligt at starte med lidt fakta om de kostbare dråber: En klassisk fransk parfume bliver lavet ved at kombinere tre lag af dufte, kaldet duftnoter. De forskellige duftnoter bliver enten fremstillet kunstigt eller kommer fra frugter og blomster. Topnoten, som indeholder de letteste og mest flygtige dufte, varer kortest tid, kun ca. 10 minutter; så følger midten, der udgør duftens hjerte. Den duft holder en times tid, før basen, som er duftens krop overtager, og den kan vare i op til et døgn alt efter hvilken udgave af duften, du vælger. Duften ændrer sig altså ganske drastisk, hvilket er værd at have med i tankerne, inden man finder en ny duft.

Der findes fem typer af dufte og en kropscreme. Alle duftene rt lavet af alkohol- og vandopløsninger med duftolier i, undtagen Eau Fraiche som er uden alkohol. De fem dufttyper afviger fra hinanden i mængden af duftolier og alkoholstyrken, som igen har betydning for deres holdbarhed, intensitet og hvordan de bruges og påføres.

Parfume

Er den reneste og mest koncentreret af en duft - og dermed naturligvis også langt den dyreste og den der holder duften længst. Den indeholder fra 20 til 30 procent duftolier i en opløsning af alkohol , hvilket er en meget højere koncentration end nogen anden duft. Cirka halvdelen af duften består af de holdbare grundtoner.

Sådan bruger du den: Parfume skal ikke sprayes på, i stedet duppes der få dråber på hudens pulsområdet.

 

Eau de parfum

Er en af de mest populære former for dufte, fordi den er relativt holdbar og ikke alt for dyr. Den indeholder fra 15 og 22 procent duftolier i en opløsning af vand og alkohol. Omkring 70% af duften i en eau de parfum går tabt efter nogle timer, mens de resterende 30% holder i et døgns tid.

Sådan bruger du den: Spray din eau de parfum på hudens pulsområder.

 

Eau de toilette

Er sammen med eau de parfum en af de allermest populære duftformer. En eau de toilette indeholder 8 til 15 procent duftolier, og 80 procent af dem fordamper i løbet af bare 3 timer! Du skal altså ikke investere i denne form for duft, hvis du har brug for en kraftigt duft, der holder hele dagen - køb den i stedet hvis du vil skabe et mere afdæmpet indtryk.

Sådan bruger du den: En eau de toilette kan både sprayes på hvor pulsen slår, og den kan sprayes ud over hele kroppen, afhængig af hvor kraftig en duft man ønsker. Man kan også vælge at spraye eau de toilette i håret for en mere varig effekt.

 

Eau de cologne

Er en af de letteste dufte der kun indeholder 4-8 % duftolier. Eau de cologne har dermed i mange år været den svageste udgave af en duft, og af samme grund ses denne dufttype sjældent, og er på vej ud af markedet.

Sådan bruger du den: En eau de cologne sprayes over hele kroppen, da den har en let koncentreret duft, behøver man ikke at være bange for at spraye meget på. Perfekt til også at opfriske med i løbet af dagen.

 

Eau fraiche

Er modsat eau de cologne på vej frem på markedet. Ligesom colognen er det en meget let og svag duft, der kun indeholder 1-3 procent duftolier, men det der især adskiller den fra de andre dufte, er, at den er baseret på olie i stedet for alkohol. Dette betyder, at den er skabt til sommervejret, da den alkoholfrie koncentration ikke udtørrer huden og man undgår derfor de misfarvninger man kan få, hvis der bruges alkohol-baseret parfume i solen. Dertil kommer, at den er mild og som hovedregel plejer huden samtidig med at den spreder skøn duft.

Sådan bruger du den: Eau Fraiche er skabt til sommervejr, og bruger derfor som en kropsspray hele sommeren.

 

Duftende kropscreme

Den indeholder bare 3-5 procent duftolier, men på grund af den fede konsistens vil man kunne dufte den i helt op til 24 timer. Den duftende kropscreme kan både bruges alene og sammen med din yndlingsduft. Bruges den alene giver det en let, mild og holdbar duft, bruges den sammen med din duft, forstærker du både duft og holdbarhed.

Sådan bruger du den: En duftende kropscreme påføres på hele kroppen efter bad.