Pizzafest

En pizza-fest er et sikkert hit hos både børn og voksne. Bliv inspireret til lækre varianter her på siden, eller lad dine gæster sammensætte deres egen pizza ved at stille en masse forskelligt fyld frem - så starter festen allerede med, at I laver maden sammen.

Pizza-fest

Pizzaen er en af de mest populære retter i Danmark. Om det er den frosne udgave, restaurant-versionen eller den hjemmelavede.

Men populariteten begrænser sig ikke kun til nyere tid og heller ikke kun til Danmark. Pizzaen har eksisteret i mange forskellige versioner i mange lande i flere århundreder. Måske er det derfor, den populære spise i dag findes i så mange versioner, og derfor vi har så mange holdninger til, hvordan den helt rigtige "pizza" skal skæres’, hvad dens topping skal bestå i, hvor tyk eller sprød bunden skal være og hvor meget ost, der skal på.

Vi har tilladt os at komme med et par bud på, hvad der skal til for at pizzaen bliver ekstra god…

Mangler du en idé til lige at få rystet gæsterne sammen – eller er du bare doven? Så lad dine gæster lave pizzaen sammen med dig. Det hygger, gør din rolle som vært en del enklere, og så kan man altid få en god snak ud af, hvilken topping, der er bedst på en pizza.

Husk: Friske krydderurter giver ekstra smag til din pizza

Opskrifter til pizzafesten

Pizza-dej

 2 ½ dl lunt vand

1 tsk fint salt

15 g gær

1 knivspids sukker

3-4 dråber citronsaft

400 g pizzahvedemel - tipo 00

Mel til udrulning

Rør vand, salt, gær, sukker og citronsaft sammen. Ælt dejen omhyggeligt og længe, til den er blank og elastisk. Dæk dejskålen med plastfilm, og lad dejen hæve til dobbelt størrelse på et lunt sted i 2-3 timer.

Slå pizzadejen ned og del den i to stykker. Form dem til kugler og vend dem i mel. Lad dem efterhæve på køkkenbordet i 15-30 min. Tænd ovnen ved 275 grader. Drys mel på bordet og rul hver kugle ud til en rund pizza, ca, 3-4 mm tyk. Rul bundene let om kagerullen og flyt dem over på bagepapir.

Så er de to bunde klar til at få fyld på.

Pizzasauce

2 stk skalotteløg, hakket fint
2 fed hvidløg, hakket fint
1 spsk tomatkoncentrat
4 dl hakkede tomater på dåse
2 spsk frisk oregano, hakket groft
1 tsk sukker
Olie til stegning
Salt og peber

Varm lidt olie i en gryde og svits skalotteløg og hvidløg i et par minutter ved medium varme.

Tilsæt tomatkoncentraten og de hakkede tomater. Bring til simrepunktet og lad simre i et minut.

Tilsæt oregano og sukker og lad simre i yderligere 3-4 min. Smag til med salt og peber. Blend saucen helt glat med en stavblender.

Nu er saucen klar til brug.

Grov pizza

Skift den almindelige hvedemel ud med en grov mel i din pizzadej, og skift osten ud med fx avocado for et sundere alternativ.

Pizza med gedeost

For en pizza fuld af smag, kan der laves en variant med gedeost og masser af chili. Med denne kombination af topping adskiller den sig muligvis fra de mere tradionelle pizzaer, men den vil helt sikkert stadig falde i god jord hos mange af gæsterne. 

Frugtpizza

Som sund dessert eller blot et sjovt eller anderledes indslag, kan du lave en melon ”pizza” og top den med lækre bær eksempelvis jordbær, hindbær og blåbær.

Invitation til pizzafest

Til enhver god fest hører en flot invitation. Vi har gjort det let for dig at invitere gæsterne med en pizza party invitation. Du skal blot finde gæsterme, udfylde skabelonen og sende den. Download invitationen her

 

Gode råd om pizza på grillen

Grunden til, at pizzaer bliver så gode i stenovn, er de høje temperaturer. Og du kan nå op i nærheden af samme temperaturer i en lukket grill. Har du kul-grill, skal du ikke bruge briketter men kul, da kullet kan blive varmere end briketter. Lad der komme godt med ilt til kullene og brug desuden en pizzasten, som du lader ligge mindst 15 minutter i grillen, før pizzaen kommer på.

Pizzabunden findes i mange varianter. Den kan være mere eller mindre grov, tyk og tynd, sprød og blød. Uanset hvordan du foretrækker den, er der et par ting, du med fordel kan have in mente, før du går i gang.

For eksempel er det ikke ligegyldigt, hvilken hvedemel du bruger. Tipo 00 eller Manitoba-mel er bedst, da det hæver bedre end andet mel på grund af det høje indhold af protein. 
Derudover er det vigtigt at lade dejen hæve, gerne med hjælp fra lidt sukker – det øger nemlig gærens hæveevne. 
Og så må du gerne skrue godt op for temperaturen i ovnen, eller hvor du ellers vælger at tilberede din pizza.

Pizza på festmenuen

I 80'erne havde man nok undret sig, hvis man havde vidst, at rucola ville blive en populær pizza-topping, men siden da er der blevet eksperimenteret i vildskab, og i dag er der stort set intet, der er helligt. Selv tomatsovsen og osten viger til tider for andre spændende varianter.

Så vil du gerne prøve noget andet end det sædvanlige, skal du måske i virkeligheden bare tænke, at alt kan lade sig gøre, og at det mere handler om at skabe den rette balance mellem de 5 grundsmage: salt, sødt, bittert, surt og umami.

Lad dine gæster sammensætte deres egen pizza ved at stille en masse forskelligt fyld frem, så starter festen allerede med, at I laver maden sammen.

Pizzaen er en af de mest populære retter i Danmark. Om det er den frosne udgave, restaurant-versionen eller den hjemmelavede.

Men populariteten begrænser sig ikke kun til nyere tid og heller ikke kun til Danmark. Pizzaen har eksisteret i mange forskellige versioner i mange lande i flere århundreder. Måske er det derfor, den populære spise i dag findes i så mange versioner, og derfor vi har så mange holdninger til, hvordan den helt rigtige ""pizza"" skal skæres', hvad dens topping skal bestå i, hvor tyk eller sprød bunden skal være og hvor meget ost, der skal på.

Vi har tilladt os at komme med et par bud på, hvad der skal til for at pizzaen bliver ekstra god…

Mangler du en idé til lige at få rystet gæsterne sammen – eller er du bare doven? Så lad dine gæster lave pizzaen sammen med dig. Det hygger, gør din rolle som vært en del enklere, og så kan man altid få en god snak ud af, hvilken topping, der er bedst på en pizza.

Husk: Friske krydderurter giver ekstra smag til din pizza