Sådan serverer du vin
Læs om temperatur på vin og serveringsrækkefølgen
FAQ - Ofte stillede spørgsmål om servering af vin
Vin temperatur
Serveringstemperaturer gør en forskel! Generelt bør unge vine serveres køligere end ældre. Vine, du vælger til et måltid, må ikke genere hinanden indbyrdes og skal gerne harmonere med retterne og ikke overdøve maden. Typisk vil det forholde sig sådan her:
- Kraftige ældre rødvine: 16-18 °C
- Lette friske og unge rødvine: 12-14 °C
- Tunge kraftige og tørre hvidvine: 10-12 °C
- Lette og frugtige hvidvine: 6-10 °C
- Mousserende vine og champagne: 6-8 °C
- Søde hvidvine: 6-8 °C.
Rækkefølgen på servering af vin
Serveringsrækkefølgen er også væsentlig. Pas på med at servere for mange forskellige vine i løbet af et måltid. Servér maksimalt 4-6 forskellige vine, også selvom der måske er flere retter i det måltid, der serveres.
- Lette vine serveres før de kraftige vine.
- Hvidvine serveres før rødvine.
- Tørre vine serveres før de søde vine.
- Unge vine serveres før de ældre vine.
Regler for servering af vin
- Glas med stilk: Server vinen i et tyndt, gennemsigtigt glas med stilk. På den måde forplanter håndens varme sig ikke til vinen.
- Afrundede sider på glasset: Sørg for, at glasset er med afrundede sider, der snævrer let ind for oven og dermed samler vinens aroma og dufte.
- Rene glas øger også smagsoplevelsen: Sørg for, at glasset er uden kalkpletter og rester fra opvaskemiddel, da det ødelægger vinens udseende og struktur.
- Vælg den rette type glas: Til de forskellige typer vine bruges forskellige typer af glas, fx høje slanke glas til mousserende vine. Skænk aldrig glasset mere end halv fuldt, da der skal være plads til at svinge vinen i glasset, inden man dufter til den.