Skimmelsvamp i kælderen

Gode råd mod fugt og skimmelsvamp

FAQ om skimmelsvamp i kælderen

 

Når man kommer ned i en kælder, og der lugter mærkeligt, så ved de fleste af os, om der er tale om en død kat, gasudslip – eller fugt. Fugtige kældre, eller for den sag skyld fugt i lejligheden, har en umiskendelig lugt. En muggen lugt kan være tegn på skimmelsvamp. Tanken om skimmelsvamp er rædsom, for det kan have store økonomiske konsekvenser. 'Hvad gør jeg nu?' - er den tanke mange står tilbage med.

 

Start med at lufte ud

Det første råd er at lufte godt ud, og se om lugten forsvinder. Hvis lugten forsvinder, men kommer tilbage, er det ikke et forbigående problem, men derimod vigtigt at fortsætte med god udluftning. Korrekt udluftning betyder, at du udlufter dagligt – og altså mindst 2 gange á 5 min. per gang. Mange glemmer, at der også skal luftes hyppigt ud i kælderen.

Fjern også kondensvand fra evt. vinduer. Husk at vasketøj afgiver meget fugt. Hænger du tøj til tørre i kælderen, er det ekstra vigtigt at lufte ud og holde kælderen tør. Sommetider er udluftning nemmere sagt end gjort - der kan mangle udluftningskanaler, måske er der ingen vinduer – og måske mangler energien simpelthen. Hvad gør du så?

 

Den nemme løsning – anskaf en affugter

En simpel og effektiv hjælp mod fugtproblemer i kælderen er en affugter. Med affugteren forebygger du fugtproblemer og mindsker de gunstige forhold for skimmelsvamp. Er der allerede opstået skimmelsvamp, er det vigtigt, at dette fjernes med grundig rengøring. I nogle tilfælde vil det være nødvendigt helt at udskifte de angrebne materialer. Det kommer helt an på omfanget med mere. Det er vigtigt, at fugtindtrængningen stoppes, men det er lettere sagt end gjort i en kælder. 

Heldigvis er det nemt at komme i gang med en affugter. Placér affugteren i kælderen, tilslut ledningen til stikkontakten, tænd den, indstil fugtighedsniveau, og resten af arbejdet klarer den selv. 
 

Find en affugter, som passer til jeres kælder

På Bilka.dk har vi forskellige affugtere, som kan bruges til at holde luftfugtigheden nede i din kælder. Under produktbeskrivelserne på de enkelte affugtere kan du læse om, hvor stort et areal den pågældende affugter kan dække mm. Der kan være stor forskel på, hvilken affugter, der passer bedst til jer - har du eksempelvis en stor kælder på 130m2 , hvor du opbevarer gamle bøger, Lp’er, arvemøbler, familiealbums mm., eller er det en mindre kælder uden ting med stor affektionsværdi? Der er ikke noget mere ærgerligt, end at miste de ting, der betyder noget for dig.

Her kommer nogle af de vigtigste overvejelser i forbindelse med køb af affugter til kælderen:

  • De fleste affugtere har indbygget vandbeholder. Når vandbeholderen er fyldt stopper affugteren automatisk. I en kælder kan det være en god idé. at der er mulighed for at forbinde affugteren til afløbet med en vandslange, så du ikke behøver at tænke på at affugteren går i stå. 
  • Derudover kan de fleste affugtere i dag indstilles til et fast fugtighedsniveau. På den måde kører affugteren kun, når fugten kommer over det angivne fugtniveau. Det er med til at effektivisere forbruget. 
  • Skal affugteren være stationær med en fast placering eller skal den kunne flyttes rundt afhængig af behov? 

 

Trin for trin: Sådan fjerner du skimmelsvamp

  1. Identificer og løs fugtproblemet

    Find og reparer kilde(rne) til fugt, som skaber et ideelt miljø for skimmelvækst. Dette kan omfatte lækager, dårlig ventilation eller oversvømmelser.
  2. Beskyt dig selv

    Brug beskyttelsesudstyr som handsker, maske og eventuelt beskyttelsesbriller for at undgå kontakt med skimmelsporer og kemikalier.
  3. Isoler det inficerede område

    Luk af eller dæk området for at forhindre spredning af skimmelsporer til andre dele af huset.
  4. Fjern synlig skimmel

    Tør forsigtigt af eller skrub det inficerede område med et passende middel - dette afhænger af materialet mm. Læs på produkterne, hvor disse kan bruges. Brug en blid børste eller svamp for at undgå at sprede sporerne.
  5. Tør området grundigt

    Efter rengøring skal du sørge for, at det behandlede område er fuldstændigt tørt. God ventilation og brug af affugter kan hjælpe med at fremskynde processen.
  6. Kontroller luftfugtigheden

    Hold luftfugtigheden i hjemmet på et niveau under 60% for at forhindre fremtidig skimmelvækst. Mange affugtere kan indstilles, så de selv går i gang, hvis niveauet overskrides samt stopper igen, når det er acceptabelt igen.
  7. Overvej at bruge professionel hjælp

    Hvis skimmelvæksten er omfattende eller genstridig, kan det være nødvendigt at kontakte professionelle firmaer.
  8. Forebyg fremtidig skimmelvækst

    Implementer forebyggende foranstaltninger som god ventilation, reparation af lækager og regelmæssig rengøring for at undgå gentagne problemer.

 

Husk altid at læse og følge produktinstruktionerne for de anvendte midler og produkter, og sørg for at bevare din personlige sikkerhed under hele processen. Oplever du gener, du frygter er relateret til skimmelsvamp, bør du altid kontakte din læge, ligesom du bør rådføre dig hos professionelle, såfremt du er i tvivl om noget i forbindelse med fugt i din bolig. 

 

Indeklima

Hold styr på luftfugtigheden i hjemmet og afhjælp fugt i eksempelvis kælderen med en smart affugter.