Værd at vide om grøn vin

Bliv klogere på "grønne" vine og hvordan de produceres

Der findes fire kategorier inden for grøn vin; Naturlig, økologisk, biodynamisk og vin fremstillet af økologisk dyrkede druer. Alle fire kategorier er grønne, men på hver deres måde. Herunder følger en definition af de grønne vine.

Naturlig: Naturvin eller naturlig vin er et langt mere komplekst begreb end økologisk vin og biodynamisk vin. Det er fordi at kun en brøkdel af den vin, som omtales som naturvin, er certificeret som værende naturvin. Der findes en organisation i Frankrig, Association des Vins Naturels, som har fastsat en række regler for certificering af naturvin, herunder at svovlindholdet for rød- og hvidvin højest må være hhv. 30 og 40 mg/l, og at vinen skal fremstilles uden unødig brug af maskiner eller kemi. Det er kun en meget lille mængde af al påstået naturvin, som er kontrolleret af Association des Vins Naturels. Hvis ikke vinen er certificeret som naturvin, er det op til de enkelte vinhandlere hvordan de vil definere naturvin, og hvilke vine de vil markedsføre som naturvine.

Det er væsentligt at nævne, at selvom en vin ikke tilsættes svovl, vil den stadigvæk indeholde ca. 10-25 mg/l, som dannes under vinens gæring. Bemærk også at vine med lavt indhold af svovl over en bred kam er mindre stabile end andre vine, og at de derfor bør nydes i deres ungdom.

Økologisk: Ved definitionen af økologisk dyrkede druer har det tidligere kun været druen, der var økologisk. Resten af indholdet i vinen har der ikke været økologiske krav til.

I februar 2012 vedtog EU nye regler for økologivin, som trådte i kraft fra og med høsten efter juli i 2012, hvilket betyder, at økologisk vin fremover indeholder både økologiske råvarer og færre tilsætningsstoffer. De nye regler sætter en række skærpede krav til brug af behandlingsmetoder og tilsætningsstoffer i produktionen af vinen, så fremstillingen kommer på linje med de krav, man sætter til produktionen af andre økologiske produkter.

I den økologiske produktion begrænses brugen af en række tilsætningsstoffer, man normalt anvender i den konventionelle vinproduktion. F.eks. forbydes sorbinsyre og der stilles krav om et betydeligt lavere indhold af sulfitter sammenlignet med konventionel vin. Efter de nye regler må en økologisk rødvin maksimalt indeholde 100 mg sulfitter pr. liter rødvin (I dag ligger det på 150 mg/pr. ltr. for almindelig vin) og for hvidvin 150 mg/pr. ltr. (200 mg/pr. ltr. for almindelig hvidvin). Dette gælder for vin med sukkerindhold under 2 gram pr. liter.

Fremstillet af økologisk dyrkede druer: Ved vin fremstillet af økologisk dyrkede druer, er der ved dyrkningen af druerne ikke anvendt kunstgødning, og der er ikke sprøjtet med pesticider mod ukrudt og insekter. Enkelte midler er dog godkendt i økologisk sammenhæng, f.eks. er det tilladt at sprøjte med svovl og Bordeauxvæske, som består af kobber, kalk og vand, for at undgå svampesygdomme. Da det kun er druerne, der skal være økologiske, kan vinproducenten efter høsten foretage en helt konventionel vinificering indenfor samme regelsæt som ikke-økologisk dyrkende producenter.

Biodynamisk: Af alle grønne kategorier, er det sværest at fremstille biodynamiske vine. Ligesom naturlige vine, er der ingen offentlig myndighed til at certificere de biodynamiske vine, men der er selvstændige grupper, såsom Demeter, der tilbyder certificering. Biodynamiske vingårde tager skridtet videre, og betragter vingården som et økosystem. Vinmarken skal være økologisk dyrket og godkendt. Der lægges stor vægt på jordens sundhed ved at øge biodiversitet og skabe et lukket system næringsstof. Det betyder, at intet går til spilde på et biodynamisk vingård, og jorden er selvforsynende, og behandles med præparater af komposteret kogødning og af kisel. Al arbejde i mark og kælder tilrettelægges i vidt omfang efter en astronomisk, biodynamisk kalender, som bl.a. viser månens faser.

Nedenstående infografik vil vise dig nogle af detaljerne.