Sådan bliver du fri for skadedyr i dit drivhus og køkkenhave

Har du været tidligt i gang i drivhuset, så står salaten allerede flot i dine kapilærkasser og er klar til at blive plukket. Salat er altid populært at dyrke selv og den er typisk én af de første afgrøder, som kan høstes. Når du har plukket salaten, kan du med fordel bruge jorden til at plante tomat, chili og krydderurter. Måske du også vil have agurker, peberfrugter og meloner?

Det kan også være, at du har brugt drivhuset til at forspire grøntsagsplanter til køkkenhaven? For så er det nu, at du kan plante de små søde spirer ud i bede og køkkenhave. Et gammelt husråd lyder, at fra d. 9. maj, så er frosten væk og så er der ikke risiko for, at planterne dør på grund af frost.

Pas på: De lækre hjemmedyrkede grøntsager tiltrækker snegle og insekter
Det er ikke sikkert, at du ser så mange snegle i år. Og heldigvis, for især dræbersneglen, den iberiske skovsnegl, æder stort set alle planter på sin vej. Den har en forkærlighed for saftige planter som salat og i drivhuset er den især interesseret i agurkerne. Selvom det er for tørt for sneglene lige nu til at komme frem, så er der sikkert nogle derude. Hold øje med planterne og tjek jævnligt om der er slimede sneglespor henover den fine jord. Løft op i blade, så du kan se, om der gemmer sig snegleæg eller små snegle nede i den mørke og fugtige jord.

Ferramol sneglemiddel kan bruges i fx drivhus, køkkenhave, bede og krukker. Har du en økologisk have, kan du også bruge Ferramol sneglemiddel.

En dræbersnegl lægger op til 400 æg på en sæson, så det kan hurtigt blive til rigtig mange dræbersnegle i din have, hvis ikke du bekæmper dem. Der findes flere måder at komme sneglene til livs og du skal vælge den løsning, som passer bedst til dig. Her er nogle af de mest populære metoder:
• Finde sneglene og klippe dem over med en saks.
• Bruge biologisk bekæmpelse som fx nemaslug - nematoder mod dræbersnegle.
• Sætte fælder op og huske at holde øje med dem. Tænk på hvilken type fælde du bruger, for selvom du vil sneglene til livs, så er de levende dyr.
• Bruge et godkendt sneglemiddel som fx Ferramol sneglemiddel. Du kan bruge midlet i både drivhuset, køkkenhaven og blomsterbedet. Har du en økologisk have, så kan du også bruge Ferramol sneglemiddel.

Sneglene er ofte ikke de eneste uønskede gæster i drivhuset og køkkenhaven. Der er også mange insekter, som elsker dine planter ligeså meget som dig, og som lystigt æder alt fra rødder til frugter og grøntsager.
Dyrker du nogle af de mest populære frugter og grøntsager, får du givetvis besøg af væksthusspindemider, som suger saften ud af bl.a. agurkeplantens blade, så de angribne blade dør og i værste tilfælde dør hele agurkeplanten. Det kan også være, at lus angriber dine chili-, peber-, aubergine-, tomat- og agurkeplanter. Eller at larver af sørgemyg æder af planterødderne, så planterne visner og dør.

Bliv fri for insekternes angreb på dine planter

Insekterne gør alt, hvad de kan, for at få adgang til dine frugter og grøntsager. Og du gør alt, hvad du kan, for at undgå, at de æder af planterne, så de visner og dør. Der er dømt kamp til stregen, men det her kan du gøre:
• Spule planterne med vand.
• Sætte et insektnet op.
• Hænge eller sætte fangstplader op, bl.a. den klassiske gule limfælde.
• Fjerne de dele af planten, som er angrebet og håbe på det bedste.

• Biologisk bekæmpelse som fx mariehøner eller nematoder mod skadedyr i frugt og grønt.
• Bruge et godkendt insektmiddel som fx InsektFri fra ECOstyle. InsektFri er baseret på naturlige aktivstoffer og er hurtigt nedbrudt. Du kan bruge midlet i både drivhuset og i køkkenhaven. Har du en økologisk have, kan du også bruge InsektFri.

Det er altid en god idé at forebygge et insektangreb. Det kan du bl.a. gøre ved at sørge for at drivhuset får en ordentlig omgang rengøring efter sæsonen, så det er svært for insekterne at overleve. Og når du så køber nye planter, skal du tjekke de nye planter for æg, larver og insekter, inden de bliver plantet.

Generelt gælder det om jævnligt at tjekke for snegle- og insektangreb. Et angreb, som opdages i tide, kan nemmere bekæmpes, og du undgår, at planterne tager skade, så du mister dine friske, smagfulde hjemmedyrkede frugter og grøntsager.

Snegle og insektmidler skal anvendes på forsvarlig måde. Læs altid etiketten og oplysninger om produktet før anvendelse.

InsektFri fra ECOstyle hjælper dig nemt og hurtigt af med en række uønskede insekter. Midlet er baseret på naturlige aktivstoffer og er hurtigt nedbrudt. Det kan bruges i den spiselige have og også den økologiske have.