Sådan planter og passer du dine bregner

Få bregner ind i haven

Hvor bør du placere dine bregner

Bregnearter og -sorter opdeles typisk i de, der elsker tørke og i de, der elsker fugt. De tørkeelskende bregner, som mangeløv, engelsød og kirkegårdsbregne, trives bedst i en tør jord, hvor der er fuld sol. De fugtelskende bregner derimod, foretrækker fuld skygge, hvilket er bregner som almindelig hjortetunge, rundfinnet radeløv, strudsvinge og fjerbregne. På billedet ovenfor ses en fjerbregne ’Athyrium Niponicum’, og den har fantastisk smukke, næsten sølvfarvede blade med violette årer.

Selvom der er mange forskellige bregner, så er en tommelfingerregel, at du ikke går galt i byen, hvis du placerer din bregne i almindelig, muldrig havejord og halvskygge.

Du ka’ både dyrke din bregne i en krukke og i dit havebed, hvor den kommer igen år efter år. I bedet har den mulighed for at vokse og brede sig, som den vil. Men i en krukke er den mere fleksibel, og du ka’ altid flytte på den.

Hvornår bør du plante dine bregner

Bregner dyrkes og sælges i dag i potter, og vi passer og plejer typisk vores bregner mere omhyggeligt med vand og gødning i højere grad, end man tidligere har gjort, derfor er de altså stærkere og mere hårdføre end tidligere. Det gør faktisk, at du ka’ udplante bregner hele året rundt. Hvis du er interesseret i at give bregnen de absolut bedste forhold, så skal du plante bregnen ud om foråret i; marts, april og maj. Dermed kan bregnen nå at rodfæste, inden vinteren for alvor begynder.

Sådan bør du udplante din bregne

Det er faktisk meget simpelt at plante bregner i haven. Du skal starte med at grave et dybt og bredt hul. Hullet skal være så dybt og bredt, at bregnens rødder ikke bøjes. Når hullet har den størrelse, som det skal have, så skal du fylde hullet med vand og lade vandet sive ned i jorden - dermed er jorden planteklar. Sæt nu planten ned i hullet, fyld med jord og slut af med at vande jorden omkring planten og træde jorden ned, så den er helt fast.

Uanset om det er en tørkeelskende eller fugtelskende bregne, så har de brug for at blive vandet regelmæssigt efter udplantningen i haven. Det skyldes, at det hjælper bregnen til et godt og stærkt rodfæste.

Sådan bør du vande og gøde dine bregner

Bregner kræver generelt ikke meget, da det er en stærk plante, så snart den har rodfæste og har etableret sig i haven eller i krukken. I forhold til bregnens vandingsforhold, så er der lidt forskel på, om det er en tørkeelskende eller fugtelskende art eller sort. De tørkeelskende bregner behøver ikke mere vand, end det de får naturligt, når det regner. De fugtelskende bregner vil dog gerne have ekstra vand i sommerperioden, hvor det oftest er varmt og tørt.

Du behøver heller ikke at gøde din plante særlig meget – faktisk vil de klare sig fint, hvis du bare giver dem lidt kompost om foråret.