Fri for snegle og insekter i haven

Læs hvordan du bliver fri for skadedyr i dit drivhus

Har du været tidlig i gang i drivhuset, så står salaten allerede flot i dine kapilærkasser og er klar til at blive plukket. Salat er altid populært at dyrke selv, og den er typisk én af de første afgrøder som kan høstes. Når du har plukket salaten, kan du med fordel bruge jorden til at plante tomater, chili eller krydderurter. Måske du også vil have agurker, peberfrugter og meloner?

Det kan også være, at du har brugt drivhuset til at forspire grøntsagsplanter til køkkenhaven? For så er det nu, at du kan plante de små søde spirer ud i bedet og køkkenhaven. Et gammelt husråd lyder, at frosten er væk fra d. 9. maj, hvorfor der ikke længere er risiko for, at planterne dør på grund af frost.

 

PAS PÅ! DRIVHUSPLANTER TILTRÆKKER SNEGLE OG INSEKTER

Det er ikke sikkert, at du ser så mange snegle i år. Og heldigvis, for især dræbersneglene, den iberiske skovsnegl, æder stort set alle planter på sin vej. Den har en forkærlighed for saftige planter, og i drivhuset er den især interesseret i agurkerne. Hold øje med planterne og tjek jævnligt om der er slimede sneglespor henover den fine jord. Løft op i blade, så du ka se, om der gemmer sig snegleæg eller små snegle nede i den mørke og fugtige jord.

 

En dræbersnegl lægger op til 400 æg på en sæson, så det kan hurtigt blive til rigtig mange, hvis ikke du bekæmper dem. Der findes flere måder at komme sneglene til livs på.

 

Her er nogle af de mest populære metoder:

  • Find sneglene og klip dem over med en saks.
  • Brug biologisk bekæmpelse som fx nemaslug - nematoder mod dræbersnegle.
  • sæt fælder op og husk at holde øje med dem. Tænk på hvilken type fælde du bruger, for selvom du vil sneglene til livs, så er de levende dyr.
  • Brug et godkendt sneglemiddel som fx Ferramol. Du ka’ bruge midlet i både drivhuset, køkkenhaven og blomsterbedet. Har du en økologisk have, kan du stadig bruge sneglemidlet Ferramol.

BLIV FRI FOR INSEKTERNES ANGREB PÅ DINE PLANTER

Insekterne gør alt, hvad de kan, for at komme ind i dit dejlige varme drivhus. Og du gør alt, hvad du kan, for at undgå, at de æder af planterne, så de visner og dør. Der er dømt kamp til stregen, men her er tips til, hvad du kan gøre:

  1. Spul planterne med vand.
  2. Sæt et insektnet op.
  3. Hæng eller sæt fangstplader op, bl.a. den klassiske gule limfælde.
  4. Fjern de dele af planten, som er blevet angrebet.
  5. Biologisk bekæmpelse som fx mariehøner eller nemasys - nematoder mod skadedyr i frugt og grønt.
  6. Brug et godkendt insektmiddel som fx InsektFri fra ECOstyle. Insekt¬Fri er baseret på naturlige aktivstoffer, og er hurtigt nedbrudt. Du ka’ bruge midlet i både drivhuset og i køkkenhaven. Har du en økologisk have, kan du også bruge InsektFri.

 

Det er altid en god idé at forebygge mod skadedyr. Det kan du bl.a. gøre ved at sørge for, at drivhuset får en ordentlig omgang rengøring efter sæsonen. På den måde gør du det vanskeligt for skadedyrerne at overleve. Og når du så køber nye planter til en ny drivhussæson, skal du tjekke de nye planter for æg, larver og insekter, inden de bliver plantet i det rengjorte drivhus.

Generelt gælder det om jævnligt at tjekke for snegle- og insektangreb. Et angreb, som opdages i tide kan nemmere bekæmpes, og du minimerer dermed, at planterne tager skade, så du mister dine friske, smagfulde hjemmedyrkede frugter og grøntsager.

Snegle og insektmidler skal anvendes på forsvarlig måde. Læs altid etiketten og oplysninger om produktet før anvendelse.