Lær om de forskellige havemaskiner

De rette maskiner til haven

Der findes mange forskellige havemaskiner. Nogle maskiner er nødvendige, mens andre blot er rare at have. Hvilke maskiner der er de rette, kommer an på hvilken have du har både med hensyn til størrelse og udseende Det er disse ting, du bør overveje, når du skal finde de rette maskiner til haven. Men du skal selvfølgelig udvælge de maskiner, der hjælper dig med de vigtigste opgaver i haven.

 

Plæneklippere

Den mest almindelige havemaskine er plæneklippere. Det kan være lidt af en udfordring at vælge en ny plæneklipper. I denne guide bliver du præsenteret for nogle af de forhold, du bør tage stilling til, når du vælger din nye plæneklipper.

Energikilde

Du bør først og fremmest tage stilling til hvilken energikilde, der skal drive maskinen:

 • Benzindrevne plæneklippere er kraftfulde maskiner med fantastiske klippeevner og maksimal slidstyrke.

 • Batteridrevne plæneklippere tilbyder samme kraft som benzindrevne plæneklippere og er samtidig støjsvage, miljøvenlige og har et begrænset behov for vedligeholdelse. De kan dog ikke klippe længere end batteriet/batterierne tillader.

 • Elektriske plæneklippere er lydsvage og miljøvenlige, dog egner denne type plæneklipper sig bedst til mindre haver, idet strømkablet begrænser bevægelsesfriheden.

Klippemetode

Dernæst bør du tage stilling til, hvilke klippemetoder, du har behov for.

 • Ved opsamling bliver plænen efterladt helt ryddet for græsafklip. Det er dog en forholdsvis langsommelig klippemetode, da opsamleren skal tømmes løbende.

 • Ved Multiclip (bioklip) klippes græsset til små stykker, der falder ned i plænens bund, hvor de nedbrydes og bliver til naturlig gødning for plænen. Da græsafklippet ikke skal opsamles reducerer arbejdstiden i haven. Denne klippemetode kræver dog, at græsset klippes ofte.

 • Sideudkast er ideelt til at klippe store plæner eller plæner med højt græs, hvor græsset har mulighed for at blive liggende. Dog opnås der ikke samme flotte resultat som ved de andre klippemetoder.

Hvis dit behov varierer, findes der også flere plæneklippere, der kombinerer flere forskellige klippemetoder.

Klippebredde

Jo større klippebredde en plæneklipper har, jo hurtigere får du klippet plænen. Plæneklippere med en større klippebredde vil ofte også have en større opsamler. Større plæneklippere vil dog normalt være tungere, sværere at vende samt sværere at manøvrere rundt om forhindringer på plænen – og så er de selvfølgelig dyrere.

Fremdrift

 • Manuelle plæneklippere skal skubbes rundt på plænen. Dette giver brugeren fuld kontrol over maskinen og dens kørehastighed.

 • Selvkørende plæneklippere har en transmission, så du ikke behøver at bruge kræfter på at skubbe maskinen; plæneklipperen vil selv bevæge sig fremad, når funktionen aktiveres.

HÆKKEKLIPPERE

De fleste danskere har en hæk, og vil gerne have at den står flot og ser præsentabel ud. Derfor er en anden ideel maskine til haven en hækkeklipper, og der er selvfølgelig også nogle ting, som du skal tage højde for, når nu skal vælge, hvilken hækkeklipper du skal anskaffe dig. Du kan klippe din hæk på gammeldags maner med en hækkesaks, men det kan dog give ømme arme og håndled, hvilket sandsynligvis også kan ses i kvalitet på din nyklippede hæk. Der er heldigvis andre metoder, hvor du undgår de ømme arme og led. Du kan vælge en el-, batteri- eller benzindrevet hækkeklipper, der alle har forskellige fordele:

 

Det er dog ikke nok udelukkende at se på drivkræften, når du skal vælge en hækkeklipper. Du bliver også nødt til at se på, hvilken type hæk, du har i haven. Hvis du har en hæk med tykke grene, så betyder det nødvendigvis ikke, at du skal vælge en stor model med en lang sværdlængde. Det er nemlig ikke længden på sværdet du skal se på, det er derimod afstanden mellem tænderne på sværdet, der bestemmer, hvor tykke grene modellen kan klare.

 • De elektriske hækkeklippere udmærker sig ved at være noget lettere, mere støjsvag i brug og typisk billigere end de batteri- og benzindrevne modeller. De er ikke så kraftfulde som den benzindrevne, men kan sagtens klare de fleste opgaver og hæktyper. Det er en stor fordel, at de ikke løber tør for strøm, og du derfor ikke risikerer at måtte stoppe midt i arbejdet med en halvfærdig hæk. De eldrevne hækkeklipper kan oftest klare tykkere grene og giver en større rækkevidde, da klingen er længere end batteridrevne hækkeklippere. Den eldrevne hækkeklipper kræver dog, at du har et tilgængelig strømudtag, og at du skal være ekstra påpasselig for ikke at klippe ledningen over.
   
 • Batteridrevne hækkeklippere har den fordel, i modsætning til den eldrevne, at man ikke bliver begrænset af en lang ledning, og dermed kan bruge hækkeklipperen overalt, hvilket gør dig mere fleksibel, når du klipper hæk Batteridrevne modeller er, ligesom de eldrevne, forholdsvis billige at anskaffe sig, ligesom den også er let. Ulempen ved en batteridrevet model er, at du skal oplade batteriet fra tid til anden. En fordel vil her være, at du køber dig et ekstra batteri, så du undgår at gå i stå i din klipning, for at skulle vente på, at batteriet bliver opladt.
   
 • Benzindrevne hækkeklippere er de mest kraftfulde hækkeklippere, hvorfor denne type i udgangspunktet er dyrere end de el- og batteridrevne hækkeklippere. Benzindrevne hækkeklippere er yderst kraftfulde, hvilket gør at de stort set ingen begrænsninger har og kan klare de allerstørste klippeopgaver. Benzinmodellerne er tungere, hvorfor de kan være sværere at arbejde med – men til gengæld skal du ikke tænke på hverken strømudtag eller et batteri, der kan løbe tør.

GRÆSTRIMMERE OG BUSKRYDDERE

Græstrimmere og buskryddere er uundværlige, hvis man gerne vil have skarpe og flotte kanter i sin have. De kan bruges langs husmure og fliser, rundt om træer og buske samt andre steder, hvor plæneklipperen ikke kan komme til. De er også uundværlige i forhold til at fjerne ukrudt, der er vokset til.

Græstrimmere er til det lettere havearbejde fx slåning af græskanter, mens buskrydderen er en kraftigere maskine, der kan bruges enten med trimmersnor til slåning af langt græs, eller med klinge til slåning af kraftig vegetation f.eks. mindre buske. Mange af buskrydderne er samtidigt forsynet med en arbejdssele, som øger komforten under arbejdet.

Ligesom både plæneklippere og hækkeklippere, kan du også finde batteridrevne græstrimmerebenzindrevne græstrimmere og eldrevne græstrimmere.