Læs om de yndige lyng og find tips og tricks til udplantning og pasning

De smukke lyngplanter blomstrer længe, og dermed kan du nyde dem i en lang periode. I lyngfamilien, Ericaceae, kan du finde lyng, der enten blomstrer i foråret, om sommeren eller i efteråret. Det vil sige, at du sagtens kan nyde lyngplanterne hele året, hvis du planter lyng, med forskellige blomstringstidspunkter. Du kan med fordel lave et surbundsbed dedikeret til lyng. Hvis du gerne vil have lidt variation i bedet, kan du plante andre surbundsplanter sammen med dine lyng – her vil lyng være god som bunddækkende plante.

Der findes rigtig mange forskellige lyngplanter, med forskellige blomsterfarver -og former. Farverne er typisk rød-lilla eller blå-lilla, men du kan sagtens støde på mange andre spændende farver. Blomsterfarven kan altså variere, afhængig af art, men selve planten er grøn. Den grønne farve kombineret med de lilla nuancer, giver et smukt udtryk.

Lyngplanterne er nøjsomme, og derfor kræver de som udgangspunkt ikke meget pasning. De er samtidig hårdføre, hvorfor de vil stå smuk i de danske klimaforhold. Derfor er det intet under, at så mange danske haveejere planter lyng, da de både er smukke og samtidig nemme.

Lyngfamilen er meget stor, og der findes flere hundrede forskellige sorter og flere tusinder forskellige arter. Man opdeler lyngfamilien i to forskellige slægter, nemlig Calluna og Erica. Desuden opdeles de i forhold til blomstringstidspunkter, om det er forår, sommer eller efterår. Det er relevant for dig at vide, hvilken slægt dine lyng hører under samt hvornår de blomstrer, da de forskellige arter kræver forskellige pasning og pleje.

Giv dine lyng de bedste jordforhold

Lyng er surbundsplanter, uanset slægt og blomstringstidspunkt, så trives de alle bedst i en sur jord, hvor pH-værdien er mellem 4 og 5. En sur jord er en tør jord, hvor der er iblandet organisk materiale, der langsomt nedbrydes. Hvis pH-værdien i din jord er over 5,5, så kan det skyldes, at jorden er kalkholdig.

Hvis jorden i dine havebede er kalkholdige eller meget leret, så kan det være vanskeligt at omdanne den til en porøs og let jord, som lyng fortrækker. Derfor kan du lave et hævet surbundsbed, bestående af én del sand, én del muldjord og to dele grov spagnum.

Efterårslyng trives allerbedst i en tør jord, mens forårs- og sommerlyng trives bedst i en fugtig jord.

Giv dine lyng den bedste placering

Lyng kan både plantes i surbundsbedet eller i krukker. Fordelen ved at plante lyng i krukker er, at du altid kan flytte rundt på dem. Fordelen ved at plante direkte i havebedet eller i dit selvlavede surbundsbed er, at du kan plante mange lyngarter, hvilket giver et fyldigt og frodigt udtryk.

Uanset om du vælger at plante i krukker eller i havebedet, så skal du tænke på, at lyng trives bedst på en solrig placering. Forårs- og sommerlyng kan godt trives i halvskygge, men fortrækker at stå i sol. Efterårslyng kan derimod kun trives på en solrig placering.

En anden faktor i forhold til placering er, at de helst skal stå et sted, hvor de får luft. Det skyldes, at de vil tørre langsomt efter regnvejr, hvis de står i læ for vinden, hvorfor de er mere udsatte for svampesygdomme.

Sådan bør du passe dine lyng

Lyng er nøjsomme, så de kræver ikke meget i forhold til vanding og gødning. Efterårslyng behøver du faktisk ikke at vande, da de ofte får dækket deres vandingsbehov af regnvandet. Forårs- og sommerlyng skal vandes, og du skal være særligt opmærksom på at vande dem i tørre perioder. Når du vander, så kan du med fordel anvende regnvand eller kogt og nedkølet vand fra hanen. I almindeligt postevand kan kalkindholdet være højt, og det er der ikke mange planter, der har godt af, heriblandt lyng. Hvis du koger vandet, så fjerner du kalken, da kalk binder sig til varme flader. Du skal koge vandet i noget tid, for at få alt kalk ud af vandet.

Dine lyngplanter har ikke behov for at blive gødet, men hvis du alligevel gerne vil gøde, så skal du være påpasselig og gøre det i begrænsede mængder. Vi anbefaler, at du gøder med organisk gødning til dine surbundsplanter. Hvis du gøder, så bør du gøre det om foråret.

Hvert tredje år vil dine lyngplanter sætte pris på at få et nyt jordlag – du fordeler det blot omkring planterne. Jorden skal bestå af én del muldjord, én del sand og to dele grov spagnum.

I området omkring lyngplanterne bør du jævnligt fjerne nedfaldne blade. Lyng har nemlig brug for luft omkring sig, for at de kan tørre hurtigt efter regn, så de ikke risikerer at blive ramt af svampesygdomme.

Ligeledes bør du ikke vinterdække dine lyngplanter, da det øger risikoen for svampesygdomme. Du behøver heller ikke at dække dine lyng til i vinterperioden, da de er fuldt vinterhårdføre.

Sådan beskærer du dine lyng

Hvis du gerne vil undgå, at dine lyng får en åben og ranglet vækst, så kan du beskærer den. Vi anbefaler, at du beskærer dine lyng let hvert år, efter endt blomstring.

Når du beskærer, så skal du lave snittet i den grønne del af stænglen og ikke i den brune del. Derved sikre du, at den sætter nye skud, der udvikler sig til en tæt og kompakt plante.