Læs om de pragtfulde prydgræsser og find tips til udplantning og pasning

Prydgræsser til enhver have

Prydgræsser er en del af græsfamilie, Poaceae. Græsser har tidligere være en overset staude i Danmark, men den vinder større og større indpas i danske haver. Man kan koble den stigende interesse for prydgræsser sammen med, at flere og flere danskere vælger at indrette minimalistisk – også i haven. Her egner prydgræsser sig særligt godt, da de ikke kommer med en overdådig og farverig blomstring, men derimod slanke stængler og blade med et simpelt og enkelt udtryk.

Græsarter findes i forskellige former, farver og højder, men fælles for alle er, at de har en tæt og opret vækst, og desuden er de både dekorative og praktiske, da de skærmer for ukrudt. Nogen får blade og andre får stængler, og nogen kommer med ask på stænglerne og andre gør ikke. Græsser kan være bunddækkende og dermed meget lave, men de kan også være flere meter høje, som fx pampasgræs, der kan blive op til 2 meter. Du kan finde græsser med blade i grønne, gule, røde, blå og endda sølv farver og afskygninger.

Græsser er altså for dig, der gerne vil have en minimalisk have, eller en nem have med nøjsomme planter, da græsser ikke kræver nogen særlig pleje. Du kan også plante græsser i staudebedet, hvis du gerne vil have lidt ekstra fylde og frodighed i bedet. Græsser giver smukke kontraster til dine andre blomster og planter i havebedet.

Plantetidspunkt for prydgræsser

Da prydgræs er en staude, så kan du plante græsser ud stort set hele året, undtagen i vinterperioden, hvor jorden er frossen. Hvis du planter en varm og tør sommerdag, så skal du være opmærksom på at give dine græsser godt med vand efter udplantningen. Det nemmeste for dig, er at plante dem ud i foråret eller efteråret, hvor der falder mere regn end i sommerperioden, og hvor jorden hverken er for varm eller for kold.

Placering af prydgræsser

Der findes mange forskellige græsarter, der stammer fra forskellige steder i verden, og derfor er det også forskelligt, hvilke forhold de trives bedst under. Nogen græsarter vil foretrække fuld sol og tør jord, mens andre vil foretrække fuld skygge og fugtig jord. Vi anbefaler, at du undersøger, hvad dine græsarter fortrækker.

Men du kan som udgangspunkt placere græsser i sol eller halvskygge og plante dem i en veldrænet og næringsrig jord, hvilket de sagtens vil kunne trives godt i.

Plantning af prydgræsser i bedet

Du kan plante græsser direkte i staudebedet sammen med dine andre stauder, eller du kan, hvis du gerne vil have et mere minimalistisk udtryk, arrangere et havebed dedikeret til græsser. Her kan du plante forskellige græsarter, for at få lidt variation i kontraster og former, samtidig med at du holder bedet enkelt og simpelt.

Plantning af prydgræsser i krukker

Du kan også plante græsser i krukker, hvilket kan gøres sammen med andre planter og blomster, eller du kan plante krukker udelukkende med græsser. Hvis du gerne vil plante græsser i krukker, så bør de gå efter græsser med smalle og meget fine blade. I Bilkas sortiment kan du fx vælge en Carex eller en blå bjørnegræs, Festuca Glauca ’Elijah Blue’. Men det handler mest af alt om smag, og hvis du falder for en af de større græsser, skal du blot sikre dig, at krukken er stor nok. Når du arbejder med krukker, så er vores tip til dig, at arrangere krukker i grupper. Du kan fx kombinere forskellige krukker og krukkestørrelser, da det giver et flot og varieret udtryk.

Vanding og gødning af prydgræsser

Uanset om du planter på friland eller i krukker, skal græsser som udgangspunkt plantes i en veldrænet og næringsrig jord. Hvis du planter dine græsser i krukker, så anbefaler vi, at du husker at skifte jord og tilføje gødning, da de ikke har mulighed for at hente næring fra omgivelserne, på samme måde som græsser i havebedet. Foruden jorden skal være næringsrig, så bør du også være opmærksom på, at jorden hverken bliver for tung og våd eller for tør. Derfor bør du være opmærksom på at vande i tørre perioder. Hvis du planter i krukker, så skal du sikre, at der er dræn i bunden af krukken, så det overskydende vand kan løbe ud.

Mange prydgræsser er vinterhårdføre

De fleste græsarter er hårdføre, hvorfor du ikke behøver at grave dem op eller dække dem til om vinteren, når frosten falder. De arter der stammer fra varmere lande, kan du godt dække til med grangrene om vinteren, for at være på den sikre side, det er fx pampasgræs.

Beskæring af prydgræsser

Det er ikke alle græsser, du behøver at beskære. Det er kun de græsarter, hvor akserne visner ned i vinterperioden. Om foråret, inden de udvikler nye skud, kan du give dem en let beskæring, hvor du klipper de visne akser af. Det er vigtigt, at du ikke beskærer dem i efteråret, da de har brug for beskyttelse til at klarer vinteren, samtidig ser det dekorativt ud, når de dækkes af rimfrost. En anden årsag til, at du ikke bør beskære dem om efteråret er, at de fremmer fuglelivet i din have. Græssernes frøstande er nemlig en vigtig fødekilde til havens småfugle i den kolde tid.

De græsser du ikke behøver er beskærer er, dem med stedsegrønne aks samt de græsser, der visner helt ned om vinteren, da de kommer med nye aks til foråret, der springer fra underjordiske skud.

Deling af prydgræsser

Prydgræsser har det med at brede sig, og derfor kan det være nødvendigt at dele dem, når du synes de bliver for store. Hvis du har græsser i krukker, så vil der også kommet et tidspunkt, hvor græsserne ikke længere kan være i krukken, og hvor du er nødsaget til at dele dem. Ligesom med beskæring, så bør du også dele dine græsser om foråret. Du deler dem ved at grave planten op med roden, og det er forskelligt i forhold til art og størrelse, hvor mange kræfter, du skal bruge for at få rodklumpen op ad jorden. De små kan du formentlig tage op med fingrene, og de større skal du muligvis anvende en spade til at få op.

Når du har fået rodklumpen op, så bør lægge roden i en spand vand, så den kan trække lidt væske til dig, hvorefter den er klar til at blive plantet på ny.